Ο απόλυτος γαστρονομικός οδηγός του Πήλιου (2023/2024)

Την εποχή που το βουνό βάφεται χρυσό και χαλκοκόκκινο, στη δύση των καταπράσινων ημερών, η ψύχρα βάζει στο φούρνο πίτες, μπουμπάρια και άλλες δεινές νοστιμιές.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Bread Kneading ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Όταν ακόμη υπήρχαν χιόνια και το χιονοδρομικό δεν άνοιγε μόνο μία εβδομάδα τον χρόνο, το Πήλιο ήταν διάσημο για την apres ski φασολάδα του. Τι άδικο για μια τόσο πλούσια τοπική κουζίνα! Ο Πηλιορείτης μπορεί να μη φημίζεται για τη φιλοξενία του, μέσα, ωστόσο, από ένα ευτυχές παράδοξο, εδώ θα φας υπέροχα.

Οι γκουρμέ απόπειρες εδώ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και δεν κατάφεραν να επισκιάσουν την κουζίνα της παράδοσης, η οποία μαγειρεύεται μερακλίδικη σε κάθε χωριό, με προϊόντα από το μποστάνι και τη στάνη της οικογένειας, που όμως δεν θα σ’ το αναφέρει, ούτε θα σ’ το χρεώσει στον λογαριασμό.

Η αυτάρκεια εδώ είναι κάτι το αυτονόητο, το εκ των ων ουκ άνευ της κάθε κατσαρόλας, μια προαιώνια, αδιάλειπτη στον χρόνο συνήθεια, που αγνοεί ότι σήμερα έχει τη δική της μοντέρνα ορολογία, κάτι σαν «βιωσιμότητα» και «farm-to-table». Ό,τι δεν έχει ο κήπος και το μαντρί το έχει το άγριο βουνό, με τα μανιτάρια, τα χόρτα, τα φρούτα, τα βότανα. Όλα σε μια κουζίνα όπου με την ίδια κουτάλα ανακατεύεται ένα φαγητό με μνήμες από Σλάβους, Οθωμανούς, Βλάχους, Αρβανίτες, Ηπειρώτες, Θεσσαλούς και νησιώτες που εγκαταστάθηκαν εδώ.

Άρωμα από γη και θάλασσα, στο ίδιο τραπέζι ο ροφός και το αγριογούρουνο, κάτω από τη σκιά του πλάτανου της πλατείας ή πλάι στο τζάκι, η ταβέρνα του κάθε χωριού είναι ο μαγεμένος αυλός, η δικαιολογία για να γνωρίσεις τον άγνωστο τόπο που δεν θα σου συστήσει η πρόσοψη των ταξιδιωτικών άρθρων.

Τι να αποφύγετε

Το Πήλιο έχει πάνω από 24 χωριά, όμως, το τουριστικό παιχνίδι του χειμώνα παίζεται κυρίως στο τρίγωνο ανάμεσα στη Μακρυνίτσα, την Πορταριά και τις Μηλιές. Αφήστε τους άλλους να περιμένουν ώρες στην ουρά για το πάρκινγκ που σπανίζει ή για μια θέση για κατεψυγμένη σκοπελίτικη τυρόπιτα στις ταβέρνες της πρόσοψης και αναζήτησε το πιο λαχταριστό –και αυθεντικό τραπέζι– στα πεντάμορφα πέριξ που απέχουν από 5 έως 20 λεπτά από την κοσμική χλαπαταγή.

Η παρεξήγηση

Για τους «απέξω», αν το Πήλιο ήταν φαγητό, θα ήταν σπετζοφάι ή, αλλιώς, το πιάτο που έχει κακοποιηθεί περισσότερο στην κουζίνα της υπόλοιπης Ελλάδας. Το αυθεντικό σπετζοφάι γίνεται μόνο με την καλοκαιρινή, πηλιορείτικη, αρωματική, καταπράσινη σπέντζα (πιπεριά), οπότε αν το αναζητήσεις τον χειμώνα, απλά θα φας «κάτι σαν σπετζοφάι».

Ανεπιφύλακτα σας συστήνουμε

4

5

11

+

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα