Καστάνιτσα: Σπουδαία αρχιτεκτονική, μεγάλη ιστορία

Ιστορικά είναι το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς, χαρακτηρισμένο ως Παραδοσιακός Οικισμός και θα σας γοητεύσει με την παλιά του γειτονιά και τους ανοιχτόκαρδους κατοίκους.

Φωτογραφίες:
ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Καστάνιτσα Νικόλας Μάστορας

Ασβέστης: Με αυτόν είναι καλυμμένοι οι τοίχοι των σπιτιών, τα σκαλιά, τα περιγράμματα στα σοκάκια, οι τραχιοί βράχοι. Η Καστάνιτσα, ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πάρνωνα, ήταν φημισμένη για την παραγωγή ασβέστη που ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα και γινόταν συστηματικά στις δεκαετίες του 1950-70, σε καμίνια που έκαιγαν έως από 90-120 ώρες. Ταξιδεύοντας σε μπουλούκια, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τα μέσα του 20ου, μάλιστα, οι Καστανιτσιώτες έφτιαχναν ασβέστη σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, στις Σπέτσες, στην Αττική.

Θέα στον οικισμό από τον Πύργο Καψαμπέλη

Πυργόσπιτα: Νιώθεις ότι σε κοιτούν με μάτια-παράθυρα και στόματα-πόρτες όταν αντικρίζεις από μακριά την παλιά γειτονιά του Πύργου, με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική και τις σκεπές από σχιστόλιθο. Ψηλά από πάνω της βρίσκονται τα ερείπια του πύργου Καψαμπέλη και αξίζει να ανέβεις για να χαρείς θέα 360 μοιρών. 14 εκκλησίες και ξωκλήσια υπάρχουν μέσα και γύρω από το χωριό, καθώς και η νεότερη, και μεγαλύτερη, συνοικία Γαλατάς.
Ελατοδάση: Αυτά αντικρίζεις από τη μπαλκονόπορτα του μοναδικού ξενώνα του χωριού -ένα θέαμα που κάνει κάθε κάτοικο μεγάλης πόλης να αναρωτιέται αν τελικά «η ζωή είναι αλλού»…

Η παλιά συνοικία του χωριού

Κάστανα: Τα 4.500 στρεμμάτων καστανοδάση γύρω από το χωριό από τα παλιά χρόνια προμήθευαν με τους καρπούς τους τους κατοίκους και το μάζεμα άρχιζε από τις αρχές Οκτωβρίου για 25 μέρες. Αν βρεθείς εκεί στη γιορτή που γίνεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου θα τα δοκιμάσεις σε όλες τις πιθανές εκδοχές μαγειρέματος και σε γλυκά. 
Τσακώνικα: Την πανάρχαια αυτή γλώσσα που επί αιώνες εξέφραζε τη σκληρή ζωή των Τσακώνων θα την ακούσεις να μιλιέται ακόμη εδώ από τους γεροντότερους.

Αυλη παραδοσιακου σπιτιου της Καστανιτσας / Νικολας Μαστορας

Στην πλατεία με την ταβέρνα και το καφενείο μαζεύονται τον χειμώνα που φεύγουν οι επισκέπτες, οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι για να συζητήσουν για την καθημερινότητά τους. Μετά θα έρθει το βαν με τα ψωμιά και θα τρέξουν να αγοράσουν τα καρβέλια τους -βλέπεις, η Καστάνιτσα δεν έχει φούρνο, μανάβη, φαρμακείο, γιατρό. Έχει όμως ένα ωραίο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, στο υπόγειο του οποίου θα δεις ένα παραδοσιακό ασβεστοκάμινο και θα μάθεις πολλά για τους παλιούς καμιναραίους.  

Δαση γυρω απο τον οικισμο

+

Δραστηριότητες

Αξίζει να κάνετε την κυκλική διαδρομή από την Καστάνιτσα προς την Παναγία της Μπαρκούς και την πηγή της Μάνας, ή προς το ξωκλήσι της Παναγίας της Μπιστόλενας. Ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί προς τον Πραστό (περίπου 8 χλμ.).  

Από το κοντινό χωριό Πλάτανος μπορείτε να πάτε στους καταρράκτες της Λεπίδας με ύψος 70 μ. (ρωτήστε πριν εάν έχουν νερό).

*

Πού μένουμε

Ξενώνας Αντωνίου (27550 52255). Με μεγάλο κοινόχρηστο καθιστικό-χώρο πρωινού και απλά διακοσμημένα δωμάτια. 
Υπάρχει και το Airbnb A τσέλλα μι (τηλ. 694 7439026).

Πού τρώμε

Ο Δρυμός (698 2018774). Εστιατόριο-ψησταριά για κρέατα της ώρας. Η κυρία Ελένη φτιάχνει μαγειρευτά όπως κατσίκι και κόκορα κοκκινιστό, αρνί με πατάτες στον φούρνο, γίγαντες, τυρόψωμο κ.α. (Από 15 ευρώ/άτομο).   

+

Απόσταση

Η Καστάνιτσα απέχει 185 χλμ. από την Αθήνα.


Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα