Πώς να κλείνετε πάντα τα πιο οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια

Τι δείχνουν οι έρευνες και τι απαντούν οι ειδικοί

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
Airplane at sunset – back lit Airplane at sunset – back lit

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ταξιδιωτών είναι: «Πώς θα ταξιδέψω οικονομικά με το αεροπλάνο;». Με τα εισιτήρια να ακριβαίνουν συνεχώς, είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να βρούμε κάποια πτήση με 30 ευρώ όπως παλαιότερα. Αρκετοί έχουν μειώσει τα ταξίδια με αεροπλάνο και αναζητούν άλλους (ενίοτε πιο «πράσινους») τρόπους να μετακινηθούν, όπως το τρένο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά tips από τους ειδικούς, ταξιδιωτικούς πράκτορες και εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, που έχουν τη δυνατότητα να σας βοηθήσουν να κλείσετε όσο το δυνατόν τα πιο οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια.  

Ποιους μήνες είναι φθηνότερα τα εισιτήρια;  

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι ακριβότεροι μήνες για να πετάξει κανείς είναι ο Απρίλιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και τα μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Στον αντίποδα, οι εποχές που ευνοούν τα οικονομικά αεροπορικά ταξίδια είναι από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου και ο Νοέμβριος.   

Ωστόσο, αυτές οι περίοδοι δεν είναι ίδιες παγκοσμίως, καθώς όλα εξαρτώνται από τις high seasons κάθε τόπου. Για παράδειγμα, όταν στην Ελλάδα υπάρχει κάποιο τριήμερο, αργία ή είναι καλοκαίρι, τότε σε όλους τους προορισμούς που έχουν ζήτηση αυτές τις ημερομηνίες, παρατηρείται αυξημένη η τιμή των εισιτηρίων. Ένα ταξίδι στην Ελβετία για σκι τον χειμώνα ή στην Ιταλία κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα είναι πιο ακριβό από ό,τι τις χαμηλές περιόδους.   

Ποια είναι η οικονομικότερη μέρα για αεροπορικές πτήσεις;  

Αν το σκεφτείτε, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι προτιμούν να ταξιδεύουν Παρασκευή με Κυριακή, ώστε να αποφύγουν να ζητήσουν άδεια από τη δουλειά ή να μειώσουν τις ημέρες της άδειας, αφού συνήθως παίρνουν μόνο την Παρασκευή. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι πτήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο κοστίζουν πολύ περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη εβδομάδα. Αντίστροφα οι οικονομικότερες ημέρες φαίνεται ότι είναι από Δευτέρα έως Τετάρτη, γιατί δεν τις προτιμούν οι περισσότεροι.

Σύμφωνα με την Airlines Reporting Corporation, οι κρατήσεις για να ταξιδέψετε Κυριακή ενδέχεται να σας μειώσουν το κόστος κατά 5% όσον αφορά τις πτήσεις εσωτερικού και έως 15% τις πτήσεις εξωτερικού. Σύμφωνα με τον οδηγό της Expedia (expedia.com), στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η καλύτερη ημέρα της εβδομάδας για κράτηση ήταν η Κυριακή (τα τελευταία τέσσερα χρόνια), καθώς οι ταξιδιώτες φαίνεται να εξοικονόμησαν 5% περισσότερα χρήματα κατά μέσο όρο.  

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων;  

Ακόμα κι αν το πιστεύει αρκετός κόσμος, δεν υπάρχει μαγική ημέρα και ώρα για να κλείσετε εισιτήριο. Οι τιμές των πτήσεων αλλάζουν καθημερινά, ενώ συχνά μεταβάλλονται ακόμα και μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο. «Τα αεροπορικά εισιτήρια μπορεί να αλλάξουν δέκα ή και περισσότερες φορές την ημέρα», δηλώνει στο CBS MoneyWatch η Χέιλι Μπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ταξιδιωτική εφαρμογή Hopper. «Αυτά που καθορίζουν τις εν λόγω αλλαγές είναι το πόσες θέσεις έχουν ήδη κρατηθεί σε μία πτήση, πόσες είχαν αγοραστεί το προηγούμενο έτος, αλλά και ποιες ήταν οι τιμές».   

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε πότε είναι η καλύτερη στιγμή να κλείσετε τα εισιτήριά σας είναι να παρακολουθείτε το Google Flights. Υπάρχει η δυνατότητα να βάλετε τις ημερομηνίες και τον προορισμό που σας ενδιαφέρουν και να λαμβάνετε συχνά Google alerts με τις τιμές των πτήσεων. Έτσι, θα καταφέρετε να γλιτώσετε αρκετά από το συνολικό budget του ταξιδιού σας.  

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κλείσετε οικονομικά εισιτήρια;  

Αν δεν έχετε κατά νου έναν συγκεκριμένο προορισμό, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, το καλύτερο είναι να αναζητήσετε διαφορετικά μέρη σε διαφορετικές ημερομηνίες. Για παράδειγμα, αν ξέρετε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε τον Μάρτιο σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, μπείτε στο Google Flights, βάλτε στην αναζήτηση γενικά «Ευρώπη», ώστε να δείτε ποια πόλη είναι πιο οικονομική τις ημέρες που σας ενδιαφέρουν. Σύμφωνα με τη Λόρα Λίντσεϊ, resident travel expert της Skyscanner, οι ταξιδιώτες που επιλέγουν για την πτήση τους λιγότερο δημοφιλείς ώρες και ημέρες έχουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων. Ένα πρόσθετο μπόνους, είναι ότι τα αεροδρόμια είναι επίσης πιθανό να έχουν λιγότερο κόσμο.  

Ένα ακόμα «κόλπο» που έχουν υιοθετήσει έμπειροι ταξιδιώτες, είναι η αγορά των εισιτηρίων όταν υπάρχουν προσφορές από τις αεροπορικές. Γραφτείτε στα newsletters των εταιρειών ώστε να λαμβάνετε αμέσως ειδοποιήσεις για τις προσφορές. Αν έχετε παρατηρήσει, υπάρχουν συνήθως εκπτώσεις στο τέλος του καλοκαιριού για τα φθινοπωρινά ταξίδια, στην Black Friday, αλλά και στο τέλος της χρονιάς για την αρχή της επόμενης. Το πλέον ιδανικό θα ήταν να έχετε συγκεντρώσει το budget που χρειάζεστε για να αγοράσετε μαζεμένα όλα τα εισιτήρια για τα ταξίδια των επόμενων μηνών, κάτι που θα σας εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα αρκετά χρήματα.   

Επιπλέον, μην ξεχνάτε και τα προγράμματα που σας δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε μίλια σε κάθε αεροπορική εταιρεία. Η εγγραφή δεν έχει κόστος και η συγκέντρωση μιλίων σε κάθε πτήση θα σας δώσει τη δυνατότητα αργότερα αναβάθμισης θέσης, προσθήκης βαλίτσας, αλλά και έκπτωσης του εισιτηρίου.   

Πώς θα βρείτε τις οικονομικότερες διαδρομές;  

Στην αναζήτησή σας, προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι με τις ημέρες και τις ώρες. Για παράδειγμα, είναι πιο οικονομικό συνήθως να πάρετε κάποια πτήση με ανταπόκριση και όχι απευθείας, ειδικά αν πρόκειται για μακρινούς προορισμούς. Ακόμα, ενδεχομένως να εξοικονομήσετε χρήματα εάν μείνετε ένα βράδυ στον ενδιάμεσο προορισμό και πάρετε μια επόμενη πτήση. Αυτό θα το καταλάβετε μόνο κάνοντας έρευνα στα ξενοδοχεία της περιοχής.   

Μία ακόμα ιδέα είναι να εξετάζετε ποια αεροδρόμια είναι κοντά στο μέρος όπου θέλετε να πάτε. Ορισμένες φορές είναι προτιμότερο να πετάξετε σε μια διπλανή πόλη και να πάρετε τρένο για να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.   

Στις ημέρες μας, θα βρείτε «έξυπνα εργαλεία» που θα σας βοηθήσουν στην αναζήτησή σας. Η Kayak δημιούργησε μια σύνθετη μηχανή αναζήτησης, το Best Time to Travel Tool, που βρίσκει τη βέλτιστη διαδρομή στη χαμηλότερη τιμή. Δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να εντοπίζουν τις βέλτιστες μελλοντικές τιμές πτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, τα ξενοδοχεία, αλλά και τη δημοτικότητα ενός προορισμού. Μάλιστα, χρησιμοποιεί και AI εργαλεία όπως το ChatGPT, επεκτείνοντας τις ταξιδιωτικές προτάσεις και προσθέτοντας και τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.  

Υπάρχουν αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός και η τιμή των καυσίμων αεροσκαφών, που επηρεάζουν τις τιμές και μπορούν, επίσης, να κάνουν μεγάλη διαφορά. Η ζήτηση για ταξίδια μετά την πανδημία έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές τα τελευταία δύο χρόνια. Συμπερασματικά: η έρευνα και η μεθοδική αναζήτηση είναι ικανές να σας γλιτώσουν αρκετά λεφτά από το πορτοφόλι σας.   

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα