ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Οι άγνωστες λίμνες Ζερέλια στον Βόλο – Δημιουργήθηκαν από σύγκρουση μετεωριτών με τη Γη

Οι λίμνες Ζερέλια βρίσκονται στην Μαγνησία, πολύ κοντά στον Αλμυρό και στους πρόποδες της Όθρυος και σε υψόμετρο μόλις 130 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτό που χαρακτηρίζει τις δύο μικρές και ολοστρόγγυλες λίμνες είναι η μετεωριτική τους προέλευση, αφού πρόκειται για λίμνες μάαρ, οι μοναδικές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Eίναι εύκολα προσβάσιμες από τον Αλμυρό, αφού βρίσκονται νοτιοδυτικά μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά και η μεταξύ τους απόσταση είναι περίπου 250 μέτρα. Η μεγαλύτερη από τις δύο λίμνες, δηλαδή η Μεγάλη Ζερέλια έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8, ενώ η Μικρή Ζερέλια έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρα, ο δε πυθμένας και των δύο λιμνών έχει σχήμα πιάτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν από σύγκρουση μετεωριτών με τη Γη και υπολογίζεται ότι η πρόσκρουση συνέβη πριν από 12.000 με 8.000 χρόνια.

H επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι οι δύο ολοστρόγγυλες λίμνες Ζερέλια αποτελούν μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αντίστοιχες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 40 και σε ολόκληρη την Γη τις 178.

Πηγή: Google Earth

Oι δύο αυτές λίμνες έχουν εξελιχθεί σε σπουδαίας σημασίας υδροβιότοπους αφού φιλοξενούν λευκούς πελαργούς και διάφορα είδη υδρόβιων πτηνών και πουλιών που ζουν κοντά στο νερό (παρυδάτια), όπως φαλαρίδες, νερόκοτες, νανοβουτηχτάρια, πρασινοκέφαλες πάπιες, κιρκίρια, σταχτοτσικνιάδες και πολλά άλλα.


Οι υδροβιότοποι της Ελλάδας: Πώς θα τους προστατεύσουμε


Επιπλέον, η γύρω περιοχή εμφανίζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται λόφος στον οποίο εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός που υπολογίζεται ότι ήταν κατοικημένος μέχρι και την Εποχή του Χαλκού.

Πως θα πάτε:
Η πρόσβαση στις λίμνες είναι πανεύκολη και δεν χρειάζεται καθόλου πεζοπορία αφού βρίσκονται σχεδόν πάνω στον δρόμο. Θα τις βρείτε περίπου 5 χλμ. νοτιοδυτικά του Αλμυρού και της Ευξεινούπολης. Ο Αλμυρός της Μαγνησίας βρίσκεται σχεδόν πάνω στη Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και απέχει 285 χλμ. από την ΑΘήνα, 220 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 44 χλμ. από τον Βόλο.

Δείτε επίσης:

4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση


Προστασία του περιβάλλοντος: Το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Νίσυρο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα