Looking for more ?
«Οινομαχίες» ανάμεσα στους Ολύμπιους θεούς, τους τιτάνες και τους κένταυρους
Πηγή: Shutterstock

«Οινομαχίες» ανάμεσα στους Ολύμπιους θεούς, τους τιτάνες και τους κένταυρους

Κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής που εντυπωσιάζουν, αλλά και μοναδικά τσίπουρα.

Για χρόνια η Θεσσαλία αποτέλεσε εμπορικό αλλά και πολιτιστικό κόμβο της Ελλάδας, στο μέσο ακριβώς της χώρας. Τα αμπέλια καλλιεργούνται στα βουνά γύρω από τον θεσσαλικό κάμπο – εδώ καλλιεργούνται επίσης σιτηρά και βαμβάκι. Ξεχωρίζει στον νομό Λάρισας η αμπελουργική ζώνη της Ραψάνης όπου τα περισσότερα αμπέλια είναι φυτεμένα στις νότιες πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο μέχρι και 800 μέτρα. Στη Κρανιά τα σταφύλια είναι από τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet, Merlot και Chardonnay και εξαιτίας αυτού του γεγονότος η περιοχή εξαιρέθηκε απ’ την ζώνη της Ραψάνης.

ΠΟΠ: Ραψάνη,  ΠΓΕ: Κρανιά.

Ποικιλίες σταφυλιών

Ξινόμαυρο, Σταυρωτό, Κρασάτο, Cabernet S. Merlot, Chardonnay

Οινοποιεία

Κτήμα Ντούγκου, Οινοποιία Χρυσοχόου, Τσάνταλης Ε. – Σ. Σ. Ραψάνης, Κτήμα Κατσαρού

 

Στους πρόποδες του Ολύμπου ο Τύρναβος –φημίζεται για τα ΠΓΕ τσίπουρά του– συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του Θεσσαλικού αμπελώνα με την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου (θεσμοθετημένο σαν συνώνυμο και το Μοσχάτο Τυρνάβου) να κυριαρχεί. Κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής που εντυπωσιάζουν αλλά και τσίπουρα μοναδικά όπως αυτό της αποσταγματοποιίας Κατσαρού, που κυκλοφορεί σε περιορισμένου αριθμού φιάλες, τριπλής απόσταξης με 3ετη παλαίωση σε δρύινο βαρέλι.

ΠΓΕ: Τύρναβος

Ποικιλίες σταφυλιών

Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα, Chardonnay, Sauvignon b., Ροδίτης, Μοσχάτο Αμβούργου, Λημνιώνα, Λημνιο, Cabernet S., Merlot, Syrah, Grenache rouge

Οινοποιεία:

ΑΟΣ Τυρνάβου, Αμπελώνες Ζαφειράκη, Οινοποιείο Βασδαβάνου, Κτήμα Μίγα, Οινοποιία Παπράς Θωμάς

 

Στην Λάρισα επίσης υπάρχουν οι οίνοι ΠΓΕ Λάρισα, Κραννών και Ελασσόνα καθώς επίσης και άλλα οινοποιεία που δοθείσης ευκαιρίας οι οινόφιλοι μπορούν να επισκεφτούν στον νομό όπως: Οινοποιείο ΑρλεκΟίνων Χώρα, Οινοποίηση Καρυπίδη, Οινοποιία Ελασσόνας και άλλα.

 

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας ο αμπελώνας του Μεσενικόλα στην δημοτική ενότητα Πλαστήρα, αποτελεί την μικρότερη αμπελουργική ΠΟΠ ζώνη της Ελλάδας. Η ΠΟΠ ζώνη του Μεσενικόλα που έχει πάρει το όνομα της από το χωριό Μεσενικόλα που επίσης έχει ονοματίσει και την ερυθρή ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα είναι η δεύτερη ζώνη στην Ελλάδα που περιλαμβάνει εκτός από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Στο Παλιούρι της Καρδίτσας μια στάση είναι απολύτως απαραίτητη για επίσκεψη στο αποσταγματοποιείο του Θάνου Καραθάνου και γευστική δοκιμή του εντυπωσιακού παλαιωμένου του τσίπουρου με το όνομα puro όνομα που δηλώνει την καρδιά και την ουσία της απόσταξης.

ΠΟΠ: ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ, ΠΓΕ: Καρδίτσα

Ποικιλίες σταφυλιών

Μαύρο Μεσενικόλα, Carignan, Syrah

Οινοποιεία

Οινοποιείο Monsieur Nicolas -Γ. Καραμήτρου, Κτήμα Φίλια Γη, Οινοποιία Αποσταγματοποιία Natura

 

Τα Μετέωρα αποτελούν σημαντικό οινικό προορισμό στην περιφερειακή ενότητα των Τρικάλων . Οι αμπελώνες είναι σχετικά νέοι και είναι εγκατεστημένοι σε υψόμετρα από 150 εως 800 μέτρα. Τα εδάφη στα οποία καλλιεργούνται διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες με έμφαση στις σπάνιες γηγενείς, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία λόγω του σπάνιου σχηματισμού πετρωμάτων με βασικό τον σχιστόλιθο.

ΠΓΕ: Μετέωρα

Ποικιλίες σταφυλιών

Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα, Μπατίκι, Chardonnay, Ροδίτης, Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Βλάχικο, Cabernet s., Syrah, Cinsault

Οινοποιεία

Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο Τσιλιλή, Θεόπετρα, Κ. Τσιλιλής Α.Ε.

closesmenu