ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Καρδίτσα: Τα αξιοθέατά της και τα χωριά που πρέπει να επισκεφθείτε

Η Καρδίτσα και η ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της φύσης, της εξερεύνησης αλλά και της αυθεντικής παράδοσης. Εκμεταλλευτείτε το ανεπτυγμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων της πόλης και εξερευνήστε την ευχάριστα με το δικό σας ποδήλατο, νοικιάζοντάς το εύκολα σε έναν από τους δημοτικούς σταθμούς αυτόματης μίσθωσης.

Η Καρδίτσα είναι ένας προορισμός που οπωσδήποτε πρέπει να μπει στα ταξιδιωτικά σας σχέδια αφού μετά από μια ώρα οδήγησης δυτικά της πόλης θα συναντήσετε έναν από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας: τη Λίμνη Πλαστήρα. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας βασικός λόγος για να την επισκεφθείτε. Ταξιδεύοντας στην Καρδίτσα θα ανακαλύψετε πολλά αξιοθέατα αλλά και θα μπορέσετε να προσεγγίσετε διάφορα χωριά που βρίσκονται σε ολόκληρο τον Νομό και αξίζουν την προσοχή σας.

karditsa_diakopes3
Πηγή: Shutterstock

Τι θα δείτε στην Καρδίτσα

Το Παυσίλυπο είναι κάτι που δεν πρόκειται να σας περάσει απαρατήρητο. Είναι ένα τεράστιο πάρκο μέσα στην Καρδίτσα όπου πολλοί κάτοικοι επιλέγουν να κάνουν τον περίπατό τους κοιτώντας τα παγόνια που περιφέρονται εντός του πάρκου. Στο Παυσίλυπο επίσης κάθε χρόνο κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων διοργανώνεται η Παυσιλυπούπολη, ιδανική για οικογενειακές βόλτες.


Χειμερινοί προορισμοί με παιδιά: Οικογενειακές αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο


Επίσης, σημαντικά αξιοθέατα της Καρδίτσας είναι η Δημοτική Αγορά, το ιστορικό ξενοδοχείο Άρνη, το αρχαιολογικό αλλά και το λαογραφικό μουσείο. Στο λαογραφικό μουσείο, μάλιστα, φιλοξενούνται και προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα.

Τα χωριά που θα συναντήσετε στον Νομό Καρδίτσας

Kανάλια

Xωριό χτισμένο στην ανατολική πλευρά των Aγράφων, που αγναντεύει το θεσσαλικό κάμπο. Τα Κανάλια βρίσκονται σε απόσταση 14 χλμ. από την Καρδίτσα και σε υψόμετρο 350μ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομά του οφείλεται στα κανάλια που κατέβαζαν άφθονο νερό από τις πηγές στη μονή Λοξάδας, στα πόδια της πλαγιάς. Στα Kανάλια συνυπάρχουν η παραδοσιακή και η νεότερη αρχιτεκτονική.

karditsa_diakopes
Πηγή: Shutterstock

Φανάρι

Σε απόσταση 18 χλμ από την πόλη της Καρδίτσας, το Φανάρι είναι χωριό χτισμένο σε περίοπτη θέση, στις πλαγιές δασωμένου λόφου, με το βυζαντινό φρούριο στην κορυφή. Tα πετρόχτιστα σπίτια που θα παρατηρήσετε όταν το επισκεφθείτε είναι έργα μαστόρων, ηπειρώτικης καταγωγής. Ως το 1960 υπήρχαν στο χωριό 80 εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

Το Φανάρι έχει βρεθεί σε αναφορές στην Ιλιάδα, αφού σύμφωνα με τον Όμηρο, κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας. Την προσοχή σίγουρα θα σας τραβήξει το κάστρο που αποτελεί το μοναδικό καλοδιατηρημένο φρούριο σε όλη τη δυτική Θεσσαλία.

karditsa_diakopes_limni plastira5
Πηγή: Shutterstock

Καρίτσα

Η Καρίτσα είναι ορεινό χωριό από τα παλαιότερα του νομού Καρδίτσας, και από τα πιο ορεινά της Θεσσαλίας. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρα στις πλαγιές των Αγράφων και σήμερα ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Απέχει 46 χλμ. από την Καρδίτσα και εκεί βρίσκεται η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Η μονή είναι ένα σπουδαίο μεταβυζαντινό μνημείο που αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές της Καρδίτσας και προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα.


Λίμνη Πλαστήρα: Γνωρίστε το τεχνητό θαύμα της Καρδίτσας


Ρεντίνα

Το χωριό βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκεται η ιστορική Μονή Ρεντίνας. Στο χωριό υπάρχουν 3 μουσεία, το Λαογραφικό, το Εκκλησιαστικό και το Εθνικής Αντίστασης.

Bρείτε περισσότερα για τον νομό και την πόλη της Καρδίτσας, εδώ.

Ψάχνετε και άλλους φθινοπωρινούς προορισμούς; Πάρτε ιδέες από εδώ.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Διακοπές: Οι καλύτεροι προορισμοί για τον Οκτώβριο


Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο: Το Διακοπές επιλέγει προορισμούς

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου