ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Hotels Vanish To Building Blocks

Στην παράδοση υπάρχει μια σύνδεση με τη γη, τις πρώτες ύλες και το μέτρο ενός τόπου. Στα χωριά των Κυκλάδων, τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια ακολουθούν τις επιταγές του τόπου συνενώνοντας τις με τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Ενώ σε διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχουν οικίες και οικοδομήματα κυριολεκτικά λαξευμένα, σμιλεμένα και χτισμένα από τα υλικά της φύσης που τα περιβάλλει. 

Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της προστασίας της φύσης, οι σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής συναντούν πρακτικές αιώνων. Δημιουργούν “καταφύγια” όπου μπορεί ο άνθρωπος να επιστρέφει στις ρίζες ενός τόπου και ενός τρόπου ζωής πιο φυσικού, λιγότερο επίπλαστου και περισσότερο μεστού.

Από την Σουηδία και την Ελβετία μέχρι την Βολιβία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα στον τομέα της φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία που πλάθονται με τα άμεσα αυτόχθονα υλικά με αποτέλεσμα να χάνονται στο τοπίο, ποικίλουν, αντανακλώντας τη μορφολογία από διάφορες γωνιές της γης. 

Λάσπη, άχυρο, ξύλο, βράχια και πέτρες, πάγος και αλάτι διαμορφώνουν μέρη και χώρους που μοιάζουν με άμεση προέκταση του περιβάλλοντος. Δημιουργούν εμπειρίες διαμονής που “εφάπτονται” στην φύση. 

Σας παρουσιάζουμε 6 από τα πιο ενδιαφέροντα του κόσμου.

1

Adrère Amellal, Όαση Σίβα, Αίγυπτος 

Στο συγκεκριμένο κατάλυμα στην Έρημο Σαχάρα και την περίφημη Όαση της Σίβα που βρίσκεται βρίσκεται περίπου 560 χλμ από το Κάιρο, ο όρος παλάτια χτισμένα από άμμο, βρίσκει σάρκα και οστά ή καλύτερα πολυτελή δωμάτια και έναν ζηλευτό τόπο διακοπών.

Τα επιμέρους οικοδομήματα που συνδιαμορφώνουν το ξενοδοχείο Adrère Amellal είναι χτισμένα με ένα ειδικό κράμα άμμου με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας οι τοίχοι να απορροφούν τη ζέστη και τη νύχτα η θερμοκρασία παραμένει ήπια. Ηλεκτρισμός δεν υπάρχει. Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα 40 δωμάτια φωτίζονται με πυρσούς, κεριά και “φυσικά” με το φως των αστεριών.  

Επικοινωνία

2

Icehotel, Jukkasjärvi, Σουηδία  

Το ξενοδοχείο αυτό είναι το πρώτο στο είδος του. “Χτίζεται” ουσιαστικά ξανά και ξανά, κάθε χρονιά αφού είναι εξ’ ολοκλήρου δημιουργημένο από 5.000 τόνους πάγου. Οικοδομήματα, μία εκκλησία, κρεβάτια, πολυέλαιοι, πιάτα και ποτήρια καθώς και ένα περίτεχνο μπαρ σμιλεύονται με χιόνι και και πάγο που εξάγεται από τον γειτονικό ποταμό Torne. 

Οι φιλοξενούμενοι κοιμούνται πάνω σε κομμάτια μεγάλα κομμάτια πάγου που υπερυψώνουν στρώματα καλυμμένα με δέρματα ταράνδου ενώ καλλιτέχνες του πάγου και designers  φροντίζουν ώστε τα παγωμένα καταλύματα να είναι κάθε χρονιά μοναδικά και “ζεστά”.

Επικοινωνία
https://www.icehotel.com/

€€€€€

3

Kayakapi Premium Caves, Καππαδοκία, Τουρκία 

Πως είναι το να κατοικεί κανείς σε μια “καλαίσθητη και  με πολλές ανέσεις” σπηλιά; Σε αυτό το ερώτημα απαντά το Kayakapi Premium Caves στην Καππαδοκία που είναι διάσημη για τις κατοικίες της που θυμίζουν σπηλιές. 

Το ξενοδοχείο και το πέτρινο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του εκτείνεται σε περίπου 11.000 στρέμματα και βρίσκεται σε μία συνοικία που κατασκευάστηκε τον 18ο και τον 19ο αιώνα σε ένα σύμπλεγμα με εκατοντάδες κατοικίες χτισμένες με σηραγγοειδή μορφή κάτω από τους βραχώδεις λόφους.

Διαθέτει 23 δωμάτια με σχετικά λιτή, ατμοσφαιρική διακόσμηση με κιλίμια, έργα τέχνης που παραπέμπουν στην περιοχή, ενσωματωμένα τζάκια, μπανιέρες φτιαγμένες από φυσική πέτρα ακόμα και ιδιωτικές, εσωτερικές κρυμμένες κάτω από τα βόλτα των δωματίων- σπηλιών.  

Επικοινωνία

4

Palacio de Sal, Potosí, Bολιβία  

Από το αλάτι της γης, στο π-αλάτι της γης. Το όνομα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου σημαίνει «Παλάτι του Αλατιού» και δικαίως. Τοίχοι, ταβάνια, τραπέζια, καρέκλες, εσωτερικός διάκοσμος, είναι όλα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από εκατομμύρια κόκκους συμπιεσμένου αλατιού. 

Αλάτι που προέρχεται από την ξηρά λίμνη Salar de Uyuni που μπορεί κανείς να χαζέψει ανεβαίνοντας στην κορυφή της αλάτινης σκάλας στο λόμπι του ξενοδοχείου μαζί με την πανοραμική θέα γεμάτη με τις τεράστιες επιφάνειες άλατος που προσελκύουν πλήθος τουριστών στην ευρύτερη περιοχή. Από την που πισίνα διαθέτει αλατισμένο νερό και ολόκληρο γήπεδο γκολφ φτιαγμένο από αλάτι, μέχρι τους τοίχους και τα signature πιάτα του εστιατορίου του ξενοδοχείου ο ρόλος του αλατιού είναι πρωταγωνιστικό.  

Επικοινωνία

5

Maya Boutique Hotel, Nax, Ελβετία  

Σε μια κοιλάδα των Ελβετικών Άλπεων βρίσκεται το Maya Boutique Hotel, το πρώτο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο φτιαγμένο από άχυρο. Μπορεί βέβαια, ο σκελετός του να είναι ξύλινος, όμως μέσα στους τοίχους του, υπάρχουν στοίβες από συμπιεσμένα δεμάτια με άχυρο ανάμεσα σε γύψο και χώμα. Μάλιστα αυτό το ιδιαίτερο δομικό κράμα δημιουργεί αποτελεσματικότατη φυσική μόνωση για τις αλπικές θερμοκρασίες. 

Η προσήλωση στην βιώσιμη αρχιτεκτονική επεκτείνεται στους εξωτερικούς χώρους, τα κάγκελα των μπαλκονιών που λειτουργούν και ως ηλιακά πάνελ ενώ τα 7 του δωμάτια είναι θεματικά. Το καθένα είναι αφιερωμένο σε ένα είδος ξύλου (πεύκο, βελανιδιά, αχλαδιά, λάριξ, κουκουναριά, φτελιά και καρυδιά) και πλαισιώνεται από ξύλινη χειροποίητη επίπλωση. 

Επικοινωνία
ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα