ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 16'
Ο ξεχωριστός χαρακτήρας της Ημαθίας μέσα από αυτά τα αξιοθέατα

Οι θησαυροί της φύσης μαγεύουν τον ταξιδιώτη, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά της Ημαθίας (Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας) συναρπάζει με μνημεία που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή του τόπου. Αυτά είναι μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να συμπεριλάβετε στο οδοιπορικό σας, σε αυτή τη μοναδική περιοχή της Μακεδονίας.

Νυμφαίο – Σχολή Αριστοτέλη

Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η Σχολή Αριστοτέλους, 2 χλμ. περίπου από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια. Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο σπουδαίος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο Φιλίππου Β’, τον Αλέξανδρο.

Το Άλσος του Αγίου Νικολάου

πάρκο Αγίου Νικολάου στην Νάουσα
Πηγή: Shutterstock

Το πάρκο Αγίου Νικολάου στη Νάουσα, είναι μια όαση πρασίνου, γεμάτη με πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά, που συνιστά ίσως, την πιο ωραία εικόνα της μοναδικής πόλης της χώρας που έχει χαρακτηριστεί ως ηρωική.


Οικογενειακό Trip: Από τη Θεσσαλονίκη στo πάρκο Αγίου Νικολάου στη Νάουσα


Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το μοναδικό στην Ελλάδα, υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του.

Μπαρμπούτα

Μια ιστορική συνοικία στην Βέροια, αποτελεί η Μπαρμπούτα. Για να ανακαλύψετε πραγματικά τη Βέροια, αξίζει να την περπατήσετε και να χαθείτε μέσα στα σοκάκια της, να επισκεφθείτε κάποιες από τις 48 σωζόμενες εκκλησίες από την εποχή του Βυζαντίου που της χάρισαν και το προσωνύμιο της «Μικρής Ιερουσαλήμ» και να γνωρίσετε τις παραδοσιακές συνοικίες που κρατούν ζωντανό το παρελθόν της πόλης.

Από τους 850 Εβραίους που κατοικούσαν στη Βέροια το 1943, οι 680 εκτοπίστηκαν από τις ναζιστικές αρχές κατοχής στο στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου. | Πηγή: Shutterstock

Παράλληλα, κάθε επισκέπτης οφείλει να περπατήσει ανάμεσα στα στενά μια ιστορικής και πανέμορφης συνοικίας. Ο παραδοσιακός οικισμός της Μπαρμπούτας ή αλλιώς η παλιά εβραϊκή συνοικία της Βέροιας, με τα επιβλητικά αρχοντικά της πλάι στον ποταμό Τριπόταμο, προσφέρει στον επισκέπτη ένα γοητευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο.


Οδοιπορικό στην ιστορική συνοικία “Μπαρμπούτα” στην Βέροια


Μονή Τιμίου Προδρόμου

Στους καταπράσινους πρόποδες των Πιερίων, θα βρείτε το ιστορικό πέτρινο μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου που λειτουργεί από τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σκηνικό, με εντυπωσιακή είσοδο, πέτρινες κρήνες, έργα αγιογραφικής τέχνης ιστορικές αξίας κ.α.

Βεργίνα: Μια πόλη – μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Βεργίνα
Βεργίνα: Μια πόλη – μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς | Φωτό: Shutterstock

Ο νομός Ημαθίας φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Ο Ιστορικός Τάφος Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο Τάφος Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Δ’, το Μουσείο Βασιλικών Ταφών των Αιγών, η Βασιλική Συστάδα Τημένιδων και το Ανάκτορο των Αιγών αποτελούν αξιοθέατα που έστω για μια φορά στη ζωή σας πρέπει να τα επισκεφθείτε.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα