Ένας ξεχωριστός, γευστικός Βαλεντίνος: Τα πιο ρομαντικά εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διαλέγουμε την έξοδο που ταιριάζει στον καθένα· αυτή που θα γιορτάσει τον ιδανικό Βαλεντίνο, πέρα από τα κλισέ και τις φασόν-προκάτ προτάσεις για την πιο παθιασμένη νύχτα του χρόνου. 

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
Pueblo Chido

Ο μοναδικός άγιος που μας ήρθε εισαγόμενος από την καθολική εκκλησία, αυτός που ήρθε για να μείνει αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις της επίσημης Ορθοδοξίας, ο προστάτης του γάμου και των ερωτευμένων ζευγαριών, είναι και αυτός που έχει ίσως ταλαιπωρηθεί περισσότερο από την εμπορευματοποίηση της γιορτής του.

Για χάρη του έχουν κυλήσει πολλά ποτάμια σε πλαστικό κόκκινο του πάθους, σέξι εσώρουχα, αρκουδάκια και τριαντάφυλλα, ποτάμια σοκολάτας σε σχήμα παθιασμένης καρδιάς, άψυχα μεμοραμπίλια της ημέρας που μας θέλει πιο πολύ από όλες ζωντανούς, ενεργούς και, κυρίως, αληθινούς.

Πίσω από τη σαμπάνια που τελικά δεν ήταν παρά ένα φτηνό σπουμάντε, όμως, υπάρχει το αληθινό πνεύμα του Βαλεντίνου, ζωντανό και σπαρταριστό. Γιατί ο κάθε έρωτας χρειάζεται τη μέρα που θα τον ξαναζωντανέψει, που θα θυμηθεί το καρδιοχτύπι των πρώτων ημερών του, που θα σε κοιτάξει με πάθος ξανά στα μάτια για να σου ορκιστεί το μαγικό «για πάντα».

Τη μέρα που ο έρωτας νικά τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για να ξαναγίνει βασιλιάς, έστω για μια νύχτα. Ας του οργανώσουμε το πάρτι που του αξίζει! 

Στην Αθήνα 

Σοφιστικέ και κοσμοπολίτης 

Για σένα που πολύ θα ήθελες να γιορτάσεις αυτήν τη μέρα στo Madison Park της Νέας Υόρκης ή στο Ritz του Λονδίνου, η «Cookoovaya» είναι η εθνική μας εναλλακτική. Εδώ, όλα είναι φτιαγμένα σοφά, για το πιο σοφιστικέ αποτέλεσμα: το αναπαυτικό κάθισμα, η απλωσιά, το γκραντιόζ ντεκόρ, η ανοιχτή κουζίνα, το ευρύχωρο τραπέζι, η διακριτική ευγένεια του προσωπικού που θα σε νταντέψει και θα σου γεμίσει το ποτήρι με τον πιο «αόρατο» τρόπο, οι δροσοσταλίδες της σωστής θερμοκρασίας στο κρασί σου.

Κυρίως, όμως, η «Cookoovaya» είναι ο φωτισμός της: αυτό το σέξι, σαν ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, από μόνο του θα φτιάξει το ιδανικό κουκούλι που μέσα του θα ξαναγεννηθεί το πάθος. Η γεύση με υπογραφή, στην πιο ώριμη γαστρονομικά εποχή του Περικλή Κοσκινά.

Όταν ξεκινάς με αβγοτάραχο και ένα σπάνιο αιγοπρόβειο βούτυρο πάνω σε προζυμένιο ψωμί, συνεχίζεις με ένα κερκυραϊκό όνειρο από μεταξένιο μπουρδέτο σφυρίδας και κλείνεις με μπουγάτσα με παγωτό κανέλα, ο έρωτας έχει κάθε λόγο να σε ταξιδέψει στους εφτά ουρανούς. 

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Τ/210-7235005 

Για τον έρωτα που συμβιβάζεται μόνο με πρωτοπορία 

Αν το πιο παθιασμένο μέλημά σου είναι η τελευταία λέξη του trend, η πρωτοπορία πάση θυσία. Αν το χθες σού φαντάζει ήδη σαν μακρινό παρελθόν, το απόλυτο «σήμερα» του «Pharaoh» σε περιμένει σε τραπέζι για δύο.

Με φυσικά κρασιά –το ξέρω ότι δεν καταδέχεσαι κάτι άλλο–, με μουσικές του πάθους που δεν έχεις ακούσει ξανά σε κανένα μαγαζί εντός και εκτός της πατρίδας μας –μακριά από σένα τα σουξέ της ευκολίας–, με φώτα χαμηλά και μελετημένα να αμβλύνουν τις γωνίες και να απευθύνονται στο συναίσθημα και στη συγκίνηση.

Η απενοχοποιημένη Κρήτη του Μανώλη Παπουτσάκη στο μενού είναι αυτό το διαφορετικό που χρειάζεται μια μέρα για να ανθήσει. Χόρτα στη σχάρα με βουτυράτο ανθότυρο, αβγό τηγανητό σε δαντελένια κρέμα από στάκα με φρέσκια τρούφα, κάστανο στιφάδο ή ολόφρεσκες καραβίδες αχνιστές, μια γεύση που όλοι κουβαλάμε στο κύτταρό μας, μαγειρεμένη σαν να φοράει τα καλά της. 

Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-3808412

O επιμένων κλασικά 

Το νεοκλασικό του «Aleria», ανακαινισμένο με γούστο, έχει κάτι το τελείως δικό του, προσωπικό, κάτι που αδιαφορεί για τις μόδες και τα γούστα του επώνυμου διακοσμητή. Μπαίνοντας, νομίζεις πως σε τυλίγει ο δυνατός μεσημεριάτικος ήλιος.

Διακοσμητικά με μπόλικο χρώμα χαράς, δάπεδα που παίζουν με τα υλικά, η πόρτα του βάθος-κήπος. Ένας μικρός παράδεισος κρυμμένος ανάμεσα σε τοίχους, το γιασεμί σκαρφαλώνει μεθυστικό, μουριές, ακακίες, ροζ ορτανσίες που φωτίζονται θεατρικά, σαν ταινία που διαδραματίζεται λίγο στο Μαρόκο και λίγο στην Προβηγκία της νότιας Γαλλίας, κεριά, μουσικές μαγικές, που λες και καλούν τον έρωτα στη γιορτή της κάθε νύχτας.

Αξία κλασική και τόσο ήρεμα πρωτοποριακή, η γεύση του Γκίκα Ξενάκη: καραβίδα με χαβιάρι και αχλάδι, ραβιόλι με περγαμόντο, μους κάστανο και χριστόψαρο με μελισσόχορτο, κρέμα βανίλια με σορμπέ ξινόμηλο, όλα πιάτα μιας ιδιαίτερης στιγμής. Να ψηφίσετε το μενού degustation! 

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, Τ/210-5222633 

Για σένα που Βαλεντίνος σημαίνει στρείδια με σαμπάνια 

Στο «Milos» όλα τριγύρω είναι ολόλευκα και κομψά, τριζάτα λευκά τραπεζομάντιλα, τζαμαρίες στα φώτα της πόλης, σκηνικό που σίγουρα σε έχει ταξιδέψει στο νεοϋορκέζικο όνειρο κάποιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής, τραπέζια τεράστια, που ξέρουν να κρατούν τις αποστάσεις – αυτήν τη νύχτα προτιμάς να αποφύγεις τους γείτονες.

Το πιο σοφιστικέ σέρβις της Αθήνας, αυτό που ξέρει να είναι εκεί παραμένοντας αόρατο, στην παγωμένη προθήκη η ψαροφαγία μιας ξεχωριστής ημέρας, με τα όστρακα και το σπαρταριστό ψάρι που έρχεται στο τραπέζι έτσι όπως δεν το έχει μαγειρέψει ποτέ ως τώρα κανένα ψαροεστιατόριο: η πιο ραφινάτη Caesar, σε άπταιστη ελληνική διάλεκτο, αχνιστή σκορπίνα στη γάστρα, τηγανητά λαχανικά τσιπς σαν δαντέλα με κείνο το πικάντικο «κρακ» – σαν καρδιά που σπάει από έρωτα ή από ευτυχία.

Ευτυχία, η οποία ολοκληρώνεται με τους πιο σέξι λουκουμάδες με μέλι από τις Μικρές Κυκλάδες για την πιο μελο-ζαχαρωμένη συνέχεια. 

Kολοκοτρώνη 3-5, Σύνταγμα, Τ/216-6003320 

Είμαι σικ και μένω βόρεια 

Στο «Artisanal», μπορείς να διαλέξεις το ισόγειο με το πιο κεφάτο μπαρ και να έχεις θέα από την περίοπτη τζαμαρία στα πανύψηλα δέντρα του κήπου, αλλά αν το θέλεις πιο επίσημο και τετ-α-τετ, θα επιλέξεις τη σάλα του πρώτου ορόφου, με τα αυθεντικά γαλλικά σαλόνια της δεκαετίας του ’50, το εντυπωσιακό, πιο cozy, μπαρ, τους αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής και το μοναδικό παλιό τζάκι.

Elegance με αξάν παριζιέν, εξαίσια κοκτέιλ και η απόλυτη ανατροπή στο νέο μενού με τον Παναγιώτη Σιαφάκα να μαγειρεύει μια κουζίνα άκρως ελληνική – αυτή που προσγειώνει τη γεύση σε μια οικειότητα ζεστή, που σπάει τον πάγο, όπως απαιτεί η ημέρα.

Βασιλιάς το τοπικό προϊόν και η κουζίνα της γιαγιάς σε μοντέρνα art de la table, κριθαρότο με γαρίδες και λάιμ, μοσχαράκι ραγού με σιουφιχτά μακαρόνια, ζεστό γαλακτομπούρεκο με πρόβειο γάλα και παγωτό καραμέλα. 

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, Τ/210-8086111 

Σέξι κοκτέιλ και τσιμπητό φαγητό 

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο έρωτας περνά από το στομάχι, τόσο τουλάχιστον όσο ένα κοκτέιλ που χαλαρώνει και δημιουργεί τη σέξι διάθεση που πρωτίστως αποζητάς αυτή την ημέρα. Μεταξύ μας, πιστεύω πως ο Βαλεντίνος δεν χαίρεται ιδιαίτερα σε ένα τετ-α-τ καθιστό, όσο σε μια μπάρα που θυμίζει παραμύθι.

Το«Upupa Epops» σε πάει ταξίδι μαγικό, από την Κούβα μέχρι τα μπουντουάρ των «Επικίνδυνων σχέσεων» και από κει στην Αθήνα του ’30 και σε κάτι αδιόρατο από Μαρόκο.

Τα κοκτέιλ εδώ είναι επιστήμη, φιλοσοφία, η μοναδικότητα που χρειάζεται αυτή η νύχτα για να λιώσει ηδονικά, με μουσικές αλλά και υπέροχα συνοδευτικά, όπως τα ενταμάμε που σοτάρονται με σουσάμι και σόγια, το μπέργκερ με γουακαμόλε ή ένας ζουμερός baba au rum με καφέ και σοκολάτα. 

Αλκμήνης 7 & Θεανούς, Κάτω Πετράλωνα, Τ/212-1055214 

Θέλω να χορέψω τον έρωτά μου  

Αν τον Βαλεντίνο τον εννοείς εξωστρεφή και ξεσαλωτικό, να λικνίζεται στους ρυθμούς της πιο ξέφρενης μεξικάνικης φιέστας, το «Pueblo chido» θα σου κάνει τη χάρη. Τοπίο, πλουραλιστικό, το φουλ του μεξικάνικου εξωτισμού, σαν παραμύθι ή χολιγουντιανή ταινία.

Ένας καταπράσινος κήπος εξελίσσεται ανορθόδοξα πάνω από το κεφάλι σου, εσύ αράζεις σε αναπαυτικές βελούδινες μπανκέτες και σκαλιστές τραπεζαρίες, βελούδο, χρώμα και νοσταλγικά πλακάκια, όλα φωνάζουν για πολλές Μαργαρίτες.

Στο μενού, μια ψαγμένη tex-mex κουζίνα, γκουρμέ και διόλου διεκπεραιωτική, γεμάτη αρώματα από φρέσκο λάιμ και αβοκάντο. 

Κολοκοτρώνη 37, Κεφαλάρι, Τ/210-8089050 

Όταν ο έρωτας περνάει από το… κρασί 

Η Στοά Ράλλη από μόνη της είναι ταξίδι που χωρά σε μια στοά – άνετα σε φαντάζεσαι κάπου ανάμεσα στο Μιλάνο και το Παρίσι. Εκεί, οι δυο σας μπορείτε να κάνετε μέσα από ένα ποτήρι στάση στα μέρη που ταξιδέψατε παρέα και σε αυτά που περιμένει ακόμα να ζήσει ο έρωτάς σας, αφού το κρασί είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να νιώσεις τη γεύση και την ψυχή του κάθε τόπου.

Το «By the glass» έχει φροντίσει όλες τις παγκόσμιες διαδρομές, αλλά και τις γεύσεις που θα τις συνοδεύσουν, στο πιο σέξι και αριστοκρατικό wine bar της πόλης. Ταρτάρ και σεβίτσε, αξεπέραστα μπιφτεκάκια και ντολμαδάκια και πιάτα στο mood της ημέρας. 

Στοά Ράλλη, Σύνταγμα, Τ/210-3232560 

Στη Θεσσαλονίκη 

Η διαχρονική γοητεία του κλασικού έρωτα 

Αν τον έρωτα τον αντιμετωπίζεις σοβαρά και με αριστοκρατική διάθεση, το«Clochard» θα σου στρώσει το ιδανικό τραπέζι. Το πιο κλασικό από τα «καλά» εστιατόρια της πόλης, διαθέτει το classy ημίφως, το ερωτικό και αυστηρό συνάμα ντεκόρ, τα φρέσκα λουλούδια και 600 ετικέτες κρασιού, να επιλέξεις το πιο γιορτινό.

Δουλεμένη, αστική, πεντανόστιμη κουζίνα, ταμάμ για μια μοναδική βραδιά. Τα στρείδια που συνοδεύονται από γρανίτα Calamansi, sriracha, αβγά ρέγκας και χαβιάρι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του chic έρωτα που ξέρει από γαστρονομία.

Koμνηνών 10 & Μητροπόλεως, Τ/2310-239805 

Ο έρωτας που περνά από το στομάχι 

Ο Βαλεντίνος ηδονίζεται στην ιδέα του κρυφού μυστικού, της απόκεντρης νοστιμιάς, σαν έρωτας που δεν σου δίνεται με την πρώτη, αλλά σε τυραννάει ένα όσο-τόσο για να μαγειρευτεί νοστιμότερο το πρώτο φιλί.

«Private cheffing» γράφει η ταμπέλα, κι αυτό εδώ το απόκοσμο μέρος σχεδόν το εννοεί το «για τα μάτια σου μόνο». Η Ιωάννα Θεοδωράκη στο «Duck» μαγειρεύει κάθε μέρα την έκπληξη, τα ψώνια καθορίζουν το μαγείρεμα, τα ψάρια που έρχονται από το Άγιο Όρος, τα λαχανικά των μικρών παραγωγών.

Ό,τι κι αν φάτε, όμως, θα είναι μια δήλωση της μαγείρισσας: η γεύση δεν έχει σύνορα. Όπως και η αγάπη. 

Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, Τ/2315-519333 

Για τους νοσταλγούς ρομαντικούς 

Το «Όλυμπος-Νάουσα» είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης, το αστικό εστιατόριο θρύλος που ζει σαν ανάμνηση στην παιδική ηλικία κάθε καλομεγαλωμένου Θεσσαλονικιού. Η νέα του εποχή στο ξενοδοχείο On Residence είναι γεγονός, είναι μόδα, είναι η κουζίνα του υπερταλαντούχου Δημήτρη Τασιούλα, είναι στυλ και μια επιστροφή στα πιο αριστοκρατικά, κινηματογραφικά σκηνικά της εποχής του εκλεκτικισμού της Κεντρικής Ευρώπης.

Χάριν της ημέρας, το μενού έχει λαχανοντολμά καραβίδας με beurre blanc από όστρακα, καραβίδα και λάχανο Μιλάνου, έχει φιλέτο ροφού με άγρια χόρτα και αβγολέμονο, έχει crème brûlée παγωτό και πολλές ακόμα εκπλήξεις. 

Λ. Νίκης 5, Τ/2310-275715 

Ο έρωτας του foodie 

Το ιδανικό δώρο για μια τέτοια ημέρα, είναι να εξερευνήσεις την κουζίνα ενός μεγάλου σεφ, του Γιώργου Στυλιανουδάκη, επί του προκειμένου. Πόσο μάλλον όταν σου προσφέρεται σε πακέτο «Βυζάντιο», έννοια που τόσο ταιριάζει στην ίντριγκα μιας σχέσης.

Στο «Botargo», του ολόφρεσκου ξενοδοχείου MonAsty, η μοναστηριακή κουζίνα συναντά την πιο ευφάνταστα μοντέρνα τεχνική της και σου σερβίρει το ξεχωριστό που ακριβώς ταιριάζει στο συμπόσιο του έρωτα: αβγοτάραχο με κάπαρη, μαρμελάδα μοσχολέμονο, βούτυρο μυρωδικών και κροστίνι, αστακός γκρατινέ για δύο, με αρωματικά βότανα και κρέμα γραβιέρας. 

Βασιλέως Ηρακλείου 45, Τ/2310-274545 

Για τον ορκισμένο θεσσαλονικιό έρωτα 

Η Τούμπα είναι γειτονιά έμβλημα για τη Θεσσαλονίκη και η «Παλιά Αθήνα», η γαστροταβέρνα που υπηρετεί με ύψιστο σεβασμό την παλιά, κλασική κουζίνα της πόλης, όπως λέμε, το απόλυτο σουτζουκάκι, τη σπιτική ρώσικη, το λεπτοκομμένο σπιτικό χοιρομέρι, το αριστούργημα γιουβετσάκι.

Σαν σε ζεστή, φιλόξενη τραπεζαρία αστικού σπιτιού, εδώ πρωταγωνιστεί το κρασί σε όλους τους δρόμους του, αλλά και το κρέας, σε μοναδικές κοπές και ψήσιμο – μη χάσετε την ταλιάτα. Αν γνωριστήκατε στη Θεσσαλονίκη, τσουγκρίστε στην υγειά της! 

Ίμβρου 24, Τούμπα, Τ/2310-912 292 

Επειδή η ημέρα «τραβάει» ιώδιο 

Ο Βαλεντίνος ταυτίζεται με τα αφροδιακά του, με τα όστρακα και το ξεχωριστό, ολόφρεσκο ψάρι. Μέρα που είναι, δεν θα ψηφίσεις ψαροταβέρνα, αλλά την πιο σοφιστικέ ψαροφαγία της «Μαύρης Θάλασσας», με θέα στο γαλάζιο της Καλαμαριάς.

Εδώ ο Αλέξανδρος Τοκίδης και η Σόνια Μαργαρίτου μαγειρεύουν ατόφια τη θάλασσα, παρεμβαίνοντας με ελάχιστα υλικά, που όμως δημιουργούν πιάτα έργα-τέχνης και μαγικής νοστιμιάς.

Μη σας ξεφύγει το καρπάτσο μπαρμπούνι, η εμβληματική ταραμοσαλάτα, το αχνιστό φρέσκο ψάρι ημέρας, ο αχινός μόνο με ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο. Θα φύγετε ανάλαφροι για τη μεγάλη νύχτα που έπεται. 

Ν. Πλαστήρα 3, Τ/2310-932542 

Ο χίπστερ έρωτας 

Θα ήθελες αυτήν τη μέρα να τη γιορτάσεις στις πιο ντιζάιν στιγμές του Βερολίνου, αλλά γιατί να μπεις στον κόπο όταν υπάρχει το «Poster», στον πιο high end σχεδιασμό από την πρωτοποριακή ομάδα της Beetroot.

Η Ελευθερία Ντεκό υπογράφει το φωτισμό και αυτό μεταφράζεται σε σίγουρη ατμόσφαιρα, ο Βασίλης Χαμάμ μαγειρεύει μια νέα grecocentric κουζίνα που μέσα της κρύβει την παλαιστινο-λιβανέζικη καταγωγή του σεφ και τα ταξίδια του στον πλανήτη.

Κοτόπουλο μσαχάν με ανατολίτικα αρώματα, ψωμί από ζύμωση βουτύρου με μέλι, τάρτα σαν τατέν με κάρδαμο και καφέ. 

Συγγρού 6, Τ/2320-547384 

Ο πιο χαλαρός Βαλεντίνος για το εναλλακτικό πάθος 

Δεν σου αρέσει το mainstream και θεωρείς «στημένο» οτιδήποτε συστήνεται ως γκουρμέ. Αλλά θέλεις να της κάνεις δώρο ένα παραμύθι κοριτσίστικο, φτιαγμένο από ροζ-φούξια κιτς, με πινκ φλαμίνκο και χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

Στο «Κιτς και σ’ έφαγα», η Λένα Τόδουλου, στο πιο χαλαρό σουρεάλ σκηνικό, θα σου μαγειρέψει μια κουζίνα πολλών αξιώσεων, με άποψη για την ελληνική εντοπιότητα, τη βιωσιμότητα και τη βιολογική πρώτη ύλη, που τη μεταμορφώνει σε πιάτα αριστουργήματα που ξεφεύγουν από την καθημερινότητα και μαγειρεύουν κάτι διαφορετικό ανάλογα με την ημέρα και την εποχή.  

Ολύμπου 89, Τ/2315-519191 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα