ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Συνδύασε εθελοντισμό με διακοπές – Οι προτάσεις για να κάνεις κάτι διαφορετικό

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Οι ευκαιρίες για να ασχοληθεί κανείς με τον εθελοντισμό είναι εκατοντάδες και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ειδικά αν συλλογιστούμε το πόσο αναγκαίο είναι να συμβάλλουμε έστω και λίγο στη προστασία του περιβάλλοντος, το να εθελοντιστούμε το καλοκαίρι είναι μια ιδέα που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει. Από την Αλόννησο μέχρι και τη Γλυφάδα, οι ευκαιρίες για να προσφέρουμε είναι ανοικτές για όλους.

Προστάτευσε τις θαλάσσιες χελώνες

Ο Αρχέλων είναι ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Τα εθελοντικά του προγράμματα είναι πολλά και εξελίσσονται σε όσες περιοχές υπάρχει η ανάγκη για την προστασία της χελώνας.

  • Στην Γλυφάδα: Ένα από τα πρώτα κέντρα διάσωσης για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, βρίσκεται στη Γλυφάδα. Εκεί γίνεται υποδοχή, περίθαλψη και επανένταξη τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών. Από το Κέντρο Διάσωσης οργανώνεται η απελευθέρωση των αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα και άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η λειτουργία και η συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης βασίζεται σε εθελοντές. Κάθε χρόνο περίπου 60 εθελοντές full-time συμμετέχουν στην περίθαλψη, τη συντήρηση των υποδομών και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
  • Στη Ζάκυνθο: Εθελοντές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.
  • Στην Πελοπόννησο – Κυπαρισσία: Τα θερινά προγράμματα πεδίου άρχισαν από το 1983 και έχουν σκοπό να συλλέξουν δεδομένα για την αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών και επίσης να προστατέψουν τις φωλιές. Η αμμώδης παραλία του κόλπου της Κυπαρισσίας έχει μήκος 44km και φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο.

Σε όλη τη Κρήτη, στον Αμβρακικό Κόλπο και σε άλλες περιοχές της χώρας τρέχουν ανάλογα προγράμματα από την οργάνωση.

Πηγή: Unsplash

Προστάτευσε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, oργανώνει κάθε χρόνο προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η διάδοση γνώσεων γύρω από το Απολιθωμένο Δάσος και τη λεσβιακή φύση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα το πρόγραμμα προσφέρει στους εθελοντές που θα συμμετάσχουν μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής ενώ ταυτόχρονα τους δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα μπορούν στην συνέχεια να αξιοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή.

Οι τομείς προσφοράς εθελοντικής εργασίας περιλαμβάνουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το Απολιθωμένο Δάσος αλλά και το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τόσο στο χώρο του Μουσείου όσο και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών, την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Εθελοντισμός στα ορεινά, για τη προστασία της αρκούδας και του λύκου

Ο Αρκτούρος, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού EVS. Αυτό που καλείστε να κάνετε εσείς ως εθελοντές, είναι να συμμετάσχετε σε εργασίες πεδίου, όπως η ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου, σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: Unsplash

Ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι 2 ημέρες, και η διαμονή είναι δωρεάν σε παραδοσιακό σπίτι για όσους επιλέξουν το εθελοντικό πρόγραμμα του Αρκτούρου στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Στήριξε έμπρακτα το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου είναι ένας βιότοπος πολύ μεγάλης σημασίας, αφού εκεί ζει η μεσογειακή φώκια, ένα είδος που απειλείται από εξαφάνιση. Οι εθελοντές που δρουν στην Αλόννησο μπορεί είτε να ασχοληθούν με εργασίες γραφείου είτε με δράσεις όπως: περιπολίες με σκάφος που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, επιτήρηση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του Πάρκου.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Εθελοντισμός με τα πολυάριθμα προγράμματα της ΕΛΙΞ

Η ΕΛΙΞ παρέχει πολλά και διαφορετικά προγράμματα εθελοντικής εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε εσείς αυτό που θεωρείτε πως σας ταιριάζει.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Διακοπές: Οι καλύτεροι προορισμοί για τον Οκτώβριο


Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο: Το Διακοπές επιλέγει προορισμούς

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου