ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Παραδόσεις και έθιμα της 25ης Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα

Η παρακολούθηση μαθητικών παρελάσεων και το επακόλουθο γεύμα με τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά είναι ο τρόπος κατά τον οποίο η πλειονότητα των Ελλήνων περνά την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Σε ορισμένα μέρη της χώρας, όμως, λαμβάνουν χώρα και πιο ιδιαίτεροι εορτασμοί οι οποίοι κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις πολλών χρόνων.

Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου είναι πλούσιες και πολλές. Την ημέρα της επετείου πραγματοποιείται θεία λειτουργία στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας και κατάθεση στεφάνων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το φετινό πρόγραμμα, μετά τη λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στις 07:00 π.μ,  στις 11.15 π.μ θα τελεστεί δοξολογία στον προαύλιο χώρο, έπειτα ομιλία του καθηγητή Νικόλαου Αναστασόπουλου και στις 11.50 π.μ θα γίνει αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης του 1821.


To έθιμο του μπακαλιάρου: Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Τήνος

τήνος εορτασμοί 25η μαρτίου
Ποια ειναι τα οροσημα του θρησκευτικου τουρισμου στην Ελλαδα; | Φωτο: Dimitris Kiriakakis/Unsplash

Η Τήνος είναι ένα νησί που έχει ιδιαίτερη σύνδεση με την Επανάσταση.

Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823. Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν.

Αρεόπολη

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🌊 ð‘Šð‘’ð‘™ð‘ð‘œð‘šð‘’ ð‘¡ð‘œ ðºð‘Ÿð‘’ð‘’ð‘𑒠☀ï¸ðŸ‡¬ðŸ‡· (@tonesofgreece)

Η ανατολική Μάνη στο σύνολό της διοργανώνει ένα πλήθος εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν επετειακό αγώνα δρόμου, ημερίδα Ιστορίας για τη συμβολή της Μάνης στο 1821, παραδοσιακούς χορούς, ιστορικό περίπατο, αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών, μαθητική παρέλαση και πολλά ακόμη. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε πως η περιοχή τιμά την επέτειο της 17ης Μαρτίου, ημέρα που ορκίστηκαν οι Μανιάτες αγωνιστές.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σκιάθος

Σκιάθος έθιμα
Φωτο: Nick Karvounis/Unsplash

Στην όμορφη Σκιάθο υπάρχει το έθιμο της λαμπαδηφορίας και το εωθινό για την 25η Μαρτίου. Το εωθινό είναι το εορταστικό ξύπνημα του νησιού και πραγματοποιείται ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 5 η ώρα το πρωί. όπου ψέλνονται εμβατήρια καθώς και ύμνοι προς τιμήν της απελευθέρωσης του γένους.

Η λαμπαδηφορία γίνεται το βράδυ, όπου μοιράζονται λαμπάδες και κεριά ξεκινά η λαμπαδηφορία, με πρώτους τους μαθητές παραταγμένους κατά τάξεις και πίσω ακολουθούν οι ενήλικες ψάλλοντας τα ίδια εμβατήρια με το εωθινό.

Δείτε επίσης:

Στην Αίγινα για φρέσκο ψάρι και καλό φαγητό: Τα καλύτερα εστιατόρια


Ξεχωριστές συνταγές με γαρίδες για τη Σαρακοστή

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα