ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας: Ένας σημαντικός βιότοπος και προορισμός για birdwatching

Πρόκειται για έναν από τους νοτιότερους μεγάλους υγρότοπους της Ευρώπης και έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών στη χώρα μας. Ο λόγος για την Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η Γιάλοβα βρίσκεται στη Μεσσηνία, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βόρεια της Πύλου.


Βίδρα: Γνωρίστε τον “υπερήρωα” της κλιματικής αλλαγής


Στην Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας βρίσκουν καταφύγιο 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκος, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά. Εδώ φιλοξενείται και το σπανιότατο είδος σε όλη την Ευρώπη, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που θεωρείται υπό εξαφάνιση.

Unsplash

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο πρώτος σταθμός που συναντούν στα Βαλκάνια τα αποδημητικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική, τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αγγίζουν τα 2 δισ. σε αριθμό.

Μαζί με τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων.

Οι υγρότοποι είναι από τα πιο πλούσια και παραγωγικά οικοσυστήματα στον πλανήτη. Ταυτόχρονα, έχουν υποστεί τη μαζικότερη ανθρώπινη επίθεση.

Τα νερά της είναι υφάλμυρα, το βάθος τους δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο και στην περιοχή της αναπτύσσονται δεκάδες μικροί βιότοποι (αμμοθίνες με αρμυρίκια, παλιρροιακοί λασπότοποι, δασάκια από κέδρους και αρμυρίκια, μικροί καλαμιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις).

Unsplash

Παρότι επισκεφθήκαμε τη λιμνοθάλασσα και μας συγκλόνισε το τοπίο ειδικά κατά τη δύση του ηλίου, ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός πως αυτή η αύρα του μέρους μεταφέρεται στο “Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα” του Andrea Bonetti. Αυτό το λεύκωμα είναι πραγματικά πολύτιμο για την καταγραφή και παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Γιάλοβας και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες των πουλιών, μαζί με πληροφορίες σχετικά με την επιβίωση αυτών των πουλιών, κάνουν το “Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα” ένα εξαιρετικά σημαντικό ανάγνωσμα.

Η ευρύτερη περιοχή

Μαρία Χατζηπέτρου

Δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας δημιουργήθηκε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Κάθε καλοκαίρι η παραλία πλημμυρίζει από κόσμο και όχι άδικα αφού είναι πανέμορφη. Το μέρος που θα βρείτε τα περισσότερα μαγαζιά για καφέ και φαγητό είναι η Γιάλοβα. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται φυσικά, η Πύλος.

Όσον αφορά τη διαμονή, αυτό το κομμάτι της Μεσσηνίας είναι άκρως αναπτυγμένο αφού διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο premium ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας, ενώ από την άλλη μπορείτε να βρείτε και πιο low budget επιλογές όπως είναι τα camping της περιοχής.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Low budget διακοπές: Τα καλύτερα οργανωμένα camping στην Πελοπόννησο


Ορεινή Αρκαδία: Ο κορυφαίος χειμερινός προορισμός κοντά στην Αθήνα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα