ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
@ANNAOIKONOMOU Φανή Κουρτέση

Οδηγός: Φανή Κουσιπέτκου, ιδρύτρια της εταιρείας Αλπικός Ρυθμός

Το υδάτινο σύμπαν των Πρεσπών δημιουργεί ένα εικαστικό γεγονός που παρασύρει τη φαντασία. Και τη μεταβάλλει σε πράξη με επικεφαλής τη μοναδική εν ενεργεία εκπαιδεύτρια Ορειβασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης στην Ελλάδα. Η Φανή Κουσιπέτκου είναι αυτό που λέμε η δράση προσωποποιημένη, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει σκαρφαλώσει από τα Ιμαλάια έως τις Άνδεις, ενώ έχει ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα.

Ωστόσο οι Πρέσπες είναι σταθερά παρούσες στη ζωή της, όπως διηγείται: «Μεγάλωσα στη Φλώρινα, οπότε οι Πρέσπες ήταν τόπος εξόρμησης με τους γονείς μου είτε για πικ νικ είτε για μπάνιο στην τότε οργανωμένη πλαζ της Κούλας  – τώρα η παραλία έχει μεταφερθεί κοντά στο χωριό του Λαιμού. Αργότερα οι Πρέσπες θα αποτελέσουν τόπο εξορμήσεων περιπέτειας, τόπο που ονειρεύτηκα, τόπο που υλοποίησα διαδρομές ορειβατικές, πεζοπορικές αλλά και αναρριχητικές, τόπο που ακόμα αποτελεί όνειρο ζωής όσον αφορά στη σωστή διαμόρφωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων εκεί, μιας και ακόμα είναι ένας πολύ άγνωστος προορισμός όσον αφορά αυτές.

Όνειρό μου είναι να ανοίξω εκατοντάδες αναρριχητικές διαδρομές με σεβασμό πάντα προς τη φύση και τα πουλιά. Αυτό που κάνω προς το παρόν είναι να πηγαίνω λίγους και εκλεκτούς στα “κρυφά” μέρη για να απολαύσουν τη μοναδικότητα του τοπίου».

Τι κάνει λοιπόν τις Πρέσπες τόσο ξεχωριστές; «Είναι πραγματικά το πιο ονειρικό σημείο του πλανήτη. Έχει μια απίστευτη γαλήνη που ανατριχιάζει. Το ηλιοβασίλεμα, τα πουλιά που πετούν πάνω από το νερό, η ακτογραμμή με τα άσπρα βράχια και τις σπηλιές, το να υπάρχεις εκεί χωρίς σήμα… Είναι, όπως πάντα έλεγα, επιστροφή στο παρελθόν. Αδειάζω από περιττές σκέψεις και ταυτόχρονα γεμίζω με τα πιο όμορφα συναισθήματα και εικόνες» απαντά.

Αγαπημένη γωνιά στην περιοχή είναι η ακτογραμμή από το χωριό Ψαράδες μέχρι το Ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσας: «Εκεί έχω κάνει διάνοιξη αναρριχητικών διαδρομών, κοιμάμαι σε σπηλιές, κολυμπάω σε κρυφές παραλίες, έχω ανοίξει περάσματα» λέει.

Φανη Κουσιπετκου

Η Φανή είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (εκτός των άλλων), ωστόσο η ορειβασία ήταν πανταχού παρούσα στη ζωή της, σύμφωνα με τα όσα θυμάται: «Το παιχνίδι μου ως παιδί ήταν να πάρω ένα σακιδιάκι με τα απολύτως απαραίτητα και να χαθώ στην εξερεύνηση.

Αργότερα, ως φοιτήτρια, έγινε η κύριά μου ενασχόληση, έγινε τρόπος ζωής. Όλα κινούνταν γύρω από αυτό, ο ελεύθερος χρόνος, τα ταξίδια, οι παρέες, η δουλειά, οι σπουδές. Η ορειβασία και η αναρρίχηση όχι απλώς μου άλλαξαν την ζωή αλλά με διαμόρφωσαν εκ νέου.

Μιλώντας για το σήμερα, ισχύει ακόμα το ίδιο, παρόλο που έχω και παιδί. Όλα είναι διαμορφωμένα έτσι, ώστε το βουνό να υπάρχει κατά κύριο λόγο στην ζωή μας».

Σε έναν χώρο κατά βάση ανδροκρατούμενο, η Φανή Κουσιπέτκου θεωρεί ότι μια γυναίκα καλούνταν κατά κάποιον τρόπο να αποδείξει περισσότερο από έναν άνδρα τί αξίζει, κάτι που, όπως λέει, την έκανε καλύτερη: «Αν ήμουν άντρας, θα είχα παραμείνει σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Συνάντησα πολλές δυσκολίες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν με πτόησαν ποτέ. Με στωικότητα και υπομονή αντιμετώπιζα τα διάφορα που προέκυπταν.

Επιπλέον η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στο βουνό με έμαθε να διαχειρίζομαι καλύτερα τα απρόοπτα που προκύπτουν στη ζωή γενικότερα. Μου έμαθε να αποδέχομαι τις καταστάσεις που προκύπτουν πιο γρήγορα και να συγκεντρώνομαι στην επίλυση του προβλήματος χωρίς να πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό.

Πολλές φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα είναι πιο μικρά από όσο τα κάνουμε να φαίνονται. Τα ζούμε πιο έντονα απ’ όσο θα έπρεπε».

Info

Η διήμερη εξόρμηση στις Πρέσπες κοστίζει από 70 ευρώ. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον Αλπικό Ρυθμό με έδρα τη Φλώρινα  https://alpikosrythmos.gr/

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου