Ηλεία: Διακοπές στη γη των Ολυμπιακών Αγώνων

Ενεργειακός τόπος, εύφορη γη και μια απέραντη ομορφιά απ’ άκρη σ’ άκρη.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Katakolon, Greece Το γραφικό Κατάκολο είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία της Ηλείας | iStock

Τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον, απέραντες χρυσαφένιες παραλίες, ιαματικά λουτρά, ποτάμια και δάση, η Ηλεία διαθέτει όλα όσα αναζητά ένας ταξιδιώτης. Βρίσκεται στο κομμάτι της Πελοποννήσου που δίνει άμεση πρόσβαση προς το Ιόνιο και τη γειτονική Ιταλία.

Τι να δείτε στην Ηλεία

•Τον Άρχαιολογικό χώρο της Άρχαίας Ολυμπίας, το σημαντικότερο μνημείο των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού.

Η Αρχαια Ολυμπια | iStock

•Το Μουσείο Άρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά» στο Κατάκολο, που παρουσιάζει λες τις αρχαίες εφευρέσεις.

•Το Άρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, που στεγάζεται σε ένα απ τα σημαντι- κ τερα νεοκλασικά οικοδομήματα της περιοχής, την Παλαιά Δημοτική Αγορά. Το κτίριο είχε σχεδιάσει Γερμαν ς αρ- χιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ (Τ/ 26210 20475).

•Το Ναό Επικούριου Άπόλλωνα, στις Βάσσεις Φιγαλείας, ένα απ τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα ναών της κλασικής εποχής, σταθμ στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

•Τον Άρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο Ήλιδας, της αρχαίας μητρ πολης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Καστρο Χλεμουτσι | Shutterstock

Το μεσαιωνικό Κάστρο Γλαρέντζας (Τ/26240 22529) με θέα στο Ι νιο Πέλαγος και το Κάστρο Χλεμούτσι, με θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ι νιο πέλαγος, στο δυτικ τερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου, με το μουσείο του (Τ/25230 95001).

Τι να κάνετε

Στην Ηλεία, πέρα απ την απέραντη ακτογραμμή, θα βρείτε πολλές δραστηριότητες και πλούσια φυσικά τοπία. Επισκεφθείτε τη Λίμνη Καϊάφα, σπουδαίο υδροβιότοπο, με το γραφικό νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, που περιβάλλεται από ένα πευκόδασος.

Λιμνη Καϊαφα | Shutterstock

Εκεί θα βρείτε και την Ιαματική Πηγή Καϊάφα με τα γνωστά Λουτρά (Τ/26250 31710), που αποτελεί προστατευμένη περιοχή Natura 2000. Ιαματικές πηγές υπάρχουν και στην Κυλλήνη, κοντά στην περιοχή Λουτρά Κυλλήνης (Τ/26230 96054), πλάι στο Υπαίθριο Θέατρο και στα Ρωμαϊκά Λουτρά. Απ το λιμάνι της Κυλλήνης μπορείτε να πάτε μια μονοήμερη στη Ζάκυνθο για μπάνιο, καφέ, ή φαγητό. Ανεβαίνοντας προς το βουνό, υπάρχουν επίσης, αρκετά χωριά και δραστηριότητες.

Στο Λατζόι θα επισκεφθείτε το Κτήμα Μπριντζίκη-Ηλιακή Ζυθοποιία, που θα γνωρίσετε μεταξύ άλλων τη ντόπια μπίρα Olympica Magna. Θα μάθετε και για την παράδοση του τόπου στο λάδι, με μια επίσκεψη στο Ελαιοτριβείο Κουφωλιά, που θα δείτε παλιά και σύγχρονα μηχανήματα και θα δοκιμάσετε τις ποικιλίες λαδιών.

Εναλλακτικά, ξεναγηθείτε στο Κτήμα Μερκούρη, που διαθέτει οινοποιείο, ένα μικρό μουσείο με την ιστορία του καθώς και ελαιώνα. Ένα μοναδικό οικοσύστημα βρίσκεται στις Άλυκές Λεχαινών, στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Εκεί θα συναντήσετε το σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής με τα πουλιά που φτιάχνουν τις φωλιές τους πάνω στην άμμο.

Κατακολο | Shutterstock

Κάντε μια στάση στο Κατάκολο, το λιμάνι με τα πολύχρωμα σπίτια που υπάρχουν επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό. Δείτε το φάρο που χτίστηκε το 19ο αιώνα, κι αν βρεθείτε εκεί την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων (3η Κυριακή του Αυγούστου) ξεναγηθείτε στο εσωτερικό του που ανοίγει για το κοινό. Επιπλέον, στο Κατάκολο διοργανώνονται διάφορα θερινά φεστιβάλ, πως το Pyros Food Fest και Port Festival. Στο Φεστιβάλ Άρχαίας Ήλιδας (Τ/2622 024431), το πρόγραμμα είναι πλούσιο σε συναυλίες και παραστάσεις.

Που να κολυμπήσετε στην Ηλεία

Στα σύνορα με το Νομό Αχαΐας θα κολυμπήσετε στην παραλία Κουνουπελάκι, στην ίδια ακτογραμμή με της Μανωλάδας που έχει θέα την Κεφαλονιά. Πιο κάτω θα συναντήσετε τη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, στο Εθνικό Πάρκο Υγρότοπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς και ακολουθούν οι παραλίες Άρετής και Μυρσίνης.

Στην Κυλλήνη υπάρχει παραλία με άμμο και στην Άνάληψη θα χαζέψετε το πλοίο για Ζάκυνθο. Οργανωμένες είναι η Χρυσή Άκτή, τα Λουτρά Κυλλήνης και η παραλία στο Άρκούδι. Στο Βαρθολομιό, είναι δημοφιλής η αμμώδης της Γλύφας και της Μπούκας στη Γαστούνη με ταβέρνες και καφέ, που εκβάλλει και ο Πηνειός.

Η παραλια της Κυλληνης | Shutterstock

Στην ακτογραμμή θα βρείτε τις Παλαιοχωρίου και Ροβιάτας. Η απέραντη άμμος της Κουρούτας, είναι γνωστή σε ντόπιους και επισκέπτες λων των ηλικιών, καθώς πάντα υπάρχει χώρος για λους, καθώς και πολλά beach bars. Στην Άγία Μαρίνα υπάρχει καντίνα και ξαπλώστρες, ενώ στις παραλίες Άγίου Ηλία και Σκαφιδιάς, θα κολυμπήσετε σε πιο ρηχά γαλανά νερά και στο Λεβεντοχώρι, είναι πιο οικογενειακά.

Στο Κατάκολο υπάρχει παραλία, αλλά ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά τους οι Ματσάκουρα και Άγίου Άνδρέα, που υπάρχει και το Ποντικόκαστρο. Πλατιές με χρυσή άμμο είναι και οι Καβούρι, Κυανή Ακτή, Σπιάντζα και με λιγότερο κόσμο η Επιταλίου.

Κουρουτα, απο τις δημοφιλεστερες παραλιες της περιοχης | Shutterstock

Στη λίμνη Καϊάφα, θα κολυμπήσετε μπροστά απ το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τη μεγάλη αση πρασίνου της περιοχής. Συνεχίζοντας λίγο παρακάτω θα συναντήσετε την τεράστια ακτή της Ζαχάρως, που λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της χώρας μας. Ακολουθούν του Κακόβατου, Ταξιαρχών και Γιαννιτσοχωρίου στα σύνορα του Νομού Μεσσηνίας.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα