Βιώνοντας την συριανή πολιτιστική κληρονομιά

Οι στρώσεις ιστορίας και οι μετασχηματισμοί, έχουν διαμορφώσει την Σύρο ένα Κυκλαδονήσι πραγματικά διαφορετικό από τα άλλα. Και το Hermoupolis Heritage μας το υπενθυμίζει μέσα από μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων εμπειριών.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
hermoupolis-heritage

To ρεμπέτικο, ο Μάρκος Βαμβακάρης, η πρώτη ελληνική «ευρωπαϊκή» πόλη με οπερέτες, τα διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου έργα αλλά και τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά ατμόπλοια, συναντούν τα συριανά ναυπηγεία και τους ταρσανάδες, τις βιομηχανίες, τις εμπορικές επιχειρήσεις και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield.

Αυτή είναι η Σύρος.

Μια Άνω Σύρος που λόγω ρυμοτομίας και δαιδαλώδων στενοσόκακων δέχεται τα προϊόντα της ακόμα και σήμερα με γαϊδουράκια και μια Νεοκλασική Ερμούπολη, κούκλα, με την συνοικία Βαπόρια να σφύζει ομορφιάς, με τα αγέρωχα, πανέμορφα, νεοκλασικά. Μια δεσπόζουσα διαχρονική αρχοντιά που συνδιαμορφώθηκε από τους εφοπλιστές και την αστική τάξη της Ερμούπολης

Οι στρώσεις ιστορίας και οι μετασχηματισμοί, έχουν διαμορφώσει ένα Κυκλαδονήσι πραγματικά διαφορετικό από τα άλλα. Και φτάνοντας κανείς στη Σύρα, όπως απαρέγκλιτα την ονομάζουν ακόμα οι ντόπιοι, το γεγονός αυτό είναι πρόδηλο.

Ο πολιτισμός της Σύρου ως αέναο “work-in-progress”

Το Hermoupolis Heritage που έχει αντικείμενο τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, αλλά και τη σύνδεσή της με το δημιουργικό της παρόν, με το βλέμμα σταμμένο στον πολιτιστικό τουρισμό και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη, είναι εδώ για να μας βοηθήσει να βιώσουμε βαθύτερα την επισκεψή μας στο νησί στο Σύρου.

Έπειτα από πολύχρονες ζυμώσεις, ιδρύθηκε επισήμως στην Ερμούπολη της Σύρου το 2021 από τον συλλέκτη Δημήτρη Σταυρακόπουλο, το Hermoupolis Heritage, ενώ η ύπαρξη μιας διαρκούς ανοιχτής πρόσκλησης προς πρόσωπα και φορείς να ενστερνιστούν το όραμά του δημιουργεί ομάδες που εργάζονται σε ένα συνεχόμενο, δημιουργικό work-in-progress σε έναν τόπο μοναδικό, ταυτόχρονα νησιωτικό αλλά και γοητευτικά αστικό.

Άλλωστε η πολιτισμική ώσμωση, το πάντρεμα αντιθέσεων στο νησί της Σύρου είναι εμφανές στην αρχιτεκτονική με τα νεοκλασικά, βιομηχανικά, μεσαιωνικά και παραδοσιακά κτίρια και στον πολιτισμό με την όπερα, το ρεμπέτικο τραγούδι, την παραδοσιακή φορεσιά αλλά και την “δυτικότροπη” μόδα. Ακόμα όμως και στο θρησκευτικό στοιχείο, αφού το νησί κατοικείται εδώ και αιώνες τόσο από ορθόδοξους όσο και από καθολικούς.

Οι βιωματικές εμπειρίες του Hermoupolis Heritage

Η ζωντανή αύρα μιας άλλης εποχής, μιας παράδοσης και μιας κληρονομιάς αμύθητης, στην οποία οδηγούν μονοπάτια όπως η ασίγαστη περιέργεια για γνώση, έμπνευση και ιστορίες ανθρώπινες αλλά και η αναζήτηση της αυθεντικότητας στο σήμερα οδήγησαν στη δημιουργία αυθεντικών βιωματικών εμπειριών με ρίζες βαθιές σε όλα όσα κάνουν την Σύρο αυτό που είναι σήμερα.

​Από τις περιηγήσεις με επίκεντρο ενδιαφέροντος την αρχιτεκτονική του νησιού, μέχρι τα πικνίκ στην εξοχή με παραδοσιακά συριανά προϊόντα και μουσική εποχής από πικάπ της συλλογής του, ο Hermoupolis Heritage, δημιουργεί βιωματικές εμπειρίες που εστιάζουν στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού, της βιομηχανίας και του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι η Σύρος να αναπτυχθεί ως ένα πολιτιστικό κέντρο, γεμάτο από ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στην διάδοση της ιστορίας των κτιρίων των αντικειμένων και των προσώπων του νησιού.

Η αποκατάσταση του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου (Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης) και μια βιωματική εμπειρία που διαμορφώθηκε από προφορικές μαρτυρίες των παλιών εργαζόμενων, παράλληλα με το τραπέζι στην αυλή για την αναπαράσταση του αλλοτινού κολατσιού των εργαζομένων. Η γνωριμία με την ναυπηγική παράδοση της Σύρου και η αναβίωση της ιστορικής διαδρομής που έκανε ο φαροφύλακας με ένα συριανό τρεχαντήρι και μια βιωματική εμπειρία εν πλω. Μια περιήγηση στην εξοχή του νησιού με ένα παλιό ελληνικής κατασκευής Citroën Pony, που ολοκληρώνεται με ένα πικνίκ γεμάτο από παραδοσιακές συριανές γεύσεις, είναι μερικές από τις εμπειρίες που μέσω του Hermoupolis Heritage, μας βοηθούν να βιώσουμε την συριανή πολιτιστική κληρονομιά. ​

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα