ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
Dexamenes: Το οινοποιείο που έγινε εντυπωσιακό ξενοδοχείο στην Κουρούτα

Ο Νίκος Καραφλός, ο ιδιοκτήτης και ο «οραματιστής» του Dexamenes, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την αρχιτεκτονική ομάδα k-studio πριν από αρκετά χρόνια, με την ιδέα να μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο οινοποιείο στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου σε ξενοδοχείο.

Έτσι, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μετέτρεψαν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών σε ένα ξεχωριστό ξενοδοχείο, που ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Τριάντα τέσσερις από τις συνολικά σαράντα δεξαμενές του ιστορικού οινοποιείου είναι εκείνες που μετατράπηκαν σε υπερπολυτελείς σουίτες με την υπογραφή της K-Studio αλλά και της COCO-MAT.

dexamenes_diakopesgr4
Dexamenes | K-Studio

Η ιστορία του Dexamenes

Ταξιδεύοντας λίγο πιο πίσω στον χρόνο, μπορούμε να μάθουμε για την ιστορία του χώρου. Η ιστορία των Δεξαμενών ξεκινά κατά την «εποχή της Σταφίδας». Από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1830, η καλλιέργεια της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις και βρέθηκε στην κορυφή των εξαγώγιμων προϊόντων του Ελληνικού Βασιλείου. Όταν όμως ξέσπασε η Σταφιδική Κρίση στην Ελλάδα, γύρω στο 1910, το εμπόριο κατέρρευσε και προέκυψε η ανάγκη για μετατροπή του απούλητου αποθέματος σταφίδας σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως το κρασί. Τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και αποστακτήρια.

Οι Dexamenes χτίστηκαν μπροστά στην παραλία, ώστε τα πλοία να φορτώνονται με κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, προτού σαλπάρουν για τις αγορές του εξωτερικού. Τα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κελύφη -χαρακτηριστικά του οικοπέδου- έμειναν σχετικά ανέπαφα από το 1920· μια ήσυχη παρουσία σε μια από τις παρθένες και πλέον όμορφες ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου.

dexamenes_diakopesgr5
Dexamenes | K-Studio

Το όραμα

Είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τον Νίκο Καραφλό, ο οποίος μας είπε λίγα λόγια για το εγχείρημα: «Το οινοποιείο αγοράστηκε από την οικογένεια μου όταν ακόμα ήμουν 15 ετών. Ήδη γνώριζα το χώρο και την ιστορία του πολύ καλά από σχολική εργασία για το μάθημα της Ιστορίας. Ήταν έργο-σταθμός για την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Αμαλιάδας και του νομού της Ηλείας.

Με μια ομάδα μαθητών είχαμε συναντήσει και συζητήσει με ηλικιωμένους ανθρώπους που είχαν δουλέψει στο οινοποιείο όταν ήταν νέοι και οι περιγραφές τους είχαν εντυπωθεί πολύ έντονα στη μνήμη μου. Από τις καθημερινές τους εργασίες στο χώρο του οινοποιείου, μέχρι και τις περιγραφές τους για τη μυρωδιά του μούστου και του κρασιού που φορτωνόταν απευθείας στα πλοία.»

dexamenes_diakopesgr2
Dexamenes | K-Studio

«Όταν ξεκινήσαμε να μελετάμε την ανάπλαση του χώρου, βασικό ζητούμενο ήταν ο σεβασμός στην ιστορία του και η αναβίωση του, αλλά με τρόπο σύγχρονο και φρέσκο»

Κεφάλαιο: Βιωσιμότητα

Το Dexamenes είναι από τα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές. Οι πρώτες ύλες του φαγητού προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς και ακολουθούν την εποχικότητα. Ενώ, εφαρμόζονται και προγράμματα ανακύκλωσης και μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας. Αποφεύγονται τα πλαστικά μιας χρήσης και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πιστοποιημένα οικολογικά υλικά για την καθαριότητα και συντήρηση των χώρων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι είναι σχεδόν όλοι από την γύρω περιοχή.

dexamenes_diakopes7
Ο Νίκος Καραφλός – CEO του Dexamenes Seaside Hotel.

Ο Νίκος Καραφλός μας επισήμανε πως φέτος, δημιούργησαν και την πρώτη τους σειρά ρούχων που είναι και ταυτόχρονα οι στολές προσωπικού, σε συνεργασία με τους Eating The Goober. Μαζί δημιούργησαν ρούχα φτιαγμένα με 100% φυσικά υλικά και κατασκευασμένα στην Ελλάδα με δίκαιες αμοιβές των ραφτών που συμμετείχαν στην παραγωγή τους.

dexamenes_diakopesgr3
Dexamenes | K-Studio

«Η βιωσιμότητα ήταν εξαρχής ζητούμενο, όταν από το 2012 ξεκινήσαμε τα πρώτα masterplans. Τότε το sustainability δεν ήταν τόσο διαδεδομένη έννοια. Ενστικτωδώς, θεωρήσαμε χρέος μας να διατηρήσουμε όλα τα κτίσματα και να τους δώσουμε νέα χρήση, τόσο ως ένδειξη σεβασμού στην ιστορία τους, όσο και για περιβαντολογικούς λόγους (ελαχιστοποίηση του waste).

Ταυτόχρονα, στα ελάχιστα “απόβλητα” που προέκυψαν κατά την κατασκευή, προτιμήσαμε να εφαρμόσουμε πρακτικές επανάχρησης και upcycling: επομένως θα δείτε coffee tables που προέκυψαν από κοπές του μπετόν αρμέ των δεξαμενών, πλακόστρωτα φτιαγμένα με αυθεντικά τουβλάκια τερακότας από τοιχοποιίες στην αποθήκη, χειρολησθήρες με υλικά που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως δίκτυο ύδρευσης, πλωτές πλάκες στη λίμνη από τα κομμάτια που προέκυψαν για το άνοιγμα των παραθύρων και των πορτών των πρώην Δεξαμενών.

dexamenes_diakopesgr3
Dexamenes | K-Studio

Επίσης, επιδιώξαμε η προμήθεια σε νεόφερτα υλικά να είναι στο μέγιστο δυνατό τοπική: τα νέα κεραμίδια στο εστιατόριο για παράδειγμα κατασκευάστηκαν στον Πύργο από τοπική επιχείρηση, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τη μεταφορά υλικών σε μακρινές αποστάσεις. Τα συνεργεία κατασκευής ήταν επίσης τοπικά για τους ίδιους λόγους.»

Μια εμπειρία διαμονής στο Dexamenes

Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Βασική προτεραιότητα των σύγχρονων ανθρώπων είναι να σεβαστούν τις ανάγκες του σώματος και του πνεύματός τους. Η εμπειρία διαμονής επομένως μεταφράζεται σε μία σύγχρονη μορφή θεραπείας. Εμείς ως πάροχοι υπηρεσιών διαμονής οφείλουμε να σεβαστούμε πολύ τις ανάγκες των guests μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να αποσυμπιεστούν, να ηρεμήσουν σωματικά και ψυχικά και να αποτοξινωθούν από ό,τι τους βαραίνει (συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στην εργασία τους, της υπερπληροφόρησης και ενδεχομένως της υπερέκθεσης σε οθόνες και social media).

Ανακαλύψτε τον κόσμο του Dexamenes, εδώ.

Βρείτε εδώ, όλες τις προτάσεις του ΔΙΑΚΟΠΕΣ για διαμονή στην Ελλάδα.

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα