ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας

Η Γουμένισσα είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες ενός πανέμορφου βουνού, του Πάικου. Φημίζεται για το καλό κρασί (Ο.Π.Α.Π.) και το τσίπουρό της αλλά και για τα χάλκινα παραδοσιακά όργανα, που την έχουν κάνει γνωστή σε όλον σχεδόν τον κόσμο. Τα οινοποιεία της Γουμένισσας σας περιμένουν για οινοτουριστικές περιηγήσεις!

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Γουμένισσα (PDO Goumenissa) θεσμοθετήθηκε το 1979.

Στις μέρες μας, τα οινοποιεία της Γουμένισσας κρατούν ψηλά την ταυτότητα της περιοχής και αξίζουν την επίσκεψή μας

goumenissa_shutterstock_1616361913
Πηγή: Shutterstock

Οινοποιείο Αϊδαρίνη

Η οικογένεια Αϊδαρίνη ζει, δραστηριοποιείται και παράγει εκλεκτά κρασιά και τσίπουρο στη Γουμένισσα από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το οινοποιείο Αϊδαρίνη βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάϊκου. Σ’ αυτό το κλίμα καλλιεργείται το Ξινόμαυρο, η πιο διάσημη και ποιοτική ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, μαζί με τη Νεγκόσκα ένα γηγενές ερυθρό σταφύλι. Μπορείτε να επισκεφθείτε το νέο, άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο στην είσοδο της κωμόπολης, όπου σας περιμένει για ξενάγηση και γευστικές δοκιμές.

Πληροφορίες για την επίσκεψή σας: 2343041293


Wine trip στη Βόρεια Ελλάδα: Για όσους ταξιδεύουν με πυξίδα την αγάπη τους για το κρασί


Κτήμα Χατζηβαρύτης

Το Κτήμα Χατζηβαρύτης εστιάζει την προσοχή του στις ελληνικές ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο και Ασύρτικο. Καλλιεργεί επίσης τις γνωστές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon και Merlot σε μικρότερες εκτάσεις.

Πληροφορίες για την επίσκεψή σας: 2310215259

Κτήμα Τάτση

Το κτήμα Τάτση στη Γουμένισσα, είναι ανάμεσα στους πρώτους αμπελώνες στην Ελλάδα που πίστεψαν στη βιολογική καλλιέργεια. Έτσι οι αδερφοί Τάτση, ξεκίνησαν να την εφαρμόζουν από το 1998 ενώ από το από το 2002 καλλιεργούν με την μέθοδο της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Με ελάχιστη έως μηδενική παρέμβαση στην οινοποίηση, αφήνουν τις ποικιλίες να εκφραστούν με φυσικό τρόπο. Οι Γουμένισσες που παράγουν κυκλοφορούν μόνο μετά από σημαντικό χρόνο παλαίωσης και μια επίσκεψη στο κελάρι του οινοποιείου θα ξεδιπλώσει μπροστά σας ένα μοναδικό θησαυρό παλαιών χρονιών.

Πληροφορίες για την επίσκεψή σας: 2343 043060

Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη

Σε μια καταπληκτική περιοχή, στην Γουμένισσα και στους πρόποδες του Πάϊκου, εκεί όπου η φύση δίνει τον καλύτερό της εαυτό, βρίσκεται το Κτήμα του Τίτου Ευτυχίδη.

Ο αμπελώνας του καλύπτει 65 στρέμματα με καλλιέργειες των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που δίνουν το κρασί «Γουμένισσα» (ΟΠΑΠ), της ποικιλίας CaberneSauvignion που δίνει το κρασί «Ο Ταύρος της Παιονίας», επίσης την ποικιλία «Λημνιό», από την οποία γίνεται το ομώνυμο κρασί και τέλος μια γαλλική παλιά ποικιλία την Viognier, που δίνει ένα αρωματικό κρασί από ποικιλιακές επιλογές.

Πληροφορίες για την επίσκεψή σας: 2310-273620

Spanoudis Winery

Τα αμπέλια του οινοποιείου Spanoudis εντοπίζονται στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας – Κιλκίς σε υψόμετρο από 180 έως 250 μέτρα όπου καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και η γαλλική Merlot.

Πληροφορίες για την επίσκεψή σας: 6947821592

Δείτε επίσης:

Είστε λάτρεις του κρασιού; Αυτοί είναι οι φθινοπωρινοί προορισμοί που σας ταιριάζουν


Καινούργιο αίμα, καινούργιο κρασί: Μία συνέντευξη με τον Αργύρη Γεροβασιλείου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα