Το νέο μας εισιτήριο, το πρόσωπό μας 

Καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία αγκαλιάζει την τεχνολογία ,το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου φαίνεται να είναι η μετεξέλιξη του σύγχρονου εισιτηρίου.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
the-new-ticket

Κάποτε προχωρούσαμε στο αεροδρόμιο κρατώντας ευλαβικά τα χάρτινα, ελαφρώς πλαστικοποιημένα εισιτήρια . Εκείνα, με τις διακεκομμένες γραμμές έτοιμες για σκίσιμο στη δεξιά τους άκρη και το ελαφρώς κολλημένο αυτοκόλλητο στη πίσω τους μεριά, απαραίτητο, για την επανασύνδεση… με την βαλίτσα μας.  

Και ύστερα ξεκινήσαμε να αποθηκεύουμε το εισιτήριο μας, στα email μας μετά το online check in.   

Και τώρα τι; Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το επόμενο βήμα στην ιστορία της εξέλιξης των εισιτηρίων μας; 

Με μια ματιά  

Καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία αγκαλιάζει την τεχνολογία ,το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου φαίνεται να είναι η μετεξέλιξη του σύγχρονου εισιτηρίου. Όπως όλα δείχνουν, το άγχος για ένα έγγραφο που μπορεί να ξεχαστεί στο σπίτι ή ένα ηλεκτρονικό αρχείο που μπορεί,  για πολλαπλούς λόγους, να μην είναι προσβάσιμο τη στιγμή που θα το χρειαστούμε, θα αποτελούν σύντομα, παρελθόν.  

Μάλιστα το συγκεκριμένο, νέο είδος check-in που σκανάρει το πρόσωπο και τα μάτια μας, θα αρχίσει σιγά σιγά να χρησιμοποιείται, όχι μόνο σε αεροδρόμια αλλά και σε κρουαζιερόπλοια και θεματικά πάρκα. Φυσικά, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, δεν λείπουν και οι ανησυχίες των ειδικών για κινδύνους που μπορεί να  φέρει μαζί της μια τέτοια αλλαγή για την ασφάλεια αλλά και το απόρρητο επιβατών και επισκεπτών.  

Το “νέο μας εισιτήριο” φαίνεται μάλιστα να αλλάζει πρόσωπο… όχι μόνο για χρήση στο αεροδρόμιο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι κρουαζιέρες και τα θεματικά πάρκα. 

Και αν το σενάριο αυτό μοιάζει ακόμα λιγάκι φουτουριστικό αρκεί να θυμηθούμε το πόσο ξήθηκαν οι ανέπαφες συναλλαγές μετά πανδημία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αναγνώριση προσώπου για την απλοποίηση των διαιδκασιών αλλά και την εξοικονόμηση χρόνου στις καθημερινές λειτουργίες του ταξιδιωτικού κλάδου. 

Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου βρίσκονται ήδη σε λειτουργεία σε ορισμένα αεροδρόμια του κόσμου όπως για παράδειγμα στο Miami International, όπου έχουν τοποθετηθεί 12 κάμερες σε ισάριθμες πύλες που εξυπηρετούν διεθνείς πτήσεις σκανάροντας τα πρόσωπα των επιβατών και χρησιμοποιώντας αντιστοιχίες με τις φωτογραφίες ποτ έχουν στο διαβατήριό τους. Οι επιβάτες σε αυτές τις πύλες μπορούν έτσι να επιβιβάζονται χωρίς να επιδεικνύουν φυσικά διαβατήρια ή τις κάρτες επιβίβασης.  

Η χρήση του προσώπου ως εισιτήριο, σήμερα 

Σύμφωνα με τους Νew York Times στην εταιρεία εγκατάστασης αντίστοιχων συστημάτων, SITA, έχει ανατεθεί να κάνει το ίδιο για μια σειρά από άλλα 10 αεροδρόμια στις Η.Π.Α, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αεροδρομίου Logan της Βοστώνης και του Διεθνούς Αεροδρομίου της Φιλαδέλφειας. (Οι επιβάτες φυσικά έχουν την δυνατότητα  και να συνεχίσουν να παρουσιάζουν φυσικά έγγραφα.) 

Ενώ συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται και στα κρουαζιερόπλοια της Carnival Cruise. Μια κάμερα φωτογραφίζει τους επιβάτες κάθε φορά που επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται στο πλοίο ώστε να υπάρχει η γνώση του ποιος επιβαίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και για να είναι σαφές ότι στο πλοίο βρίσκονται μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα.   

Τέλος οι επισκέπτες στα θεματικά πάρκα στο νησί Yas Waterworld στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ferrari World Abu Dhabi καθώς και οι επισκέπτες που εισέρχονται αλλά και αγοράζουν τρόφιμα και αναμνηστικά σε αξιοθέατα όπως τα studios της Warner Bros μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν σύστημα αναγνώρισης προσώπου με μια εφαρμογή, η οποία συνδέει τις φωτογραφίες τους με τα εισιτήριά τους κάνοντας τις πύλες να ανοίγουν αυτόματα, μόλις τις πλησιάσουν.   

Οι αλυσίδες ξενοδοχείων ωστόσο φαίνεται να ακολουθούν μια συντηρητική προσέγγιση και να τηρούν στάση αναμονής. Η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott δοκίμασε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για check-in σε δύο ξενοδοχεία της στην Κίνα πριν από μερικά χρόνια, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ευρύτερη βιομηχανία έχει άμεσα σχέδια να αναπτύξει αντίστοιχη τεχνολογία που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιτρέψει στους επισκέπτες να ανοίξουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου τους με τα πρόσωπά τους αντικαθιστώντας τις κάρτες-κλειδιά. 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα