Πάσχα στη Λιβαδειά: Γιατί αξίζει να το ζήσετε

Η Λιβαδειά υπόσχεται ένα αξέχαστο Πάσχα για όλους τους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Κρύα Λιβαδειάς: Ένας ιδανικός προορισμός για μονοήμερη φθινοπωρινή εξόρμηση Το διάσημο Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά | Shutterstock

Η Λιβαδειά, είναι ίσως η πόλη που είναι πραγματικά συνυφασμένη με την Κυριακή του Πάσχα. Αν δεν το έχετε ζήσει, ή δεν σας το έχει διηγηθεί κάποιος, είναι δύσκολο να το νιώσετε, γιατί οι μυρωδιές, οι ήχοι και το εορταστικό κλίμα, δε μπορούν να μεταφερθούν τόσο εύκολα. Ο ορισμός του Παραδοσιακού Πάσχα με σουβλίσματα και μουσικές, παίρνει σάρκα και οστά στην πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας. Η πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες εκείνες τις ημέρες, λόγω των πλούσιων εορταστικών εκδηλώσεων και των φιλόξενων κατοίκων. 

Γιατί αξίζει να ζήσεις το Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά

Η Λιβαδειά βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα, γεγονός που την καθιστά έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό ακόμα και για μονοήμερη. Σε περίπτωση που δεν έχετε σχέδια για εκείνες τις ημέρες, είναι πολύ εύκολο να την επισκεφθείτε μόνο για να ζήσετε αυτήν την εμπειρία και να επιστρέψετε. Άλλωστε, την Κυριακή το πρωί, δεν θα βρείτε τόση κίνηση, καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη αναχωρήσει από το Μεγάλο Σάββατο και δεν επιστρέφουν μέχρι τη Δευτέρα. 

Το Πασχα στη Λιβαδεια | iStock

Αν έχετε την τύχη να βρεθείτε εκεί από τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα ζήσετε όλη την ιεροτελεστία των κατοίκων για την προετοιμασία της Κυριακής. Από τη Μεγάλη Πέμπτη, προμηθεύονται το αρνί και σχεδιάζουν το στήσιμο του Λάκκου, ενώ παράλληλα βάφουν παραδοσιακά τα αυγά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, πραγματοποιείται η περιφορά των επιταφίων της πόλης, όπου καταλήγουν όλοι μαζί στην κεντρική πλατεία. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα εντείνεται με τις ψαλμωδίες των κατοίκων και την παρουσία της φιλαρμονικής. 

Η Κυριακή του Πάσχα

Η Λιβαδειά φημίζεται για το παραδοσιακό της Πάσχα. Το αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής ξεκινά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα, που στήνονται σε κάθε αυλή οι σούβλες. Το έθιμο του του «λάκκου», διατηρεί την παράδοση και κάθε χρόνο γίνεται ακόμα πιο έντονο. Η φωτιά ανάβει με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, πάνω στα κλήματα που έχουν συγκεντρώσει από τις παραμονές. Η θράκα ετοιμάζεται με ραντίσματα νερού και χτύπημα των ξύλων, απλώνεται και ξεκινούν να τοποθετούν τα αρνιά, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι.

Pasxa Levadia
Tο μεγαλο γλεντι στηνεται στις πηγες της Κρυας | Δημος Λεβαδεων

Από το πρωί, η πόλη τυλίγεται από σύννεφα καπνού, με τις μυρωδιές από τις σούβλες να διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Όσο προχωρά η ώρα, στις γειτονιές ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια, χοροί και τσουγκρίσματα. Οι επισκέπτες της πόλης είναι καλοδεχούμενοι να τσουγκρίσουν κόκκινα αυγά και να δοκιμάσουν πίτες και μεζέδες.

Οι Λακκοι στηνονται σε ολη την πολη | Δημος Λεβαδεων

Ο μεγάλος Λάκκος στήνεται από το Δήμο Λεβαδέων στις Πηγές της Κρύας, την πιο όμορφη περιοχή της πόλης. Πλάι στα τρεχούμενα νερά και στα δέντρα, στήνεται ένα υπαίθριο γλέντι και οι παρευρισκόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αρνί, μεζέδες και κρασί.  Τον εορτασμό πλαισιώνουν τα παραδοσιακά χορευτικά και τα μουσικά συγκροτήματα της περιοχής. Οι εκδηλώσεις του Δήμου κορυφώνονται τις πρώτες βραδινές ώρες στην Κεντρική Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, όπου καλλιτέχνες και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι ψυχαγωγούν τους δημότες και τους επισκέπτες, ενώ  ο ουρανός φωτίζεται από βεγγαλικά. Μάλιστα, οι εκδηλώσεις δεν τελειώνουν, αλλά συνεχίζονται και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στο κέντρο της πόλης. 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα