Looking for more ?
Συνταγές από τον τρύγο: Μουσταλευριά και άλλες δημιουργίες για το Φθινόπωρο

Συνταγές από τον τρύγο: Μουσταλευριά και άλλες δημιουργίες για το Φθινόπωρο

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας αφιερωμένος στον κόσμο του σταφυλιού και σε όλα όσα παράγει αυτός ο σπουδαίος καρπός.

Μαρία Χατζηπέτρου

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ξεκινά ο τρύγος και μαζί με αυτόν, έρχεται η τέλεια αφορμή για τις παραδοσιακές συνταγές με βάση τον μούστο. Ας δούμε τις πιο βασικές:

Μουσταλευριά

Υλικά για περίπου 15 μπολάκια: 8 ποτήρια μούστο (βρασμένο), 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό, ξύσμα λεμονιού, αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, κανέλα, σουσάμι

Extra: το σιμιγδάλι αντί για την πιο δημοφιλή συνταγή με αλεύρι που ίσως βρείτε, μαζί με το ξύσμα θα κάνουν τη διαφορά στη συνταγή.

Παρασκευή: σε κατσαρόλα με μέτρια φωτιά βάζετε τον μούστο και περιμένετε να αρχίσει να ζεσταίνεται. Μόλις ζεσταθεί χαμηλώνετε την φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει. Μόλις δέσει το μείγμα, αποσύρετε και προσθέτετε τα αμύγδαλα. Το μοιράζετε σε μπολάκια, πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι ή τριμμένο αμύγδαλο (προαιρετικά).

Πηγή: Unsplash

Μουσταλευριά Ξερή

Υλικά: Μούστος βρασμένος, αλεύρι, αμύγδαλα σε κομμάτια, σουσάμι

Παρασκευή: ανάλογα με τη ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε, παίρνουμε τον βρασμένο μούστο και σε αναλογία 1:1 προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να γίνει χυλός. Έπειτα, σε ένα ταψί που έχουμε ραντίσει με λίγο νερό, ρίχνουμε σουσάμι και από πάνω τον χυλό. Τον απλώνετε να πάει παντού και πασπαλίζετε με σουσάμι και από πάνω. Αφήστε το ταψί σε σκιερό μέρος για περίπου 2 ημέρες ώστε να στερεοποιηθεί. Έπειτα κόβετε σε μακριές ράβδους τον μούστο και το ξαναπερνάτε από σουσάμι. Τέλος, το κόβετε σε κομμάτια, τα αφήνετε να στεγνώσουν για άλλες 2 μέρες και μετά τα ψήνετε σε φούρνο κάτω από 200 βαθμούς, για 20 λεπτά. Πλέον, η ξερή μουσταλευριά σας είναι έτοιμη να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.

Πηγή: Unsplash

Τηγανίτες με πετιμέζι

Υλικά: 500γρ αλεύρι, μισή κούπα σταφίδες, 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ξύσμα από μισό λεμόνι, λάδι για το τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο) πετιμέζι για το τέλος και κανέλα.

Παρασκευή: μουλιάζετε τις σταφίδες στο κρασί για 15 λεπτά περίπου. Σε μια λεκάνη ρίχνετε αλεύρι, το ξύσμα και τις σταφίδες. Το ανακατεύετε και το αφήνετε λίγο να φουσκώσει. Έπειτα το μόνο που μένει είναι το τηγάνισμα, όπου τηγανίζετε τις τηγανίτες μέχρι να χρυσαφίσουν. Όσο είναι ζεστές τις περιχύνετε με πετιμέζι, κανέλα και ζάχαρη.

closesmenu