ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Λίμνη Βιστωνίδα: Ένα ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών

Με έκτασή 45.000 στρέμματα βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και διοικητικά ανήκει και στις δύο. Παρά το μέγεθός της, είναι μια ρηχή λίμνη, αφού το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Στην λίμνη Βιστωνίδα εισρέουν οι ποταμοί Κόσυνθος και Τραύος, με αποτέλεσμα το γλυκό νερό που την προμηθεύουν να συνδυάζεται με το αλμυρό που οφείλεται στην σύνδεση, μέσω τριών καναλιών, της λίμνης με την θάλασσα.

Στην λίμνη Βιστωνίδα για Birdwatching

Η Βιστωνίδα φιλοξενεί στη λιμνοθάλασσα της μερικά από τα πιο σπάνια και διεθνώς απειλούμενα με εξαφάνιση είδη παγκοσμίως, από αργυροπελεκάνους και νανόχηνες, μέχρι βασιλαετούς, βαλτόπαπιες και κιρκινέζια. Εξ ‘ου και από το 1974 είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος με τη συνθήκη Ramsar που την περιέλαβε στον κατάλογο του δικτύου Natura 2000.


4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση

Ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας διαχειμάζει κάθε χρόνο στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί τον μικρότερο πληθυσμό του είδους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως την Ιαπωνία. | Φωτό: Unsplash

Ο υδροβιότοπος είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 είδη πουλιών. Ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με παρατηρήσεις νέων, για τον υδροβιότοπο και την Ελλάδα, ειδών, που κυρίως είναι περιστασιακοί επισκέπτες από άλλες ηπείρους.

Εφοδιαστείτε λοιπόν με ένα ζευγάρι κιάλια, έναν οδηγό παρατήρησης πουλιών, μια φωτογραφική μηχανή και είστε έτοιμοι για τη μοναδική εμπειρία παρατήρησης πουλιών!

Στα είδη πτηνών που αναπαράγονται στην περιοχή περιλαμβάνονται ο Κορμοράνος, ο Νυχτοκόρακας, ο Σταχτοτσικνιάς, ο Κρυπτοτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς, ο Καλαμοκανάς, η Αβοκέτα και η Χαλκοκουρούνα. Στα είδη που, μεταναστεύοντας, διέρχονται από τη λίμνη, περιλαμβάνονται η Χαλκόκοτα, ο Ροδοπελεκάνος και η Λεπτομύτα.

Φωτό: Unsplash

Κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται στην λίμνη, όπως η Καστανόπαπια, η Βαρβάρα, η Πρασινοκέφαλη, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, το Γκισάρι, η Σταχτόπαπια, η Αβοκέτα, η Καλημάνα, το Φοινικόπτερο και η Μαυροκέφαλη πάπια.

Δείτε επίσης:

Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο


Βόλτα στη γραφική Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα