Looking for more ?
Γεύση από χωριό: 2+1 πίτες με άρωμα παράδοσης

Γεύση από χωριό: 2+1 πίτες με άρωμα παράδοσης

Τρεις συνταγές βαθιά ριζωμένες στην ελληνική γαστρονομία που μας γεμίζουν μνήμες.

Μαρία Χατζηπέτρου

Oι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας. Μονάχα στους ζεστούς ξυλόφουρνους της Ηπείρου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πίτας. Πίτες για κάθε μέρα, πίτες για ειδικές περιστάσεις, αλμυρές, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, και γέμιση ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Χορτόπιτες, τυρόπιτες, γαλατόπιτες, πρασόπιτες, λαχανόπιτες, κιμαδόπιτες, ζυμαρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κοτόπιτες και ο κατάλογος δεν σταματά πουθενά.

Εμείς, βρήκαμε τις συνταγές για χωριάτικη τυρόπιτα, πρασόπιτα και γαλατόπιτα και αν τις δοκιμάσετε το βέβαιο είναι πως θα μυρίσει το σπίτι σας…χωριό!

Χωριάτικη Τυρόπιτα

Τι χρειάζεστε: ½ κιλό φέτα,  ¼ ανθότυρο, 4 αυγά, 5 χωριάτικα φύλλα, 50γρ. βούτυρο λιωμένο

Η ώρα της εκτέλεσης: Αρχικά χτυπάτε τα αυγά και τα αφήνετε κοντά σας. Έπειτα, ανακατεύετε τα δύο τυριά μεταξύ τους. Σε ένα ταψί αλείφετε με βούτυρο και στρώνετε το πρώτο φύλλο, το οποίο αλείφετε επίσης. Ρίχνετε το 1/4 από το μείγμα των τυριών, και από πάνω περιχύνετε το 1/4 των αυγών. Έπειτα, σκεπάζετε με φύλλο.

pites_diakopes_sintages12

Πηγή: Unsplash


Οι αγαπημένες πίτες που θα φάτε στην Ήπειρο


Επαναλαμβάνετε αυτές τις στρώσεις άλλες 3 φορές. Τοποθετήστε το τελευταίο φύλλο και γυρίστε τις άκρες που περισσεύουν για να κλείσει η τυρόπιτα. Βουτυρώνετε και χαράσσετε ελαφρά το φύλλο σε τετραγωνάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για περίπου 45’-60’.

Xωριάτικη πρασόπιτα

Τι χρειάζεστε: 1 κιλό πράσα, 1 κρεμμύδι, 2 αυγά, χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι,300 γρ. φέτα, άνηθο, χωριάτικα φύλλα

Η ώρα της εκτέλεσης: τοποθετείτε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβετε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζετε τα κρεμμύδια, τα πράσα και σοτάρετε. Ανακατέψτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Αφαιρείτε από τη φωτιά και τα βάζετε όλα σε ένα μπολ. Προσθέστε τον άνηθο ψιλοκομμένο, πιπέρι και τον χυμό από το λεμόνι. Σπάτε τη φέτα με τα χέρια μας και τη προσθέτετε και αυτή. Βάζετε το αυγό και τα ανακατεύετε όλα μαζί.


Οι 5 must προορισμοί του γνήσιου foodie


Η διαδικασία με τα φύλλα: Απλώνετε ελαιόλαδο με ένα πινέλο, σε ένα ταψί 25×35 εκ. Βάζετε το ένα φύλλο στο ταψί και πασπαλίζετε με ελαιόλαδο. Απλώνετε άλλα δύο φύλλα σταυρωτά με το πρώτο και πασπαλίζετε με ελαιόλαδο. Βάζετε το επόμενο φύλλο όπως το πρώτο και το λαδώνετε.

Προσθέτετε τη γέμιση και τοποθετείτε από πάνω τα 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήσατε τα πρώτα 4. Χαράζετε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια και ψήνετε για 1 ½ ώρα στους 180 βαθμούς.

pites_diakopes_sintages1

Πηγή: Unsplash

Γαλατόπιτα

Τι χρειάζεστε: 2 λίτρα γάλα, 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό, 2-2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε), 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 6 αυγά χτυπημένα, 2 κάψουλες βανίλιας ή ξύσμα από 1 στικ βανίλιας, σκόνη κανέλας ή ζάχαρη άχνη ή και τα 2 για πασπάλισμα

Η ώρα της εκτέλεσης: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το γάλα μαζί με τις βανίλιες. Ύστερα, προσθέστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε διαρκώς, ώστε να μην κολλήσει και σβολιάσει το μείγμα.

Μόλις αρχίσει να πήζει το αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα, για να γίνει χλιαρό. Στη συνέχεια, προσθέτετε σταδιακά, σιγά-σιγά, τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ το οποίο θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει- και ψήνετε τη γαλατόπιτα στον φούρνο για περίπου 55-60 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να κάνει κρούστα και πάρει ένα καφετί χρώμα στην επιφάνειά της.

Δείτε επίσης: 

Food Culture: Παραδοσιακά ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα

closesmenu