Looking for more ?
Ορεινή Αρκαδία: Ο κορυφαίος χειμερινός προορισμός κοντά στην Αθήνα
Shutterstock

Ορεινή Αρκαδία: Ο κορυφαίος χειμερινός προορισμός κοντά στην Αθήνα

Αρχαίες πολιτείες, πλούσια παράδοση, μοναδική φύση και ιστορικά χωριά συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό.

Κοντινός προορισμός στην Αθήνα, με ωραία τοπία, πετρόχτιστα χωριά, προσεγμένους ξενώνες και καλό φαγητό, η Ορεινή Αρκαδία προσφέρει πολλές επιλογές για δραστηριότητες και χαλάρωση στη φύση.

Η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας ξεχωριστός προορισμός στην καρδιά της Πελοποννήσου. Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Καρύταινα, Μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου είναι από τα highlights.

Ορεινή Αρκαδία: Τα στολίδια του Μαινάλου

Το Μαίναλο είναι η ψυχή της Αρκαδίας. Δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου και διακρίνεται για το φυσικό του πλούτο και την ομορφιά του. Κάθε μονοπάτι στο Μαίναλο έχει να διηγηθεί κι ένα παραμύθι. Μπορείτε να εξερευνήσετε το Μαίναλο πεζοπορώντας.

Το Mainalon Trail έχει ψηφιστεί μέσα στις 6 καλύτερες διαδρομές στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Guardian.

Αποτελεί το πρώτο μονοπάτι της χώρας που πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιπατητών και εκτείνεται σε μήκος 75 χλμ. Διασχίζει οικισμούς και χωριά όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, η Ελάτη, η Βυτίνα, τα Μαγούλιανα κ.α.

Το Σπήλαιο Κάψια

Σπήλαιο Κάψια πελοπόννησος

Unsplash

Από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ελλάδας, το σπήλαιο Κάψια είναι γεμάτο εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο είναι τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών του οροπεδίου Μαντινείας. Τρεις καταβόθρες βρίσκονται μπροστά από την είσοδό του, περιβαλλόμενες από πέτρινο, ημικυκλικό φράγμα. Το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό: οι σχηματισμοί των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, σε συνδυασμό με τους σπάνιους χρωματισμούς, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η λεγόμενη «αίθουσα των θαυμασίων», στην οποία παρουσιάζονται οι πιο εντυπωσιακοί χρωματικοί συνδυασμοί από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό σπήλαιο.

Η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου

Η πιο παλιά και ιστορική μονή της Αρκαδίας είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου. Η Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε το 963 και αποτελεί μοναδικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τον 17ο αιώνα ιδρύθηκε η νέα Μονή Φιλοσόφου σε κοντινή απόσταση, στην οποία λειτούργησε σημαντική ιερατική σχολή, η Σχολή της Δημητσάνας. Απόφοιτοί της ήταν τόσο ο Γρηγόριος ο Ε΄ όσο και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Από την άλλη πλευρά του Λούσιου θα φτάσετε μέσω μονοπατιού στη Μονή Προδρόμου.

Η Τρίπολη

Shutterstock

Κατά την περιήγησή σας σίγουρα αξίζει να κάνετε και μια στάση στην πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 650μ. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αι. και μέχρι τα τέλη του 19ου αι. λεγόταν Τριπολιτσά. Αξίζει να δείτε το Πολεμικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε κτίριο του Τσίλλερ!

Φυσικά, Αρκαδία χωρίς τα δυο δημοφιλέστερα χωριά δεν γίνεται. Δείτε εδώ τον οδηγό του Διακοπές για τη Βυτίνα και τη Δημητσάνα

Ωραίες βόλτες θα απολαύσετε και στα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), το Βαλτεσινίκο, την Αλωνίσταινα, το μικρό και ακατοίκητο Λιμποβίσι (το χωριό του Κολοκοτρώνη- δείτε το σπίτι/μουσείο των Κολοκοτρωναίων), τον Ράφτη, την Πιάνα και το Χρυσοβίτσι.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Πελοπόννησο για διακοπές αυτές τις γιορτές


Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο: Οι εναλλακτικές δραστηριότητες

closesmenu