ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Pilio-2 Εικονογράφηση Διακοπές

Τις δοκιμάσαμε μια προς μια και σας τις προτείνουμε. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε μαζί σας είναι η όρεξη.

1

Μπουμπάρι

Όταν το έντερο της προβατίνας γεμίζει με αρνίσια, ψιλοκομμένη συκωταριά, ρύζι, μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμύδι και πιπερίτσα καυτερή για να ψηθεί στον φούρνο με πατάτες κυδωνάτες και χυμό λεμόνι.

2

Αβγά με χόρτα

Με άγρια ή ήμερα τσιγαριαστά χόρτα, μπόλικα φρέσκα μυρωδικά και ελάχιστη ντομάτα, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα και ολόκληρα αβγά που προστίθενται στο τέλος.

3

Τσιτσίραβλα και φτέρες

Κάθε Πηλιορείτης δεν παραλείπει την άνοιξη, τις λίγες ημέρες που είναι η εποχή τους, να μαζέψει τα τσιτσίραβλα (βλαστάρια από ένα είδος σχίνου) και τις κορφές της φτέρης, που θα κάνει τουρσί με φρέσκο σκόρδο και μάραθο – ένας μεζές που ποτέ δεν αφήνει ασυντρόφευτη την τοπική τσιπουροποσία.

4

Κολιτσιάνοι

Οι τοξικές ανεμώνες της θάλασσας, που μετά από άγριο πλύσιμο τηγανίζονται σε μικροσκοπικά κεφτεδάκια με αλεύρι. Θα τους βρεις σε κάθε αυθεντικό βολιώτικο τσιπουράδικο.

5

Τηγανητά μανιτάρια

Οι γουργουλιάνες αγαπούν πολύ το Πήλιο και η τοπική κουζίνα τους το ανταποδίδει μεταμορφώνοντάς τες σε λαχταριστό τηγανητό μεζεδάκι.

6

Τραχανάς με λουκάνικο

Ο ντόπιος τραχανάς από αιγοπρόβειο γάλα μαγειρεύεται λευκός και χυλωμένος με αιγοπρόβειο βούτυρο και γάλα και συνοδεύεται από το εξαιρετικό ντόπιο λουκάνικο σε μπουκίτσες.

7

Το πηλιορείτικο λουκάνικο

Χωρίς αυτό, σπετζοφάι δεν γίνεται. Ένα λουκάνικο φρέσκο, που κάνει κάθε χασάπης με δική του συνταγή, από ζυγούρι, μοσχάρι, ελάχιστο χοιρινό, κρεμμύδι και ρίγανη.

8

Κότα με κάστανα

Βουνό του κάστανου, το βόρειο Πήλιο το μαγειρεύει με κότα αλλά και με όλα τα κρέατα, σε λευκή σάλτσα.

9

Χοιρινό με κυδώνια

Φαγητό χριστουγεννιάτικο, ελαφρώς ντοματένιο και κανελάτο, ύμνος στα κυδώνια του κάμπου της Κορώπης.

10

Κεφτέδα με ντομάτα

Στρουμπουλή και μπαμπάτσικη, αφράτη και πεντανόστιμη, με πλούσια ντοματένια σάλτσα.

11

Αβγά με ντομάτα

Ο ντόπιος καγιανάς θέλει το αβγό ολόκληρο στο τηγάνι, ενίοτε με λίγη πράσινη πιπεριά.

12

Γλυκό του κουταλιού φιρίκι

Μήλο πηλιορείτικο, το φιρίκι κάνει ένα από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού με ολόκληρο αμύγδαλο και εξίσου φινετσάτη μαρμελάδα.

13

Πηλιορείτικος μπακλαβάς

Ο ντόπιος μπακλαβάς γίνεται με καρύδι και ελαιόλαδο.

14

Γαλοτύρι

Δεν είναι γιαούρτι με τυρί, αλλά το αποτέλεσμα ζύμωσης του γίδινου γάλακτος που ωριμάζει με φέτα και γίδινο γιαούρτι.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου