Looking for more ?
8+1 ξεχωριστές ελληνικές μπύρες για τον Αύγουστο
Πηγή: Unsplash

8+1 ξεχωριστές ελληνικές μπύρες για τον Αύγουστο

Ξεχωριστές και αγαπημένες!

Μαρία Χατζηπέτρου

Ούζο, ρακή, μαστίχα, τσίπουροκρασί, λικέρ είναι τα πιο δημοφιλή ποτά και αποστάγματα της χώρας. Πλέον, πολλοί Έλληνες όμως, στράφηκαν από το μεράκι τους και την αγάπη τους για την δημιουργία, στις μικροζυθοποιίες και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Από την Εύβοια μέχρι την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Τήνο, τη Χίο, την Κέρκυρα, οι νησιώτικες μπύρες μικροζυθοποιίας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται, δημιουργώντας μικρά γευστικά θαύματα.

Ας δούμε μερικές ξεχωριστές μπύρες που αξίζει να αναζητήσετε στις καλοκαιρινές σας Διακοπές:

Πηγή: Unsplash

Νήσος | Τήνος

Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων γεννήθηκε στην Τήνο το 2012 από την Μάγια Τσόκλη και τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή και σήμερα είναι μια καταξιωμένη ελληνική μπύρα που έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Στόχος των εμπνευστών της ήταν η δημιουργία μιας ποιοτικής νησιώτικης μπύρας. Πλέον η Νήσος διανέμεται πανελλαδικά και εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα της Νήσος είναι η βράβευσή της με το ασημένιο European Beer Star ως μια από τις καλύτερες pilsner του κόσμου.

Πηγή: Unsplash

56 Isles | Πάρος

Η «Μικροζυθοποιία Πάρου» ιδρύθηκε στο νησί της Πάρου το 2014 και το 2016 η πρώτη μπύρα κυκλοφόρησε. Το όνομα “56isles” προέρχεται από τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων. Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στις ρίζες της μπύρας και να τονίσουν την ομορφιά της περιοχής. Θα δοκιμάσετε την πλούσια και δροσερή Pilsner, την Aegean Wit, τη Session IPA και την φρέσκια και γλυκιά Lager.


Ο γαστρονομικός χάρτης της Πάρου: Όσες γεύσεις δεν πρέπει να χάσετε


Mikonu Blonde Saison | Μύκονος

Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου ιδρύθηκε το 2016 αλλά άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2017. Βρίσκεται στην Αργύραινα, κοντά στη Χώρα του νησιού. Την υπογραφή της φέρουν ιδιαίτερες και άκρως πρωτότυπες μπύρες που θα σας εντυπωσιάσουν. Υπάρχει μια σταθερή σειρά, ενώ παράλληλα γίνονται και μικρές ετήσιες παραγωγές σε βαρέλια οι οποίες διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Πηγή: Unsplash

Septem | Εύβοια

Η Septem γεννήθηκε στην Εύβοια, με όραμα των δημιουργών της να αποτελεί η παραγωγή μη παστεριωμένης μπύρας που καταναλώνεται φρέσκια για να απολαμβάνει ο καταναλωτής τα αρώματα και τη γεύση του λυκίσκου. Μετά από τη ραγδαία ανάπτυξή της, η Septem, μια από τις μπύρες που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Septem Quaranta Giorni New England με εντυπωσιακά αρώματα ροδάκινου και μάνγκο.

Πηγή: Unsplash

Volkan | Σαντορίνη

H Vοlkan είναι μια ελληνική μπύρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου. Παράγεται από το 2012 στη Σαντορίνη και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το νερό. Όμως, το φυσικό νερό της Σαντορίνης σπανίζει και δεν είναι κατάλληλο για ζυθοποιία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι. Γι’ αυτό το λόγο και, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το αυθεντικό νερό της Σαντορίνης, χρησιμοποίησαν βασάλτη προερχόμενο από την έκρηξη του 1600 π.Χ. -ένα υλικό πλούσιο σε φυσικά μέταλλα- και δημιούργησαν ένα φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας που δημιουργήθηκε ειδικά για τη VOLKAN. Μέσα από αυτό το φίλτρο το νερό που χρησιμοποιείται για το ζύθο, περνά και φιλτράρεται με στόχο να προσομοιώσει την τωρινή γεύση του νερού με αυτή που θα είχε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Πηγή: Unsplash

Fonias | Σαμοθράκη

Έμπνευση του ονόματος της μπύρας είναι ο ομώνυμος καταρράκτης του νησιού της Σαμοθράκης. Οι μπύρες είναι 100% χειροποίητες και παράγονται στην οικογενειακή Μικροζυθοποιία κοντά στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης, με βύνη από την Θράκη και Σαμοθρακίτικο νερό, ένα από τα ποιοτικότερα της Ευρώπης.

Πηγή: Unsplash

Φρέσκια Μπίρα Χίου | Χίος

Όπως έχουν πει και οι δημιουργοί της πολύ σωστά, “δεν θα μπορούσε ένα νησί με τόσα τοπικά προϊόντα, να μην έχει την δική του μπύρα”. Έτσι λοιπόν, το 2011 ξεκίνησε το ταξίδι της Φρέσκιας μπύρας Χίου. Άρα, από την πανέμορφη Χίο μπορείτε να δοκιμάσετε την φρέσκια μπύρα Χίου (ξανθιά), την Smoked Robust Porter (μαύρη), την καπνιστή, την μπύρα με μαστίχα και την India Pale Ale.

Πηγή: Unsplash

Corfu Beer | Κέρκυρα

Όλες οι μπύρες της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας είναι φρέσκιες, δεν έχουν υποστεί παστερίωση, σταθεροποίηση και σε ένα μεγάλο μέρος τους είναι αφιλτράριστες. Αυτή είναι η σημαντική διαφορά που έχουν με τις βιομηχανικές μπύρες. Η Corfu Beer έχει το πλεονέκτημα να κρατά σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως οι πρωτεΐνες από τα δημητριακά, τα αντιοξειδωτικά από τον λυκίσκο και το σύμπλεγμα βιταμινών Β που περιέχει η μαγιά. Η ζύμωση και η ωρίμανσή της γίνεται σε ειδικά τάνκερ χωρίς σταθεροποιητές και χρωστικές ουσίες. Μια από τις πιο ντελικάτες Corfu Beer είναι η Epos που παράγεται με τη προσθήκη αγνού μελιού άνθεων.

Kefalonian Beer | Κεφαλονιά

Η πρώτη μικροζυθοποιία Κεφαλονιάς και Ιθάκης εμφιαλώνει τη Kefalonia Beer η οποία παράγεται από αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες (εκτός από λυκίσκο) και το ιδιαίτερο νερό της Κεφαλονιάς, ενώ δεν πραγματοποιείται καμία θερμική επεξεργασία. Το νησί της Κεφαλονιάς υπογράφει μια Premium Lager, απαστερίωτη με ελαφριά πικράδα απαλό άρωμα κίτρου και μέτριο σώμα, και μια Red Ale,κόκκινη Ale απαστερίωτη με βαθύ κόκκινο χρώμα, μέτριο σώμα, αρωματική από τρεις διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκων, με ελαφριά επίγευση καραμέλας.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Αυτά είναι τα must για Διακοπές στην Αστυπάλαια


Αυτά είναι τα πιο family friendly νησιά των Κυκλάδων

closesmenu