Looking for more ?
Δράμα: Εξόρμηση στο μεγαλείο της φύσης
Πηγή: Unsplash

Δράμα: Εξόρμηση στο μεγαλείο της φύσης

Η Δράμα αποτελεί το καλύτερο ορμητήριο για εκδρομή και εξορμήσεις στα ενδότερα της Ανατολικής Μακεδονίας και στον πλούτο της φύσης της περιοχής.

Tα εκπληκτικής ομορφιάς δάση της Eλατιάς και του Φρακτού, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι άφθονες πηγές, η κοιλάδα του Nέστου, ο ποταμός Aγγίτης και το σπήλαιο Mααρά, το επιβλητικό Φαλακρό όρος συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα στην Δράμα και την ευρύτερη περιοχή και προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα άμεσης επαφής με το μεγαλείο της φύσης.

Δράμα: Πεζοπορία στα δάση

Το δάσος της Ελατιάς στη Δράμα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως σε μια τόσο μεγάλη έκταση κρύβονται χιλιάδες μαγικές εικόνες και εμπειρίες που μπορεί να σας χαρίσει το μεγαλείο της φύσης.

Το δάσος του Φρακτού είναι ένα παρθένο δάσος με πυκνή δασοκάλυψη και η ψηλότερη κορυφή του αγγίζει τα 1.935μ. Το πυκνό δάσος σε συνδυασμό με το άφθονο τρεχούμενο νερό αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πολλά άγρια ζώα. Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση με τα πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα ζουν 32 είδη θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι, το ελάφι, το αγριογούρουνο, ο λαγός, η αλεπού και άλλα σπάνια προστατευόμενα είδη.

Shutterstock


Απόδραση σε βουνό και θάλασσα: Οι top προορισμοί για τον Οκτώβριο


Εξερεύνηση στο σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (ή σπήλαιο Mααρά)

Το σπήλαιο βρίσκεται στο νομό Δράμας στο δήμο Προσοτσάνης, κοντά στο χωριό Κοκκινόγεια, σε τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια. Είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διασχίζεται από ποτάμι (Αγγίτη). Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο της χώρας, μετά το σπήλαιο Δυρού, με μήκος 13 χλμ. και υψομετρική διαφορά 400 μέτρα. Έχει εξερευνηθεί σε βάθος 8,5 χλμ. από ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων. Από αυτά, περίπου 2,5 χλμ. είναι προσπελάσιμα, ενώ επισκέψιμα είναι τα πρώτα 500 μέτρα. Μέσα στο σπήλαιο κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες διαφόρων μορφών.

σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (ή σπήλαιο Mααρά)

Πηγή: Unsplash

Επιπλέον, εκεί φιλοξενούνται ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, κυρίως μικρο-πανίδα, εκ των οποίων έξι είδη έγιναν για πρώτη φορά γνωστά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η κοιλάδα του Nέστου

Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας. Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί ‘Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας’ και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα.

Ο Νέστος είναι τεράστιος και γι’αυτό θα χρειαστεί να τον επισκεφθείτε πολλές φορές για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του. Μερικές από τις δραστηριότητες που οργανώνονται από ομάδες εκεί, είναι το rafting και το canoe-kayak, που αν τις δοκιμάσετε θα δημιουργήσετε μοναδικές αναμνήσεις.

Σκι στο χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Πηγή: Unsplash

Στο βόρειο άκρο του νομού Δράμας στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του Φαλακρού όρους. Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας. Στη θέση Aγιο Πνεύμα, και σε ύψος 1.720 μέτρων βρίσκεται το πρώτο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου και ο χώρος στάθμευσης. Λειτουργούν 4 συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια, εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 22 χλμ.

Επομένως, κατά τη χειμερινή περίοδο μη διστάσετε να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό ώστε να διασχίσετε το χιόνι με ski ή snowboard αλλά και γενικότερα να απολαύσετε το λευκό ορεινό τοπίο.

Δράμα

Πηγή: Shutterstock

Extra info:

  • Το βουνό της Ελατιάς Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Η Ροδόπη είναι πανάρχαιο βουνό που δημιουργήθηκε πριν από 400 περίπου εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν την ορογένεση στον ελλαδικό χώρο, που άρχισε πριν από 50 περίπου εκατομμύρια χρόνια.
  • Η ιδιαίτερη βλάστηση της Ροδόπης, άρχισε να διαμορφώνεται από την Eποχή των Παγετώνων.
  • Στο δάσος του Φρακτού, στην ευδοκιμεί ο αμανίτης ο μυγοκτόνος, γνωστός και ως ζουρλομανίταρο ή παλαβομανίταρο. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά παραισθησιογόνα και δηλητηριώδη μανιτάρια. Ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του κυκεώνα, του ποτού που έπιναν οι μύστες στα Ελευσίνια Μυστήρια.
  • Το Σπήλαιο Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου.
  • Στη μυθολογία ο Νέστος λατρευόταν σαν Θεός. Σύμφωνα με τον μύθο, γεννιέται στην αρχή του χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.

Βρείτε τα πάντα για τη Δράμα, εδώ.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

4 μαγευτικές λίμνες της Ελλάδας για φθινοπωρινά ταξίδια


Προορισμοί μέχρι 2,5 ώρες από Αθήνα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

closesmenu