ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Παραδοσιακή σουλιώτικη χορτόπιτα: Μια γευστική έκπληξη

Η Ήπειρος κρύβει μοναδικής ομορφιάς τοπία, ένα εκ των οποίων είναι και το ιστορικό Σούλι. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας θα βεβαιωθείτε και για την πλούσια γαστρονομία που κρύβει η περιοχή.

Συγκεκριμένα φημίζεται ιδιαίτερα για τα αγνά υλικά της, τις λαχταριστές παραδοσιακές πίτες, τα τυροκομικά προϊόντα της, τα κρασιά της.

Η ώρα του φαγητού στο Σούλι είναι μια εμπειρία από μόνη της

Μετά από την περιήγησή μας στο Σούλι, το οποίο αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, επισκεφθήκαμε τον «Ξενώνα Σουλίου», όπου απολαύσαμε παραδοσιακές, χειροποίητες γεύσεις. Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή, άλλωστε σε μια τόσο επιβλητική τοποθεσία δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο.

Πηγή: Photo Brestas

Η κυρία Παναγιώτα μας έδειξε τη συνταγή από την παραδοσιακή χορτόπιτα και έπειτα απολαύσαμε όλοι μαζί το γεύμα μας. Ολόφρεσκο ζυμωτό ψωμί, σαλάτες, εξαιρετικό γαλοτύρι και δική τους φέτα, κατσικάκι καθώς και “παραγιόμισμα” όπως το αποκαλούν. Πρόκειται για συκωτάκια με άγρια χόρτα. Εκεί θα απολαύσετε χειροποίητες γεύσεις με αγνά υλικά της οικογένειας. Tip: Ο ξενώνας διαθέτει και τρία δωμάτια στα οποία μπορείτε να διαμείνετε.

Πηγή: Photo Brestas

Συγκεκριμένα τις Κυριακές θα βρείτε πάντα κατσικάκι και πίτες. Ενώ τις καθημερινές θα απολαύσετε και φαγητά της ώρας.

Όπως μας είπε η κυρία Παναγιώτα, στο Σούλι έχουν παράδοση στις πίτες. Εκτός από χορτόπιτα, φτιάχνουν εξαιρετική γαλατόπιτα, ριζοτυρόπιτα και κροθόπιτα (χωρίς φύλλο).

 

Η συνταγή για την χορτόπιτα

Για το φύλλο θα χρειαστείτε: 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 150γρ. πράσο, 80γρ. ελαιόλαδο, 200γρ. νερό και λίγο αλάτι.

Πηγή: Photo Brestas

Για τη γέμιση: 300γρ. σπανάκι και μπαζάδι, δηλαδή άγρια σέσκουλα, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια, 150γρ. ρύζι, 300γρ. φέτα, 200γρ.λάδι, 4 σκελίδες σκόρδο, άνηθο και μαϊντανό.

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το λάδι και το αλάτι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά. Αφού η ζύμη μας γίνει αφράτη και εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Πηγή: Photo Brestas

Ανοίγουμε τα δύο φύλλα, τα απλώνουμε στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση. Φροντίζουμε το φύλλο μας να είναι καλά ανοιγμένο και λεπτό, ώστε να έχει και το ανάλογο μέγεθος να σκεπάσει από πάνω την πίτα.

Πηγή: Photo Brestas

Την σκεπάζουμε με τα φύλλα που «περισσεύουν» γύρω από το ταψί. Χαράσσουμε και ψήνουμε για περίπου 60′ στους 200 βαθμούς.

 


Παραμυθιά: Ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού γεμάτος εκπλήξεις

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"