ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Foodie Alert: Οι χειμερινοί προορισμοί με πλούσια γαστρονομική παράδοση

Όσοι αγαπούν το καλό φαγητό, γνωρίζουν πως στην Ελλάδα οι προορισμοί μέσα από τους οποίους μπορούμε να ανακαλύψουμε χιλιάδες νέες γεύσεις και γευστικές εμπειρίες είναι πολλοί. Αυτόν τον χειμώνα, μπορείτε να δώσετε έμφαση στους χειμερινούς προορισμούς οι οποίοι όχι μόνο θα σας χαρίσουν την ζεστή φιλοξενία που ψάχνετε αλλά θα σας προσφέρουν και αξέχαστες γευστικές εμπειρίες.


Carpinus Beer: Η εκλεκτή μπύρα με καταγωγή από το Καρπενήσι


Στα Γρεβενά και τα Μετέωρα, το επόμενο ταξίδι των μανιταρόφιλων

Από το 2007, η πόλη έχει ανακηρυχθεί ως Πόλη των Μανιταριών. Μάλιστα, από το 2011 υπάρχει Μουσείο Μανιταριών, ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο, το οποίο φιλοξενεί άγρια φυσικά μανιτάρια, καθώς και βιβλιογραφία & υλικό για να ενημερωθείτε πλήρως για την ιστορία και τα είδη τους.

Στην πόλη των Γρεβενών θα βρείτε το κατάστημα Ηδύγευστον, στο οποίο ένας λάτρης των μανιταριών δεν θα ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει. Από σάλτσα ντομάτας με τρούφα, τραχανά με μανιτάρια μέχρι και γλυκό του κουταλιού μανιτάρι ή σαπούνι!

kastraki_meteora_diakopes12
Ακόμη, ένας απόλυτος προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου είναι τα μοναδικά Μετέωρα. |        Φωτό: Unsplash

Η περιοχή των Μετεώρων είναι ένας τόπος ο οποίος ενδείκνυται για την ανάπτυξη του κυνηγιού τρούφας. Διαθέτει άγριες τρούφες και υπάρχουν ειδικές “εξορμήσεις” οι οποίες θα σας προσφέρουν αυτή την εναλλακτική εμπειρία. Μετά την ολοκλήρωση του κυνηγιού θα απολαύσετε μια τρουφομακαρονάδα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη. Φυσικά η εμπειρία περιλαμβάνει εκμάθηση των μανιταριών και γευσιγνωσία αυτών αλλά και επίσκεψη στο Μουσείο μανιταριών, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στην Ευρώπη.

Στο Καρπενήσι για προσούτο και πολλά ακόμη

Shutterstock

Στην Ευρυτανία, γυρνώντας τα χωριά της, θα βρείτε δεκάδες πεντανόστιμα αγνά εδέσματα. Στο περίφημο αλλαντοποιείο του Στρεμμένου θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε προσούτο, λουκάνικα, σαλάμι αέρος κ.α. Παράλληλα, θα βρείτε πεντανόστιμα τυριά.

Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας στα τοπικά προϊόντα από το Καρπενήσι.

Στις Σέρρες για εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας

allantika_diakopes_gastronomia
Food Culture: Καβουρμάς-πώς φτιάχνεται το βορειοελλαδίτικο έδεσμα και πού θα το βρούμε | Φωτό: Unsplash

Στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών υπάρχουν χιλιάδες βουβάλια, τα οποία εκτρέφονται με σκοπό την παρασκευή πολλών προϊόντων. Λουκάνικα, σουτζουκάκια, σαλάμι και ο περίφημος καβουρμάς από βουβαλίσιο κρέας (το κρεοπωλείο Μπόρας έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον βουβαλίσιο καβουρμά) είναι μερικά από τα εδέσματα που κάθε foodie πρέπει να αναζητήσει στις Σέρρες!

Στην Κομοτηνή για σουτζούκ λουκούμ, καριόκες, σιροπιαστά και κεμπάπ

Μαρία Χατζηπέτρου

Στις περισσότερες γωνιές της Κομοτηνής θα βρείτε σουτζούκ λουκούμ σε πολλές γεύσεις, μιας και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα της πόλης. Φυσικά, μη παραλείψετε τις καριόκες. Όσον αφορά τα αλμυρά, θα βρείτε πολλές ανατολίτικες γεύσεις όπως αυθεντικό κεμπάπ.

Στην Φλώρινα για ένα πλούσιο γαστρονομικό ταξίδι

piperies_kokkines_diakopes_gastronomia
Φωτό: Unsplash

Το φυσικό περιβάλλον δίνει τα αγαθά του απλόχερα στη Φλώρινα. Οι φράουλες, τα κολοκύθια και τα πετροκέρασα είναι μερικά από τα αγαθά που αφθονούν στη περιοχή. Τα φασόλια ελέφαντες και οι γίγαντες Φλωρίνης είναι γνωστά σε παγκόσμια κλίμακα για τη γεύση και την ευκολία τους στο βράσιμο.


Νυμφαίο: Το γραφικό στολίδι της Φλώρινας


Φημισμένες για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους είναι τόσο οι πιπεριές Φλωρίνης όσο και οι πατάτες καθώς και διάφορες ποικιλίες μανιταριών. Τα οινοποιεία της περιοχής είναι ενταγμένα στους Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας και διακρίνονται για την παραγωγή πολύ καλού ροζέ κρασιού κι εξίσου καλών αφρωδών.

Ήπειρος: Ένα τεράστιο κεφάλαιο γεύσεων και παράδοσης

leandros-papakarmezis-FN1VMmgjW6M-unsplash-2-1-768x512
Οι αγαπημένες πίτες που θα φάτε στην Ήπειρο | Φωτό: Unsplash

Όσο μεγάλη είναι η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, με τα εκατοντάδες χωριά της, τα Τζουμέρκα ή τα Ζαγοροχώρια, σε οποιοδήποτε σημείο της και να βρεθείτε σίγουρα θα βρείτε εύκολα ντόπιες γνήσιες γεύσεις που δεν συγκρίνονται με όσα έχετε δοκιμάσει. Με πρωταγωνιστή τις πίτες, η ηπειρώτικη κουζίνα είναι κάτι στο οποίο παίρνει πολύ καιρό σε έναν γνήσιο foodie να μυηθεί όπως πρέπει. Κατά την περιήγησή σας, στην Ήπειρο λοιπόν, αναζητήστε κάθε λογής πίτα αλλά και τραχανά, τα κρασιά και τα τυριά του Μετσόβου (με highlights το μετσοβόνε αλλά και τη ντόπια παρμεζάνα) και πολλά άλλα.

Δείτε επίσης:

Carpinus Beer: Η εκλεκτή μπύρα με καταγωγή από το Καρπενήσι


Foodie’s guide: Τι θα πάρουμε μαζί μας από τα χωριά του Καρπενησίου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα