Looking for more ?
Τσίπουρο: Τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία για τους λάτρεις του ποτού

Τσίπουρο: Τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία για τους λάτρεις του ποτού

Διανύοντας την περίοδο που έπεται του τρύγου των αμπελιών, τα «καζάνια» σε όλη την Ελλάδα παίρνουν φωτιά.

Το διαφανές δυνατό ποτό που παράγεται με διαδικασίες απόσταξης που αποτελούν κληρονομιά κάθε οικογένειας είναι ένα αγαπημένο ποτό για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η παραγωγή του γίνεται όχι μόνο σε βιομηχανικό επίπεδο αλλά και σε ερασιτεχνικό, με πολλούς ανθρώπους σε χωριά να το φτιάχνουν με μεράκι στα δικά τους καζάνια.

Το τσίπουρο είναι συνήθως απόσταγμα (με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα) από στέμφυλα, δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Στον αποστακτήρα προστίθενται αρωματικές ύλες σε διάφορες αναλογίες, αν και υπάρχει τσίπουρο χωρίς καμία extra πρόσμειξη.

tsipouro_diakopes2

Πηγή: Unsplash

Ως αρωματικό χρησιμοποιείται ο γλυκάνισος, ο μάραθος, κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, η μαστίχα Χίου, τα χαρούπια, τα σύκα. Ενώ, στην Κρήτη συνηθίζονται τα φύλλα καρυδιάς.


Wine trip στη Βόρεια Ελλάδα: Για όσους ταξιδεύουν με πυξίδα την αγάπη τους για το κρασί


Η γεύση του τσίπουρου και ο αρωματικός χαρακτήρας του μπορούν να έχουν διάφορες αποχρώσεις. Μπορούν να δώσουν τσίπουρο ήπιο ή περισσότερο επιθετικό, απαλό ή πληθωρικό, με αρώματα φρούτων και άγριων βοτάνων. Ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς χαρακτήρες που αποκαλύπτει η γεύση του τσίπουρου, πίνεται δροσερό στους 10-15°C, ποτέ παγωμένο, γιατί χάνει τα αρώματά του.

Το ποτό που θα μας κρατήσει «ζεστούς» τον χειμώνα και θα είναι η καλύτερη παρέα για τα μεζεδάκια που θα μοιραστούμε με φίλους.

tsipouro_diakopes1

Πηγή: Unsplash

Όσοι είναι φανατικοί υποστηρικτές του τσίπουρου σίγουρα θα έβρισκαν πολύ ενδιαφέρουσα την επίσκεψη στον χώρο που παράγεται το αγαπημένο ποτό. Ας δούμε μερικά οινοποιεία-αποσταγματοποιεία που μπορείτε να επισκεφθείτε ανά την Ελλάδα:

Eπίσκεψη στην Αποσταγματοποιία Τσιλιλή και στο Κτήμα Θεόπετρα

Ποιος δεν γνωρίζει το τσίπουρο Τσιλιλή; Πρόκειται για ένα τσίπουρο που όποιος αγαπά το ποτό σίγουρα έχει δοκιμάσει. Η ξενάγηση στο επισκέψιμο οινοποιείο-αποσταγματοποιείο της οικογένειας Τσιλιλή και η μύηση στον γοητευτικό κόσμο του κρασιού και του τσίπουρου διαρκεί περίπου 45’ λεπτά και γίνεται κατόπιν συνεννόησης.

More info: 2431-0-85885

tsipouro_diakopes4

Πηγή: Unsplash

Το Οινοποιείο Λαφαζάνη

Το οινοποιείο Λαφαζάνη παράγει εμπνευσμένα κρασιά και τσίπουρο με την συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας και της χαρισματικής πελοποννησιακής γης. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κόμβο Αγίου Βασιλείου – Αρχαίων Κλεωνών, στο 104ο χλμ της εθνικής Οδού Αθηνών Τρίπολης.

More info: 27460 31450

Επίσκεψη στον θρύλο Μπαμπατζίμ

Ένα όνομα που φέρει την υπογραφή της ποιότητας στο τσίπουρο και το ούζο, το όνομα Μπαμπατζίμ που πλέον έχει φθάσει στην τέταρτη γενιά και με έδρα πάντοτε την Χρυσούπολη στο Νομό Καβάλας, παράγει γνήσια αποστάγματα. Όσοι αγαπούν το τσίπουρο και βρεθούν στην Καβάλα δεν έχουν παρά να επισκεφθούν αυτό το ιστορικό οινοποιείο που αποτελεί κομμάτι της παράδοσης της πόλης.

More info: 25910-22225


Καβάλα: Η τοπική γαστρονομία που αξίζει ένα ταξίδι στον Βορρά


tsipoyro_diakopes8

Πηγή: Unsplash

Στον Βόλο για το τσίπουρο Τοκαλή

Δεν γίνεται να μην επισκεφθεί κανείς τον Βόλο και να μην πιει τσίπουρο. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να επισκεφθείτε τους βιολογικούς αμπελώνες και το επισκέψιμο οινοποιείο του τσίπουρου Τοκαλή και φυσικά, να προμηθευτείτε το τσίπουρο από την πηγή του!

More info: 2422051480


Βόλος: Όσα θα δοκιμάσετε στα τσιπουράδικα & οι καλύτερες διευθύνσεις


Στον Έβρο

Στις ανατολικές παρυφές του δάσους της Δαδιάς θα βρείτε το Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο Αφοί Μπέλλα. Το οινοποιείο-αποσταγματοποιείο, οι αμπελώνες και το κτήμα καταλαμβάνουν έκταση 500 στρέμματα περίπου. Οι αμπελώνες καταλαμβάνουν έκταση 350 στρεμμάτων και οι ποικιλίες σταφυλιών είναι Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Αθήρι και οι γαλλικές Cinsault, Merlot, Syrah, Cabernet οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στο μικροκλίμα της περιοχής του Σουφλίου από το 1880 περίπου.

More info: 25540.24041


Βόλτα στη Θράκη: Το πάρκο που αποτελεί μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία

Δείτε επίσης: Είστε λάτρεις του κρασιού; Αυτοί είναι οι φθινοπωρινοί προορισμοί που σας ταιριάζουν

closesmenu