shutterstock_2105205068.jpg

Ιωάννινα

Γεύσεις από Ήπειρο

Σε έναν τόπο που τα πάντα – ή σχεδόν τα πάντα γίνονται πίτα, θα νόμιζε κανείς ότι η γαστρονομία αρκείται μόνον σε αυτό. Αντίθετα, αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες, τις πιο πολυσυλλεκτικές και μοναδικές σε όλη την Ελλάδα…

Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη

Η Ηπειρώτικη κουζίνα έχει δεχθεί τις επιρροές διαφορετικών πολιτισμών, κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια στα πιάτα της. Διαθέτει πολλά προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης όπως η φέτα Δωδώνης και το μετσοβόνε (στο γειτονικό Μέτσοβο), αλλά και πλήθος άλλων προϊόντων μοναδικών στην ελληνική επικράτεια όπως τα βατραχοπόδαρα και η ντεμπίνα μία ιδιαίτερη ποικιλία αμπελιού.

Με φίλο το… φύλλο

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι καλύτερες τεχνίτρες στο φύλλο για πίτα είναι οι Ηπειρώτισσες. Οι ζαγορίσιες πίτες – όπως αποκαλούνται- στα χέρια τους γίνονται κομψοτεχνήματα γαστρονομίας. Δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθείσ’ ένα ζεστό ταψί χορτόπιτας, τυρόπιτας, αλλά και της ταπεινής ζυμαρόπιτας. Χρησιμοποιούν μάλιστα στις περισσότερες, τραχανά, κάτι που αναδεικνύει σαφώς την γεύση τους και τις διαχωρίζει απ΄όλες
τις άλλες. Σπάνια δυστυχώς θα σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε και την μπακαλιαρόπιτα, την πίτα δηλαδή με το «ψάρι του βουνού». Όταν συμβεί όμως αυτό, αυτόματα θα καταρριφτεί και ο μύθος ότι τρώτε ψάρι…

Ποταμίσιο γκουρμέ

Για τους περισσότερους η ιδέα ότι τα τηγανιτά βατραχοπόδαρα και το χέλι, αποτελούν τους εκλεκτότερους μεζέδες της περιοχής, ίσως να είναι αποτρεπτική. Προτού όμως τα απορρίψετε, σας διαβεβαιώνουμε ότι πράγματι έχουν εξαιρετική νοστιμιά και ουδόλως θα πρέπει να τα φοβάστε. Εκεί στον Μώλο της λίμνης Παμβώτιδας με θέα το
Κάστρο και το Νησί των Ιωαννίνων, λειτουργούν πολλά καλά εστιατόρια στα οποία μπορείτε να «ψαρέψετε» το γεύμα ή το δείπνο σας μέσα από τις τεράστιες δεξαμενές νερού. Ξεχωριστή και η γεύση της πέστροφας που η μαεστρία του ψήστη τις περισσότερες φορές την απογειώνει! Αν τώρα θέλετε να το ξανασκεφθείτε, μπορείτε να αναζητήσετε τα καπνιστά χέλια του Βαγγέλη Γείτονα σε τοπικά delicatessen και σούπερ μάρκετ, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή. Στις ζηλευτές εγκαταστάσεις της εταιρείας του λίγο έξω από την Άρτα τυποποιεί με την πολύτιμη βοήθεια της 20μελούς ομάδας του περίπου 300 τόνους καπνιστού χελιού – ετησίως – τους οποίους και διοχετεύει στις μεγάλες αγορές του κόσμου.

Ασυναγώνιστη τυροκομία

Ο πλούτος της ευρύτερης περιοχής σε τυροκομικά προϊόντα είναι τεράστιος και οφείλεται στο φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τη μεγάλη παράδοση στην τυροκόμηση. Ασυναγώνιστη είναι η τοπική φέτα, το καπνιστό τυρί μετσοβόνε, ο ανθότυρος ή το πικάντικο βασιλοτύρι.