ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Νεμέα: Η ελληνική Τοσκάνη περιμένει τους οινόφιλους

Η Νεμέα χαρακτηρίζεται και ως η ελληνική Τοσκάνη και όχι άδικα αφού πρόκειται για τον μεγαλύτερο συγκεντρωτικό ελληνικό αμπελώνα. Είναι έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται κυρίως το Αγιωργίτικο.

Μέσα σε ένα σκηνικό από ελιές και κυπαρίσσια θα συναντλησετε λόφους κατάφυτους με αμπέλια. Εδώ καλλιεργούνται μερικές από τις πιο σημαντικές ποικιλίες σταφυλιού (Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah…). Όμως το αρωματικό Αγιωργίτικο είναι εκείνο που καθιέρωσε την Νεμέα στο χάρτη των οινοπαραγωγών παγκόσμια και κάνει τους λάτρεις του κρασιού να το απολαμβάνουν τόσο.


Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας


krasi_diakopes_chalkidiki
Πηγή: Unsplash

Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία του οίνου ΠΟΠ Νεμέα, από τη μεγαλύτερη ζώνη ονομασίας προέλευσης κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα και παράλληλα, μια ποικιλία κορυφαίας ποιότητας.

Το δίδυμο Νεμέα-Αγιωργίτικο είναι άρρηκτα δεμένο, τόσο παραδοσιακά, καθώς η ποικιλία καλλιεργείτο μόνο στη Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και στη σύγχρονη οινική Ελλάδα. Τουλάχιστον από τον 16° αιώνα στη Νεμέα καλλιεργείται το Αγιωργίτικο σχεδόν σε αποκλειστική βάση, όπως προκύπτει από τα οθωμανικά αρχεία.


Hint: Η Νεμέα (η Φλιασία χώρα κατά την κλασική αρχαιότητα) τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν πλούσια χάριν του κρασιού, δώρο του Διονύσου. Ο Φλιάσιος οίνος μοιράζονταν στους αγώνες της Νεμέας, τα Νέμεα, που γίνονταν κάθε 2 χρόνια. Επίσης, στην Φλιασία, βασίλεψε ο Φλίας όπου σύμφωνα με την παράδοση παραγόταν το βασιλικό κρασί που έπινε ο Αγαμέμνωνας στις Μυκήνες.


Πηγή: Unsplash

Αξιοθέατα της περιοχής

Πρόκειται για έναν πλούσιο τόπο που δεν προσφέρει μονάχα περιηγήσεις στα οινοποιεία για τους λάτρεις του κρασιού αλλά, σας περιμένει και για να εξερευνήσετε τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι: το αρχαιολογικό μουσείο Νεμέας & ο ναός του Δία. Ακόμη, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στη Λίμνη Στυμφαλία και το Περιβαλλοντικό Μουσείο της.

Σε υψόμετρο 600μ., η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί προστατευόμενο ευρωπαϊκό βιότοπο, μέρος του δικτύου Natura 2000. Αποτελεί θαυμάσια περιοχή για να παρατηρήσετε μερικά από τα 170 καταγεγραμμένα αποδημητικά και ενδημικά πτηνά. Στις πλαγιές ενός από τους παρακείμενους λόφους, όπου (σύμφωνα με το μύθο) ο Ηρακλής λέγεται πως σφάγιασε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, θα βρείτε το Περιβαλλοντικό Μουσείο.

Δείτε επίσης:

Είστε λάτρεις του κρασιού; Αυτοί είναι οι φθινοπωρινοί προορισμοί που σας ταιριάζουν


Καινούργιο αίμα, καινούργιο κρασί: Μία συνέντευξη με τον Αργύρη Γεροβασιλείου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα