Looking for more ?
Καβάλα: Η τοπική γαστρονομία που αξίζει ένα ταξίδι στον Βορρά

Καβάλα: Η τοπική γαστρονομία που αξίζει ένα ταξίδι στον Βορρά

Μετά από μια επίσκεψη στη Καβάλα είναι βέβαιο πως θα γυρίσετε χορτάτοι...

Μαρία Χατζηπέτρου

Η κουζίνα της Καβάλας συνδυάζει τις τοπικές συνταγές με τις επιρροές που δέχτηκε από την κουζίνα των μουσουλμάνων, των Ποντίων, των προσφύγων της Μ.Ασίας και την Καππαδοκία. Σε ένα ταξίδι σας σε αυτή την μοναδική πόλη της Βόρειας Ελλάδας θα δείτε έναν απέραντο γαστρονομικό κόσμο να εξελίσσεται μπροστά σας.

Αρχικά, η Καβάλα, ως ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να μην είναι ιδανική για ψαροφάγους. Μάλιστα, από το τέλος του καλοκαιριού -αρχή φθινοπώρου, σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσετε το εξαιρετικό μπλε καβούρι, αλλά και το αβγοτάραχο, που ετοιμάζει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός της Κεραμωτής. (Hint: το μπλέ καβούρι ή callinectes sapidus, θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα καρκινοειδή στον κόσμο.)

Πηγή: Unsplash

Έπειτα, μην ξεχνάτε πως η γη της Καβάλας γεννά και σπαράγγια εξαιρετικής ποιότητας και γνωστά σε όλο τον κόσμο. Περιζήτητα σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Αλλά και λίγο πιο ανατολικά της πόλης, στο Δέλτα του Νέστου εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούνται τα φασόλια Χρυσούπολης που λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών ξεχωρίζουν για τη βραστικότητά τους.

Ένα έδεσμα για το οποίο πρέπει να κάνετε χώρο στην βαλίτσα της επιστροφής είναι οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Ελλάδας. Οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, έχουν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Το σχήμα μισοφέγγαρου και το ολόκληρο αμύγδαλο από δέντρα της περιοχής που έχουν μικρό καρπό και ιδιαίτερα νόστιμο.

Πηγή: shutterstock

Πιο συγκεκριμένα, μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές που πρέπει να ψάξετε σε ένα καλό μαγαζί της πόλης είναι οι εξής:

  • κιλτιρίτσια: είναι σαν τα γνωστά μας γιουβαρλάκια αλλά έχουν πλιγούρι αντί για ρύζι
  • αχνιστός βάτος (σαλάχι) και τα αχνιστά σκυλάκια (μικρά σκυλόψαρα)
  • μαντί με κολοκύθα κίτρινη & αρνί
  • σαρδελοπίλαφο
  • καβούρια με πιλάφι

Από έναν τόπο που διαθέτει τέτοιο γαστρονομικό πλούτο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γαστρονομικές γιορτές:

  • Γιορτή Μυδιού και Σαρδέλας: είναι μια γιορτή που αναδεικνύει τα εξαιρετικής ποιότητας μύδια Κεραμωτής αλλά και τις σαρδέλες. Αν βρεθείτε εκεί, θα δοκιμάσετε αυτούς τους καρπούς της θάλασσας με συνοδεία ούζου και τσίπουρου. Η Γιορτή γίνεται κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, στο λιμάνι Κεραμωτής.

Πηγή: Unsplash

  • Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας: Η γιορτή διοργανώνεται κάθε πρώτο Σάββατο του Αυγούστου και εκεί θα γευτείτε διάφορα αγνά προϊόντα μελιού.
  • Γιορτή Αγρότη:  Η γιορτή πραγματοποιείται τέλη Μαΐου και περιλαμβάνει έκθεση τοπικών προϊόντων, παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.

Πηγή: Unsplash

  • Γιορτή της Πατάτας: Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου και σκοπός είναι να αναδειχθεί η πατάτα της Λεκάνης. Στη γιορτή θα γευτείτε την πατάτα με ποικίλους τρόπους και θα δείτε από κοντά διάφορα ποντιακά έθιμα.
  • Γιορτή Κτηνοτροφίας: Μια τεράστια γιορτή στήνουν οι κτηνοτρόφοι την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, όπου μαγειρεύονται πάνω από 600 κιλά κρέατος.
  • Γιορτή Κάστανου: γίνεται στο Παλαιοχώρι Καβάλας, και διοργανώνεται από τον Δήμο Παγγαίου. Κάθε Οκτώβρη στοχεύοντας στην προβολή του προϊόντος, προσφέρεται άφθονο κάστανο, κρασί και τσίπουρο στους επισκέπτες.
closesmenu