ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Στυμφαλία: Η λίμνη των μύθων που θα επισκεφθούμε το Σαββατοκύριακο

Η Λίμνη Στυμφαλία είναι από τις διασημότερες λίμνες της Πελοποννήσου, μιας και το όνομά της συνδέεται άρρηκτα με τη μυθολογία. Αποτελεί έναν προστατευόμενο βιότοπο Natura 2000, αφού φιλοξενεί 133 είδη προστατευόμενων και υπό εξαφάνιση πουλιών. Πελαργοί, αγριόπαπιες και αλκυόνες φωλιάζουν εκεί. Ενώ, στα γύρω ορεινά, στις ρεματιές και στα φαράγγια ζουν πολλά σπάνια είδη άγριας και παρυδάτιας πανίδας.

Η ιστορία της Στυμφαλίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δανείστηκε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Στύμφαλο, τον πρώτο οικιστή της περιοχής. Είναι στενά συνδεδεμένη με έναν από τους άθλους του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος απομάκρυνε με κρόταλα τις απειλητικές Στυμφαλίδες Όρνιθες που κατοικούσαν στα έλη. Ένας άλλος μύθος της περιοχής είναι εκείνος για τον τάφο του βασιλιά Αίπυτου, αδελφού του Στύμφαλου, ο οποίος λάτρευε το κυνήγι, πέθανε από δάγκωμα φιδιού και ετάφη με βασιλικές τιμές και αμύθητα πλούτη σε κοντινή περιοχή.


4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση


Αξιοπερίεργο είναι πως στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργεί γύρω του!

Μια εξόρμηση στην λίμνη Στυμφαλία είναι ιδανική για οικογενειακές αποδράσεις αφού εκεί υπάρχει και το μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, με παρατηρητήριο πουλιών, αλλά και έκθεση για το οικοσύστημα της λίμνης.

Ακόμη, κατά την περιήγησή σας στη λίμνη αξίζει να κάνετε μια πεζοπορία στο εύκολο και καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι(περίπου 1:30 ώρα, 1,8χλμ) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Σε αυτή τη διαδρομή θα δείτε: το Ιερό Ακρόπολης Αρχαίας Στυμφάλου –  το τμήμα τείχους Αρχαίας Στυμφάλου – την όχθη λίμνης Στυμφαλίας και το Παρατηρητήριο Ορνιθοπανίδας.

Δείτε επίσης:

3+1 καταπράσινα μέρη για βόλτα με τα παιδιά


Λίμνη Βιστωνίδα: Ένα ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα