8 ταξίδια στα σημαντικότερα Μουσεία της Νότιας Ευρώπης

Ταξιδεύουμε στα 8 σημαντικότερα Μουσεία της Νότιας Ευρώπης, τα οποία αξίζει να επισκεφθείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Βασιλική Αγ. Πέτρου, Βατικανού/diakopes.gr Βασιλική Αγ. Πέτρου, Βατικανού/Unsplash

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

Νεο Μουσειο Ακροπολης/Unsplash

Γιατί αξίζει να επισκεφτείτε: Το Μουσείο της Ακρόπολης συνδέει την αίγλη της αρχαίας Αθήνας με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης. Χτίστηκε το 2003 με βάση τη μελέτη των αρχιτεκτόνων Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη, με σκοπό να στεγάσει τα ευρήματα της Ακρόπολης και των υπωρειών της. Άνοιξε για το κοινό το 2009. Βρίσκεται σε μια περιοχή που κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια και εκτείνεται σε 25.000 τ.μ. Οι εκθεσιακές ενότητες απλώνονται σε τρία επίπεδα και τη βάση της αρχαιολογικής ανασκαφής με τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Αθηνών. Το Μουσείο συγκεντρώνει κλασικά έργα τέχνης, συγκλονιστική αρχιτεκτονική και μοναδικά τέχνεργα, στοιχεία ενός πανάρχαιου πολιτισμού, η μεγαλοπρέπεια του οποίου ακτινοβολεί μέχρι και σήμερα.

Shutterstock

Highlights: Η Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο φιλοξενώντας θησαυρούς  που αποκαλύφθηκαν κατά το χτίσιμο του Μουσείου. Στον πρώτο όροφο θα περιηγηθείτε στην Αρχαϊκή Ακρόπολη, τα όμορφα αγάλματα της Αρχαϊκής περιόδου και τα γλυπτά της Γιγαντομαχίας. Το φυσικό φως παραπέμπει στον υπαίθριο χώρο του ιερού της Ακρόπολης. Εδώ βρίσκονται και τα εκθέματα από τα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο, μαζί με τις υπέρλαμπρες Καρυάτιδες. Στη βόρεια πλευρά ξετυλίγεται η ιστορική διαδρομή της Ακρόπολης από τον 5ο αι. π.Χ. έως και το τέλος της αρχαιότητας. Στον τρίτο όροφο η «Αίθουσα του Παρθενώνα» κλέβει την παράσταση με τις μετόπες, τη ζωοφόρο και τα αετώματα του αρχαίου ναού να βρίσκονται σε μόνιμο διάλογο με τον ιερό βράχο μέσα από την τεράστια τζαμαρία του Μουσείου. Οι χαλύβδινοι κίονες έχουν τον αριθμό των κιόνων του Παρθενώνα. Κατά διαστήματα, το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις με τη συνεργασία σπουδαίων μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Πώς θα πάω: Είσοδος 10€ (μόνο για τη μόνιμη συλλογή).

Γκαλερί Ουφίτσι, Φλωρεντία, Ιταλία

Unsplash

Γιατί αξίζει να την επισκεφθείτε: Είναι αναμφίβολα ένα από τα πρώτα μέρη που οφείλει να επισκεφθεί όποιος βρεθεί στη Φλωρεντία. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ακριβώς δίπλα από την Piazza della Signoria και το Palazzo Vecchio. Φιλοξενεί ανεκτίμητες συλλογές τέχνης από την ιταλική Αναγέννηση και είναι ένα από τα πρώτα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Το κτίριο του 1581, σε σχέδια του Ιταλού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Τζόρτζιο Βαζάρι, είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του. Προοριζόταν για να στεγάσει τα γραφεία των δικαστών της Φλωρεντίας, εξού και το όνομα Uffizi (γραφεία). Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ιταλία και από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, με έργα Ισπανών, Ολλανδών, Γάλλων και Φλαμανδών ζωγράφων, ελληνιστικά αγάλματα και, φυσικά, αριστουργήματα Ιταλών καλλιτεχνών του 17ου αιώνα, όπως των Ραφαήλ, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Καραβάτζιο, Τιτσιάνο κ.ά. 

Unsplash

Highlights: Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα, όπως η Άνοιξη και η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, η Αγία Οικογένεια (Doni Tondo) του Μιχαήλ Άγγελου, η Μέδουσα του Καραβάτζιο και ο Ευαγγελισμός του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Unsplash

Πώς θα πάτε: Υπάρχουν απευθείας πτήσεις (διάρκειας 2 ωρών και 15 λεπτών) από Αθήνα. Για την είσοδο στην Γκαλερί Ουφίτσι μπορείτε να αγοράσετε ενιαίο εισιτήριο στα 38 ευρώ, που περιλαμβάνει επιπλέον επίσκεψη στο Pitti Palace και στους κήπους Boboli. 

Πράδο, Μαδρίτη, Ισπανία

Προσοψη του Μουσειου Πραδο, με το αγαλμα του Diego Velaszquez σε πρωτο πλανο/Getty

Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε: Το Μουσείο Πράδο κατέχει μία από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, με έργα από το 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Σημαντικό τμήμα των έργων ανήκει στη χρονική περίοδο από το 15ο έως το 17ο αιώνα μ.Χ., τη λεγόμενη «χρυσή περίοδο της Ισπανίας». Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Γ΄, στο πλαίσιο των έργων που είχαν σκοπό την ανάδειξη της Μαδρίτης. Αν και ιδρύθηκε ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, περιλαμβάνει επίσης πάνω 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Ωστόσο, τα έργα στα οποία το Πράδο χρωστά τη διεθνή φήμη του είναι κυρίως τα ζωγραφικά των ΒελάθκεθΓκόγιαΕλ ΓκρέκοΚαραβάτζιο και Ρέμπραντ.

Highlights: Από τα πιο γνωστά εκθέματα του Πράδο είναι οι Δεσποινίδες των Τιμών (Las Meninas) του Βελάθκεθ, ο οποίος παραχώρησε στο μουσείο τα έργα του, οι Τρεις Χάριτες του Ρούμπενς, ο Δαβίδ με το Κεφάλι του Γολιάθ του Καραβάτζιο, αλλά και το Ο Κρόνος Καταβροχθίζει τον Γιο του, του Φρανθίσκο Γκόγια.

Πώς θα πάτε: Στη Μαδρίτη φτάνετε με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα σε 3 ώρες και 55 λεπτά, ενώ η είσοδος στις μόνιμες συλλογές του μουσείου κοστίζει 15 ευρώ – 20 ευρώ με ηχητική ξενάγηση.  

Μουσεία Βατικανού, Βατικανό

Μουσεια Βατικανου/Unsplash

Γιατί αξίζει να τα επισκεφτείτε: Τα Μουσεία του Βατικανού (Musei Vaticani), όπου στεγάζεται η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, είναι ασφυκτικά γεμάτα με ανεκτίμητα αριστουργήματα. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα, πιο πολυσύχναστα και πιο εντυπωσιακά μουσειακά συγκροτήματα στον κόσμο. Το τεράστιο ίδρυμα, που αποτελείται από 26 μουσεία και συνολικά 7 χιλιόμετρα αιθουσών και διαδρόμων, στεγάζει τα έργα τέχνης και τις αρχαιότητες που συγκέντρωσαν οι διαδοχικοί πάπες ανά τους αιώνες. 

Μουσεια Βατικανου/Unsplash

Highlights: Τα μουσεία ιδρύθηκαν το 16ο αιώνα από τον Πάπα Ιούλιο Β΄ για να εκτεθεί η συλλογή κλασικών γλυπτών του Βατικανού. Εκείνος ανέθεσε επίσης σε δύο από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής να εργαστούν στο παλάτι του Βατικανού. Έτσι, ο Ραφαήλ φιλοτέχνησε τα ιδιωτικά του διαμερίσματα –τις τοιχογραφίες των οποίων θα θαυμάσετε κατά την περιήγησή σας– και ο Μιχαήλ Άγγελος ζωγράφισε το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα: Το «κόσμημα στο στέμμα του Βατικανού» περιλαμβάνει δύο από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο, τις τοιχογραφίες στην οροφή (1508-12) και το Giudizio Universale (Τελευταία Κρίση, 1536-41). 

Μουσεια Βατικανου/Unsplash

Πώς θα πάτε: Υπάρχουν απευθείας πτήσεις για Ρώμη από Αθήνα (2 ώρες) και από Θεσσαλονίκη (1 ώρα και 45 λεπτά). 

Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, Μαδρίτη, Ισπανία

Reina Sofia Museum/Getty

Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε: Με έδρα του το νεοκλασικό κτίριο του 18ου αιώνα του πρώην Γενικού Νοσοκομείου της Μαδρίτης, αποτελεί τη νοτιότερη κορυφή του γνωστού και ως «Τριγώνου της Τέχνης» της Μαδρίτης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Πράδο και το Thyssen-Bornemisza, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο πυρήνας της μόνιμης συλλογής του μουσείου αποτελείται από έργα μεγάλων Ισπανών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί και Χουάν Μιρό.

Reina Sofia Museum/Unsplash

Highlights: Σημαντικές είναι οι συλλογές σουρεαλισμού, κυβισμού και New Figuration με έργα των Φράνσις Πικαμπιά, Ρενέ Μαγκρίτ, Όσκαρ Ντομίνγκες, Μαρία Μπλανσάρ, Ζορζ Μπρακ, Ρομπέρ Ντελονέ, Φερνάν Λεζέ, Φράνσις Μπέικον, αλλά και τα έργα των Ιβ Κλάιν, Ντιέγκο Ριβέρα και Μαρκ Ρόθκο.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα σε 3 ώρες και 55 λεπτά, ενώ το εισιτήριο για την είσοδο στο μουσείο κοστίζει 12 ευρώ.

The Peggy Guggenheim Collection, Βενετία, Ιταλία

peggy guggenheim collection

Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε: Στο πρώην σπίτι της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ στην Ιταλία, το Palazzo Venier dei Leoni, στις όχθες του Grand Canal της Βενετίας, βρίσκεται η θαυμαστή έκθεση έργων τέχνης που είχε συγκεντρώσει η Αμερικανίδα συλλέκτης. Το μουσείο αποτελεί μέρος του Solomon R. Guggenheim Foundation και στο εσωτερικό του παρουσιάζεται η προσωπική συλλογή της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, η οποία περιέχει ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα ευρωπαϊκής και βορειοαμερικανικής τέχνης του 20ού αιώνα. Ακόμα και στον εντυπωσιακό εξωτερικό του χώρο διαθέτει έναν κήπο γεμάτο γλυπτά δημιουργώντας μια μοναδική υπαίθρια έκθεση. 

peggy guggenheim collection

Highlights: Ανάμεσα στα αριστουργήματα της τέχνης που διαθέτει η συλλογή της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ βρίσκονται και η Αυτοκρατορία του Φωτός του Ρενέ Μαγκρίτ, η Γέννηση των Ρευστών Επιθυμιών του Σαλβαντόρ Νταλί και το Upward του Βασίλι Καντίνσκι.

peggy guggenheim collection/Getty

Πώς θα πάτε: Στη Βενετία φτάνετε με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα σε 2 ώρες και 25 λεπτά, ενώ η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 16 ευρώ.

MAXXI, Ρώμη, Ιταλία

Unsplash

Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε: Το Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα, γνωστό ως MAXXI, είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής στη γειτονιά Φλαμίνιο της Ρώμης. Το κτίριό του σχεδιάστηκε από την παγκοσμίου φήμης Ιρακινοβρετανίδα αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ (1950-2016), και από πολλούς θεωρείται ως το κορυφαίο έργο της. Διαθέτει μια εκτενή συλλογή έργων τα οποία δεν παρουσιάζονται ως μόνιμη συλλογή, αλλά εναλλάσσονται κάνοντας την κάθε επίσκεψη μοναδική. Επιπλέον, η εξωτερική αυλή που περιβάλλει το μουσείο φιλοξενεί συχνά έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας.

Unsplash

Highlights: Για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την αρχιτεκτονική πτυχή του MAXXI, υπάρχει μια συλλογή με περισσότερα από 60.000 σχέδια και 75.000 φωτογραφίες, ενώ μπαίνοντας από την κύρια είσοδο κοντά στο πάρκο της Villa Borghese, μπορείτε να περιηγηθείτε τους όμορφους κήπους πριν από την επίσκεψή σας.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήση από την Αθήνα σε 2 ώρες. Για εισιτήρια προμηθευτείτε τη Rome Tourist Card, που περιλαμβάνει είσοδο σε όλα τα μνημεία της πόλης (από 89 ευρώ). 

Νέο Μουσείο Αιγών, Βεργίνα, Ημαθία

Νεο Μουσειο Αιγων

Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε: Στο νέο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του Μουσείου Αιγών θα βιώσετε τη μεγαλοπρέπεια της αρχαίας βασιλικής μητρόπολης των Μακεδόνων –γενέτειρας σπουδαίου πολιτισμού– σε όλες τις διαστάσεις της. Σε συνολικό εμβαδό 146.000 τ.μ., το μουσείο ενοποιεί το νέο κεντρικό κτίριο με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, τους Βασιλικούς Τάφους, τη Βασιλική Συστάδα των Τημενιδών, το Αρχαίο Θέατρο, το Ανάκτορο Αιγών και το ναό Αγίου Δημητρίου Παλατιτσίων (Βεργίνα). Η ιερή πόλη από το σκοτάδι της λήθης ανασταίνεται στο φως της μνήμης. Σε αυτήν είναι αφιερωμένη και η έκθεση Αιγών Μνήμη, με τις περίτεχνες γυναικείες μορφές, ντυμένες με όσα βρέθηκαν στους τάφους τους. Οι Αιγές ζωντανεύουν και συστήνονται εκ νέου στο αφαιρετικό και πολύμορφο Πολυκεντρικό Μουσείο. Τα αγάλματα και οι προτομές, οι αμφορείς, τα χρηστικά αντικείμενα και τα κοσμήματα, παραδίνονται στο άπλετο λευκό φως, αποτυπώνοντας το μυστήριο και το μυστικισμό μιας αυτοκρατορίας που χάθηκε στα βάθη των αιώνων. 

Highlights: Η πρώτη ενότητα πραγματεύεται τη διαδικασία της «ανάστασης της πόλης». Απέναντι, οι Μακεδόνες των Αιγών στέκονται σχεδόν αόρατοι, αλλά παρόντες μέσα από τα όπλα που τους συντρόφευσαν στη ζωή και στο θάνατο. Την αίσθηση συμπληρώνει η ψηφιακή πραγματικότητα, όπου σαν από όνειρο αναδύονται αντικείμενα. Το κουβάρι ξετυλίγεται από το «δημόσιο» χώρο της πόλης στο «εσωτερικό» του σπιτιού. Στον «εξωστρεφή» ανδρώνα στρώνεται στο συμπόσιο, γιορτάζοντας την επιστροφή από τη θανάσιμη λήθη στη ζωογόνα μνήμη. Στο «άδυτο» του οίκου, απλώνεται η εσωστρέφεια του ιδιωτικού, τα στολίδια γυναικών και αντρών. Στο τέλος, στη «Νέκυια», ο επισκέπτης πορεύεται ανάμεσα στους μεγαλοπρεπείς νεκρικούς θησαυρούς των Τημενιδών. Μεταξύ άλλων, παρακολουθήστε τη θρυλική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις δύο γιγαντοοθόνες και θαυμάστε με δέος την αγέρωχη βασίλισσα των Μακεδόνων, Ευρυδίκη. Το ενιαίο εισιτήριο για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει 15 ευρώ. 

Πώς θα πάτε: Από Θεσσαλονίκη οδικώς σε περίπου μία ώρα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"