ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Wine trip στην Πελοπόννησο: Τα οινοποιεία που θα επισκεφθείτε

Οι λάτρεις του κρασιού θα έχουν πάντα μια καλή αφορμή να ταξιδέψουν. Αυτή είναι η επίσκεψη σε ένα από τα πολλά οινοποιεία της χώρας μας, που μας δίνουν την ευκαιρία να περπατήσουμε ανάμεσα στα αμπέλια και να δούμε τη διαδικασία παραγωγής του οίνου. Αυτή τη φορά, το επόμενο οινοτουριστικό σας ταξίδι μπορεί να είναι στην Πελοπόννησο.


Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό


Κτήμα Σεμέλη

κρασί
Νεμέα: Η ελληνική Τοσκάνη περιμένει τους οινόφιλους | Φωτό: Unsplash

Το κτήμα Σεμέλη βρίσκεται στην καρδιά της Νεμέας. Με ιστορία να ξεκινάει από το 1979, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις όσο και για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια η οποία θεωρείται από τα καλύτερα terroir της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Κτήμα Σκούρα

Πρόκειται για ένα από τα οινοποιεία της χώρας που έχουν επενδύσει πολύ στην έννοια του οινοτουρισμού και της επισκεψιμότητας του κοινού. Οι εγκαταστάσεις στο Κτήμα Σκούρα προσφέρουν μια ξεχωριστή οινική εμπειρία .

Κατά την επίσκεψη σας στο Κτήμα Σκούρα αρχικά θα απολαύσετε μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, στη συνέχεια θα μυηθείτε στο κρασί ανάλογα με τη γευσιγνωσία που θα επιλέξετε και εν τέλει μπορείτε να απολαύσετε τοπικά εδέσματα με θέα στη φύση.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ξενάγησης αναλύεται η ιστορία του οινοποιείου, η σημερινή της πορεία καθώς και λίγα λόγια για την ζώνη ονομασίας προέλευσης, Νεμέα. Στα στάδια της παραγωγής παρουσιάζονται σταδιακά η διαδικασία εμφιάλωσης, οινοποίησης και ωρίμανσης του κρασιού. Αφού τελειώσει η ξενάγηση, αναλύονται τα βήματα της γευσιγνωσίας και έχετε τη δυνατότητα ακόμα και με το πέρας της γευσιγνωσίας να παραμείνετε και να απολαύσετε τη θέα από τους αμπελώνες.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Κτήμα Παλυβού

κρασί οινοτουρισμός
Wine Lovers: Τα πιάτα για να συνοδεύσετε ένα Αγιωργίτικο | Φωτό: Unsplash

Πρόκειται για ένα κτήμα που έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες της Νεμέας. Πάνω από 300 στρέμματα με Αγιωργίτικο, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Merlot, Chardonnay και άλλες ποικιλίες, μας προσφέρουν οίνους κορυφαίας ποιότητας.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την διαδικασία παραγωγής του κρασιού με το φημισμένο όνομα Νεμέα, είναι να μας ακολουθήσετε σε μια διαδρομή που περνάει μέσα από τον αμπελώνα και την αμπελοοινική καλλιέργεια, εκεί όπου όλα ξεκινούν, συνεχίζει στο οινοποιείο και εξελίσσεται στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 300 δρύινα βαρέλια Γαλλικής και Αμερικάνικης δρυός.

κρασί πελοπόννησος
Φωτό: Unsplash

Κατά την ξενάγηση θα μάθετε τα πάντα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του terroir της Νεμέας αλλά και για τη μοναδικότητα του Αγιωργίτικου. Έπειτα, θα περιηγηθείτε στον χώρο της παραγωγής, θα μεταβείτε στην αίθουσα παλαίωσης και φυσικά θα κάνετε γευστική δοκιμή!

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.


Info: Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία του οίνου ΠΟΠ Νεμέα, από τη μεγαλύτερη ζώνη ονομασίας προέλευσης κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα και παράλληλα, μια ποικιλία κορυφαίας ποιότητας.

Το δίδυμο Νεμέα-Αγιωργίτικο είναι άρρηκτα δεμένο, τόσο παραδοσιακά, καθώς η ποικιλία καλλιεργείτο μόνο στη Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και στη σύγχρονη οινική Ελλάδα. Τουλάχιστον από τον 16° αιώνα στη Νεμέα καλλιεργείται το Αγιωργίτικο σχεδόν σε αποκλειστική βάση, όπως προκύπτει από τα οθωμανικά αρχεία.


Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς ιδρύθηκε το 1997 στη Μονεμβασιά Λακωνίας. Το σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 2020 και βρίσκεται στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Τάραψας – Μονεμβασιάς, 10χλμ από το Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Τα 300 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων και οίνοι που έχουν αποσπάσει 400 Διεθνή βραβεία ως τώρα, είναι ένας πολύ καλός λόγος για να επισκεφθείτε το οινοποιείο!

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Δείτε επίσης:

Wine Lovers: Τα πιάτα για να συνοδεύσετε ένα Αγιωργίτικο


Νεμέα: Η ελληνική Τοσκάνη περιμένει τους οινόφιλους

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα