ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Μυρτιά: Ένα χωριό-έκπληξη στην Αιτωλοακαρνανία

Στο δρόμο δίπλα ακριβώς από τη λίμνη Τριχωνίδα και με κατεύθυνση από Αγρίνιο προς Θέρμο, μετά από 32 περίπου χλμ. από το Αγρίνιο, συναντάται το χωριό της Μυρτιάς. Λίγο έξω από τον οικισμό υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιάς, που αποτελεί σημαντικό προσκύνημα.

Πρόκειται για μια γραφική περιοχή μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της λίμνης, η οποία ξεχωρίζει για τις εμπειρίες που προσφέρει δίπλα στη λίμνη, όπου κανείς μπορεί να δοκιμάσει και την φημισμένη αθερίνα της περιοχής.

Το χωριό είναι πανέμορφο χάρη στη γραφικότητά του, με τα πετρόκτιστα σπίτια και την ηρεμία που το χαρακτηρίζει. Αξίζει να το περπατήσετε και να φωτογραφίσετε τις όμορφες γωνιές του, κατά το πέρασμά σας από εκεί.

Η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιάς, ένα εξαίρετο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό και καλλιτεχνικό πυρήνα για την ευρύτερη περιοχή κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του.


Εκδρομή στη Μονή Παναγίας Σουμελά: Μια ξεχωριστή εξόρμηση


Ο πυρήνας της φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν κτίστηκε ο πρώτος μικρός ναός, και στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα, επεκτάθηκε. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Μυρτιάς αποτέλεσε κέντρο παιδείας και εκεί έζησε ένα διάστημα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Μετά τη Μάχη της Μυρτιάς, στις 10 Ιουλίου 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπόλησαν ως αντίποινα τα κτίρια της μονής αλλά το καθολικό διασώθηκε.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Διακοπές: Οι καλύτεροι προορισμοί για τον Οκτώβριο


Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο: Το Διακοπές επιλέγει προορισμούς

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα