Ταξιδεύετε το 2024; Οι χώρες και οι πόλεις όπου θα πρέπει να πληρώσετε για να μπείτε!

Ποιες είναι οι χώρες και πόλεις στον κόσμο που πρέπει να πληρώσεις φόρο για να τις επισκεφτείς το 2024.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
oliur-1JNk998-g70-unsplash Unsplash

Ο “Υπερτουρισμός” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λέξη της χρονιάς για το 2023 στην Τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία.

Άρθρα γνώμης, αλλά και στατιστικά στοιχεία και προβολές αυτών, για τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού αριθμού τουριστών γράφτηκαν σε διεθνή ΜΜΕ. Ήδη, δημοφιλείς προορισμοί του κόσμου, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και η Νέα Ζηλανδία, προσπαθούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τον αριθμό των επισκεπτών.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τον υπερτουρισμό λοιπόν;

Αρχικά, οι μόνιμοι κάτοικοι μια πόλης, που αναζητούν κατοικίες προς ενοικίαση, υποφέρουν καθώς η αγορά ακινήτων γίνεται σταδιακά απλησίαστη, λόγω της μαζικής αγοράς πολλών ακινήτων με σκοπό την τουριστική, βραχυχρόνια μίσθωση συνήθως, ενοικίαση. Παράλληα, οι Αρχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα απορρίμματα που αφήνουν οι τουρίστες, με τη ρύπανση να συμβάλλει, στο δικό της βαθμό, στην κλιματική κρίση.

Μια τακτική στην οποία επενδύουν οι προορισμοί είναι οι φόροι για τουρίστες: τέλη που οι επισκέπτες πρέπει να πληρώσουν, επιπλέον των συνηθισμένων εξόδων όπως διαμονή και φαγητό.

Εμείς συγκεντρώσαμε τους προορισμούς που εισήγαγαν φόρους για τουρίστες το 2023 και αυτές που θα το πράξουν το 2024.

Η Βαρκελώνη αυξάνει τον φόρο για τουρίστες (και πάλι) το 2024

Το 2022, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι ο φόρος για τουρίστες της Βαρκελώνης θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Από το 2012, οι επισκέπτες της Καταλονίας πρέπει να πληρώνουν τόσο τον περιφερειακό φόρο για τουρίστες όσο και ένα επιπλέον καταναλωτή φόρο που ισχύει σε όλη την πόλη.

Στις 1η Απριλίου 2023, οι αρχές της πόλης αύξησαν το δημοτικό τέλος στα €2.75.

Μια δεύτερη αύξηση θα λάβει χώρα στις 1η Απριλίου 2024, όταν το τέλος θα ανέλθει σε €3.25.

Ο φόρος ισχύει για τους επισκέπτες που διαμένουν σε επίσημο τουριστικό κατάλυμα.

Το δήμος δήλωσε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποδομής της πόλης, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στους δρόμους, τις υπηρεσίες λεωφορείων και τις κυλιόμενες σκάλες.

Η Βαλένθια θα επιβάλει φόρο για τουρίστες το 2024

Unsplash

Η Βαλένθια θα εισάγει έναν φόρο για τουρίστες που διαμένουν σε όλα τα είδη καταλύματος στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ξενώνων, διαμερισμάτων και κατασκηνώσεων.

Επίσημα ονομάζεται Φόρος Βαλενθιανού για Διαμονή Τουριστών (IVET), θα τεθεί σε ισχύ το 2024, αν και μια ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν από 50 λεπτά έως €2 ανά νύχτα ανάλογα με το επιλεγμένο κατάλυμα, για έως και επτά νύχτες. Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα πληρώνουν €1.50 ανά ημέρα.

Οι αρχές δηλώνουν ότι το τέλος θα πηγαίνει προς την αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παροχή πιο προσιτής στέγασης στους ντόπιους σε περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Ολάο, Πορτογαλία, εισήγαγε φόρο για τουρίστες το 2023

Unsplash

Το Ολάο, ένα ψαροχώρι της Πορτογαλίας δημοφιλές με τους τουρίστες, άρχισε να χρεώνει τους επισκέπτες €2 ανά νύχτα από Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Ο φόρος μειώνεται σε €1 από Νοέμβριο έως Μάρτιο. Δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 16 ετών και περιορίζεται σε πέντε νύχτες – έως ένα μέγιστο των €10 – ανά ταξίδι.

Το τέλος χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του τουρισμού στο χωριό της Αλγκάρβε, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καθαριότητας και της ασφάλειας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δύο από τις 16 δήμοι της Αλγκάρβε χρεώνουν ήδη φόρο για τουρίστες: Φάρο (€1.5 ανά νύχτα έως επτά νύχτες).

Μπαλί: Φόρος για τουρίστες που θα εισαχθεί τον Φεβρουάριο του 2024

Unsplash

Γνωστό ως η “Χώρα των Θεών”, η Μπαλί προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο στις παραλίες, τα νησιά και το πνευματικό πολιτισμό της.

Αλλά τον τουρισμό συνοδεύουν και προβλήματα, και η Μπαλί ελπίζει να λύσει κάποια από αυτά με ένα νέο φόρο που πρέπει να καταβληθεί για την είσοδο στη χώρα.

Από τις 14 Φεβρουαρίου 2024, οι διεθνείς και εγχώριες αφίξεις θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος ύψους IDR 150.000 (€8,80). Αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε ειδικούς πάγκους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ngurah Rai της Μπαλί. Οι αρχές έχουν υποσχεθεί ότι η διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Είπαν ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν προς έργα που “διατηρούν το περιβάλλον, τη φύση και τον πολιτισμό, καθώς και βελτιώνουν την ποιότητα” της Μπαλί.

Θα εισαχθεί φόρος για τουρίστες στην Ταϊλάνδη το 2024;

Getty

Πίσω στο 2022, φήμες ήθελαν να εισαχθεί φόρος για τουρίστες τον Ιούνιο του 2023. Αυτό δεν συνέβη, και η επόμενη προθεσμία του Οκτωβρίου δεν ικανοποιήθηκε επίσης.

και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα σχέδια για το 2024, είτε.

Λέγεται ότι αεροπορικές εταιρείες και αντιπροσωπευτικοί φορείς των αερογραμμών αμφισβητούν το τέλος.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι φήμες, είχε αναφερθεί ότι ο φόρος θα ήταν 300 Baht (€8).

Το 2022, ο διοικητής της Αρχής Τουρισμού της Ταϊλάνδης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μέρος του φόρου θα “χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των τουριστών”, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που η ασφάλεια υγείας δεν τους κάλυπτε. Θα βοηθήσει επίσης στη χρηματοδότηση περαιτέρω αναπτύξεων των τουριστικών αξιοθέατων, όπως το Grand Palace στο Μπανγκόκ.

Φόρος για τουρίστες στη Βενετία: Πότε θα πρέπει να πληρώσουν οι επισκέπτες το 2024;

Unsplash

Ο φόρος για τουρίστες στη Βενετία έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και καθυστερήσεων. Η πόλη είναι μία από τις πιο υπερτουριστικές στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τους ντόπιους να εγκαταλείπουν τα στενά και γεμάτα κόσμο δρομάκια του κέντρου της πόλης.

Επιβεβαιώνεται τώρα ότι η πόλη της λιμνοθάλασσας θα δοκιμάσει ένα τέλος εισόδου για μέρος του 2024. Οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν μια αμοιβή 5 ευρώ για να εισέλθουν τα Σαββατοκύριακα και άλλες ημέρες από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου – συνολικά 29 ημέρες. Το τέλος της ημερήσιας εκδρομής θα ισχύει κατά τις ώρες αιχμής (8.30 π.μ. – 4 μ.μ.), πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που έρχονται στη Βενετία για δείπνο ή συναυλία δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν.

Ο φόρος εισόδου στοχεύει στο να μειώσει τον συνωστισμό, να ενθαρρύνει τις πιο μακροχρόνιες επισκέψεις και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τα έσοδα από τα τέλη εισόδου θα πηγαίνουν προς υπηρεσίες που βοηθούν τους κατοίκους της πόλης, όπως συντήρηση, καθαριότητα και μείωση των καθημερινών δαπανών διαβίωσης.

*

Αυτές είναι όλες οι χώρες όπου ήδη πρέπει να πληρώσετε φόρο τουρισμού για να εισέλθετε.

Πολλές χώρες ήδη έχουν εφαρμόσει φόρο τουρισμού, για διάφορους λόγους. Για ορισμένες, αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών και να αποτρέψουν τον υπερτουρισμό. Για άλλες, είναι σαν φόρος βιωσιμότητας για κάθε επισκέπτη. Τα χρήματα από αυτούς τους φόρους πηγαίνουν προς τη διατήρηση των τουριστικών εγκαταστάσεων και την προστασία των διατηρώντας τις τουριστικές υποδομές και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους.

Αυστρία:

Unsplash

Στην Αυστρία, πληρώνετε φόρο επίνυκτης διαμονής, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την επαρχία στην οποία βρίσκεστε. Στη Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ, θα πληρώσετε ένα επιπλέον 3,02% επί του λογαριασμού του ξενοδοχείου ανά άτομο. Ο φόρος τουρισμού είναι επίσης γνωστός ως Tourismusgesetz και Berherbergungsbeiträge.

Βέλγιο:

Unsplash

Ο φόρος τουρισμού στο Βέλγιο εφαρμόζεται επίσης στη διαμονή για κάθε νύχτα που μένετε εκεί. Ο φόρος μπορεί να συμπεριληφθεί μερικές φορές στην τιμή του δωματίου του ξενοδοχείου, αλλά ορισμένοι τον χωρίζουν και τον καθιστούν επιπλέον χρέωση, επομένως πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τον λογαριασμό σας. Η Αντβέρπ και η Μπριζ χρεώνουν έναν φόρο ανά δωμάτιο. Ο φόρος στις Βρυξέλλες ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και τη βαθμολογία του ξενοδοχείου. Γενικά, κυμαίνεται γύρω στα €7.50.

Μπουτάν:

Unsplash

Ενώ ο φόρος τουρισμού σε περισσότερες χώρες είναι κάτω από περίπου €20, ο φόρος του Μπουτάν είναι υψηλός. Το ελάχιστο ημερήσιο τέλος για τους περισσότερους ξένους είναι $250 (€228) ανά άτομο ανά ημέρα κατά τη χειμερινή περίοδο και ελαφρώς λιγότερο κατά τη θερινή περίοδο. Αλλά καλύπτει πολλά, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής, των μετακινήσεων στη χώρα, ενός οδηγού, τροφίμων και εισιτηρίων εισόδου.

Βουλγαρία:

Unsplash

Η Βουλγαρία επιβάλλει φόρο τουρισμού στις διανυκτερεύσεις. Είναι πολύ χαμηλός και ποικίλει ανά περιοχή και κατηγορία ξενοδοχείου – μέχρι περίπου €1.50.

Καραϊβική:

Unsplash

Το μεγαλύτερο μέρος των νησιών της Καραϊβικής έχουν προστεθεί φόρους τουρισμού στο κόστος του ξενοδοχείου ή μια χρέωση αναχώρησης. Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Αρούμπα, το Μπαχάμες, η Μπαρμπάντος, το Μπερμούδα, το Μπονέρ, τα Βρετανικά Παρθένα Νησιά, τα Κέιμαν Νησιά, η Δομινίκα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Γκρενάντα, η Αϊτή, η Τζαμάικα, το Μονσεράτ, οι Άγιοι Κίτς και Νέβις, η Αγία Λουκία, το Άγιο Μαρτίν, οι Άγιοι Βικέντιος και Γρεναδίνες, η Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ έχουν κάποια μορφή χρέωσης για τους επισκέπτες. Οι τελέστες κυμαίνονται από €13 στις Μπαχάμες έως €45 στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Κροατία:

Unsplash

Η Κροατία αύξησε τον φόρο τουρισμού της το 2019. Ο αυξημένος συντελεστής ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Οι επισκέπτες πληρώνουν περίπου 10 κούνα (€1.33) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

Τσεχική Δημοκρατία:

Unsplash

Πρέπει να πληρώσετε φόρο τουρισμού μόνο όταν επισκέπτεστε την πρωτεύουσα, Πράγα. Είναι πολύ μικρός (κάτω από €1) και πληρώνεται ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, έως 60 νύχτες. Ο φόρος δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Γαλλία:

Unsplash

Υπάρχει μια ‘taxe de séjour’ που πρέπει να πληρωθεί στη Γαλλία. Προστίθεται στον λογαριασμό του ξενοδοχείου και ποικίλει ανάλογα με την πόλη στην οποία βρίσκεστε. Οι τιμές κυμαίνονται από €0.20 έως περίπου €4 ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση. Τα τουριστικά κέντρα όπως το Παρίσι και η Λυών χρησιμοποιούν τα χρήματα για τη συντήρηση της τουριστικής υποδομής. Σε προσδοκία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, ο φόρος τουρισμού στα δωμάτια ξενοδοχείων έχει αυξηθεί κατά 200% από τον Ιανουάριο του 2024. Ανάλογα με τον τύπο διαμονής, ο φόρος κυμαίνεται από €0.75 έως €15 ανά νύχτα.

Γερμανία:

Unsplash

Η Γερμανία έχει αυτό που αποκαλούν ‘culture tax’ (‘kulturförderabgabe’), καθώς και “bed tax” (bettensteuer), σε πόλεις όπως Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Βερολίνο. Ο φόρος είναι περίπου 5% του λογαριασμού του ξενοδοχείου.

Ουγγαρία:

Unsplash

Οι φόροι τουρισμού στην Ουγγαρία ισχύουν μόνο στη Βουδαπέστη. Οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 4% κάθε νύχτα, βάσει της τιμής του δωματίου τους.

Ιταλία:

Unsplash

Οι φόροι τουρισμού στην Ιταλία εξαρτώνται από την περιοχή. Στη Σικελία, τα τέλη κυμαίνονται από €1 έως €3 ανά νύχτα. Αντίθετα, ο φόρος στη Ρώμη κυμαίνεται από €3 έως €7 ανά νύχτα, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου, αλλά ορισμένες μικρότερες πόλεις χρεώνουν περισσότερα.

Ιαπωνία:

Unsplash

Στην Ιαπωνία, έχει την μορφή φόρου αναχώρησης. Οι επισκέπτες που αναχωρούν από την Ιαπωνία πληρώνουν 1.000 γιεν (περίπου €8). Η επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού ισχυρίζεται ότι αυτός ο μικρός φόρος κάνει “σημαντική διαφορά” στην οικονομία.

Μαλαισία:

Unsplash

Ο φόρος τουρισμού στη Μαλαισία είναι μια σταθερή τιμή και εφαρμόζεται ανά νύχτα διαμονής. Δεν ξεπερνά τα €4 ανά νύχτα.

Νέα Ζηλανδία:

Unsplash

Πολλοί τουρίστες, άνθρωποι που βρίσκονται σε εργασιακές διακοπές και κάποιοι φοιτητές και εργαζόμενοι που έρχονται στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να πληρώσουν ένα Διεθνή ΦόροΤουρισμού (IVL) κατά την άφιξή τους. Οι τουρίστες από την Αυστραλία απαλλάσονται. Είναι 35 νεοζηλανδικά δολάρια, δηλαδή περίπου €21.

Ολλανδία:

Unsplash

Η Ολλανδία έχει ένα φόρο τουρισμού για την ξηρά και ένα για το νερό. Στο Άμστερνταμ, αυτό ανέρχεται προς το παρόν σε 7% του κόστους ενός δωματίου ξενοδοχείου. Ονομάζεται ‘toeristenbelasting’. Το 2024, θα αυξηθεί στο 12,5%, καθιστώντας τον υψηλότερο φόρο τουρισμού στην Ευρώπη. Θα ισχύσει τόσο για τους επιβάτες κρουαζιέρας όσο και για τους επισκέπτες που διανυκτερεύουν.

Πορτογαλία:

Unsplash

Ο φόρος τουρισμού στην Πορτογαλία πληρώνεται ανά άτομο ανά νύχτα και ισχύει μόνο για επισκέπτες άνω των 13 ετών. Είναι περίπου €2 και ισχύει προς το παρόν σε 13 από τις 308 δήμους της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων του Πόρτο, της Λισαβόνας και της Φάρο. Πρέπει να το πληρώσετε μόνο τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής σας.

Σλοβενία:

Unsplash

Ο φόρος τουρισμού στη Σλοβενία ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία και την κατάταξη του ξενοδοχείου. Είναι ελαφρώς υψηλότερος στις μεγαλύτερες πόλεις και τα θέρετρα, συμπεριλαμβανομένων των Λιουμπλιάνα και Μπλεντ – περίπου €3.

Ισπανία:

Unsplash

Εάν κατευθύνεστε προς την Ίμπιζα ή τη Μαγιόρκα, θα πρέπει να πληρώσετε φόρο τουρισμού. Ο Βιώσιμος Φόρος Τουρισμού, που ισχύει για τα καταλύματα σε Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Φορμεντέρα, εφαρμόζεται επίσης και σε κάθε πελάτη άνω των 16 ετών. Κατά τη διάρκεια της high season, ο φόρος μπορεί να φτάσει έως €4 ανά νύχτα.

Ελβετία:

Unsplash

Ο φόρος τουρισμού στην Ελβετία ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία. Το κόστος είναι ανά νύχτα και ανά άτομο και είναι περίπου €2.20. Οι προσφορές για τη διαμονή συνήθως δεν περιλαμβάνουν τον φόρο τουρισμού – καθορίζεται ως ξεχωριστό ποσό. Ισχύει μόνο για διαμονές κάτω από 40 ημέρες.

ΗΠΑ:

Unsplash

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρεώνεται φόρος ξενοδοχείου ή φόρος διαμονής για τους ταξιδιώτες που ενοικιάζουν καταλύματα. Είναι επίσης γνωστός ως φόρος κατάληψης. Οι χρεώσεις ισχύουν σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία. O υψηλότερος συντελεστής φορολογίας αναφέρεται ότι πληρώνεται στο Χιούστον, με φόρο 17% στο λογαριασμό του ξενοδοχείου σας.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου