Montοlieu: Το γαλλικό “χωριό των βιβλίων”

Το πανέμορφο Montolieu είναι ένα μικρό γαλλικό χωριό με στενά σοκάκια, σε πολλά από τα όποια κρύβονται γοητευτικά βιβλιοπωλεία.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
monotoliue-france

Για τους βιβλιοφάγους ένα μικρό κουκλίστικο, όχι γαλατικό, αλλά γαλλικό χωριό με μικρά ανηφορικά και κατηφορικά σοκάκια, σε πολλά από τα όποια κρύβονται γοητευτικά βιβλιοπωλεία, μοιάζει με παραμυθένιο σκηνικό ή έστω, βγαλμένο από κάποια ταινία που θα έβλεπαν ξανά και ξανά.

Και όμως, έτσι ακριβώς μοιάζει η κωμόπολη με τους 800 κατοίκους, το Μοntolieu, το οποίο βρίσκεται στη νότια Γαλλία, στους πρόποδες των Πυρηναίων και μπορεί να μην διαθέτει ATM, έχει όμως 15 βιβλιοπωλεία.

Δεκαπέντε ανεξάρτητες επιχειρήσεις που βασίζονται στο βιβλίο και δεν διαθέτουν μονάχα νέες εκδόσεις αλλά και μεταχειρισμένα βιβλία και σπάνιες εκδόσεις προσθέτοντας γοητεία αλλά και μια αίσθηση χαμένου ή χαμένων θησαυρών στο τοπίο.

Aπό την ουτοπία στην πραγματικότητα της “βιβλιούπολης”

Και το Montolieu, η “ονειρούπολη” των βιβλιοφάγων στη Γαλλία δεν είναι το μόνο χωριό των βιβλίων στον κόσμο. Από το Hay-on-Wye της Ουαλίας με 20 βιβλιοπωλεία, το Redu στο Βέλγιο και το Βecherel της Βρετάνης το status της «πόλης των βιβλίων» μοιράζεται επάξια.

Αυτό όμως που κάνει το Montolieu να ξεχωρίζει είναι μια άλλη βιβλιοφιλική έκφανση, εκείνη της προσήλωσης όχι τόσο στην πώληση των βιβλίων, όσο στις διαδικασίες και την τέχνη της δημιουργίας τους. 

O βιβλιοδέτης Michel Braibant που εμπνεύστηκε αυτή τη βιβλιο-ουτοπία τη δεκαετία του 1980 , ένα χωριό που θα λειτουργεί ως κέντρο εκμάθησης και ανάδειξης της βιβλιοδεσία καθώς και άλλων τεχνικών που σχετίζονται με το βιβλίο, οδήγησε και στη δημιουργία ενός μουσείου στο Μοntolieu.

Το Musée des Arts & Métiers du Livre, είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και της δημιουργίας βιβλίων εν γένει και όπως όλα δέιχνουν η ιδέα του εμπνευστή ήταν ικανή να μεταρέψει τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα του χωριού σε κάτι ονειρικό.

Σήμερα, το μουσείο εκθέτει αντικείμενα που σχετίζονται με τα συστήματα γραφής, εκτυπωτικές μηχανές και ζωντανεύει μέσα από εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις για το κοινό που σχετίζονται με το βιβλίο.

Τεχνίτες από τη νότια Γαλλία μοιράζονται τη γνώση τους στην επεξεργασία χαρτιού, τη χαρακτική και τη λατινική καλλιγραφία ενώ η  Camille Grin, συνεχίστρια του έργου του Braibant διδάσκει βιβλιοδεσία με μηχανές-αντίκα στο εργαστήριό της που βρίσκεται στον 2ο όροφο του μουσείου.

Περισσότεροι λόγοι για να επισκεφθούμε το Montolieu

Η τουριστική σεζόν στο Montolieu, ξεκινά με ένα μεγάλο παζάρι βιβλίων τις μέρες του Πάσχα, ενώ το καλοκαίρι ένα εργοστάσιο υφασμάτων του 18ου αιώνα μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκθέσεις και συναυλίες.

Οι γκαλερί, καφέ και τα εστιατόρια του χωριού γεμίζουν με κόσμο ενώ είναι γοητευτικό το γεγονός ότι παρά την έλλειψη ΑTM μπορούμε να αγοράσουμε τρόφιμα με το πάτημα ενός κουμπιού καθώς τοπικοί παραγωγοί έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα που τροφοδοτούνται καθημερινά με φρέσκα, τοπικά βιολογικά προϊόντα. 

Τα βιβλιοπωλεία φυσικά δεν παύουν να χρωματίζουν και να διανθίζουν την καθημερινότητα των επισκεπτών της μικρής κωμόπολης. Τα περισσότερα βιβλιοπωλεία βρίσκονται στο δρόμο Rue de la Mairie, έχουν όμορφες βιτρίνες, πρωτότυπες επιγραφές και ενίοτε καροτσάκια στο δρόμο γεμάτα με ενδιαφέροντες τίτλους μεταχειριμένων βιβλίων.

Το L’Art et la Manière επικεντρώνεται στα βιβλία τέχνης, το  Mamézon είναι γεμάτο κόμικ και manga ενώ η πολύχρωμη βιτρίνα του κάνει το Contes et Gribouilles να ξεχωρίζει.

Ο Braibant πέθανε το 1992. Δεν πρόλαβε να δει την ουτοπία του να μετατρέπεται σε πραγματικότητα, ωστόσο η κληρονομιά του ζωντανεύει καθημερινά έναν μικρό όμορφο τόπο.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"