ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 18'
Ο πολιτιστικός πλούτος της Καβάλας: Τα ξεχωριστά μνημεία και αξιοθέατα

Η Καβάλα συνδυάζει μοναδικά ιστορία και πολιτισμό, αρχιτεκτονικά αξιοθέατα και ανθισμένες αυλές, οργανωμένες παραλίες και φυσικούς θησαυρούς. Ο πολιτιστικός πλούτος της Καβάλας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αξίζει να του αφιερώσετε αρκετές ημέρες για να δείτε τα πάντα γύρω από αυτή τη πόλη.

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων

Ένα σπουδαίο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, που συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2016. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων υπήρξε αρχικά (360 π.Χ.) αποικία των Θασίων, με το όνομα Κρηνίδες, σύντομα όμως κατακτήθηκε από τον πανίσχυρο τότε Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος οχύρωσε την πόλη και της έδωσε το όνομά του.

Πηγή: Shutterstock

Στα ελληνιστικά χρόνια η πόλη απέκτησε το τείχος της, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της εποχής αυτής, παρά τις αλλαγές που υπέστη ανά τους αιώνες, είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων.


Καβάλα: Η τοπική γαστρονομία που αξίζει ένα ταξίδι στον Βορρά


Φρούριο Καβάλας

Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας, δεσπόζει η Ακρόπολη της Καβάλας που χτίστηκε τον 15ο αιώνα.  Εκεί, σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει: τον κεντρικό κυκλικό πύργο, την αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων, το φυλάκιο και τη δεξαμενή νερού.

Καμάρες

Από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Καβάλας είναι το τοξωτό Υδραγωγείο, με το όνομα “Καμάρες”. Σήμερα οι Καμάρες διατηρούν την ομορφιά και το μεγαλείο τους, καθώς αποτελούν το μνημείο-σύμβολο της πόλης.

Ιμαρέτ

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Μωχάμετ Άλη, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, ίδρυσε στην γενέτειρά του Καβάλα το Ιμαρέτ, ένα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Από τα τέλη του 1922 οι χώροι του Ιμαρέτ χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση των προσφύγων. Μεταγενέστερα λειτούργησε ως μουσείο, καφετέρια και εστιατόριο. Το 2001 παραχωρήθηκε από το αιγυπτιακό δημόσιο σε ιδιώτη για την πλήρη αποκατάσταση και μετατροπή του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Παλιά Μουσική/Τζαμί Χαλίλ Μπέη

Το τζαμί του Χαλίλ Μπέη βρίσκεται κοντά στο Φρούριο και υπολογίζεται πως χτίστηκε κοντά στο 1530. Από το 1926 έως τη βουλγαρική κατοχή στεγαζόταν η Φιλαρμονική του Δήμου κι έτσι το τζαμί απέκτησε την επωνυμία “Τζαμί της Μουσικής” και από στόμα σε στόμα, το όνομά του έμεινε ως “Παλαιά Μουσική”.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αξιοθέατο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Ο χώρος έχει καταστεί επισκέψιμος και χρησιμοποιείται για ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Οικία & Πλατεία Μωχάμετ Άλη

Το κονάκι του Μωχάμετ Άλη θεωρείται ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα.

Στη νότια ενότητα βρίσκεται το «σελαμλίκ», το οποίο περιλαμβάνει τους χώρους της ημερήσιας διαμονής και εργασίας των ανδρών και τους χώρους υποδοχής των επισκεπτών τους. Στη βόρεια ενότητα βρίσκεται το «χαρεμλίκ» που περιέχει τους χώρους των γυναικών, με τις εξυπηρετήσεις του καθημερινού νοικοκυριού και συγχρόνως τους περισσότερο ιδιωτικούς χώρους όλης της οικογένειας.


Μια βόλτα στο περιβαλλοντικό μονοπάτι παλιάς Καβάλας


Kαπναποθήκες

Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1950 η Καβάλα υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Σήμερα διασώζονται ως κτίρια: η Δημοτική Καπναποθήκη, η Καπναποθήκη “Ρεζή”, Καπναποθήκη Μπαστερλή Κιολή Χότζα, Καπναποθήκη Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη, Καπναποθήκες “Schinazi Bros”, Καπναποθήκες “Herzog Co”, Καπναποθήκη Ε.Ο.Κ και Καπναποθήκη “Τσιμίνο Ααρών”.

Από μια πόλη σαν τη Καβάλα, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα Μουσείο Καπνού. Πρόκειται για ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε καθώς διαθέτει μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Η Καβάλα διαθέτει το δικό της μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, τα οποία πάντα αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική δραστηριότητα για όλους. Εκεί, λοιπόν, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε “πρόσωπο με πρόσωπο” με μεγάλες φυσιογνωμίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Δείτε επίσης:

Διακοπές: Ιδέες για ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο στα Τζουμέρκα


Ζαγοροχώρια: 5 στάσεις για καφέ και γλυκό

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα