Ανοιξιάτικες δραστηριότητες στo χωριό-πρότυπο βιωσιμότητας στη Λακωνία

Η επιστροφή των μόνιμων κατοίκων στο χωριό Βαμβακού της Λακωνίας αποτελεί το βασικό μέλημα, το στοίχημα αυτής της αδιάλειπτης από τη δημιουργία της προσπάθειας Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
vamvakou-revival.jpg

Ήταν το 2018 όταν μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό Βαμβακού στη Λακωνία, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ίδρυσε την Vamvakou Revival.

Μια προσπάθεια με σκοπό συν τω χρόνω, με συνεχόμενες δράσεις στο πλαίσιο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επαφής με την φύση την πλήρη αναζωογόνηση του χωριού της Βαμβακούς. Με εφόδια την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, τους ανθρώπους και φυσικά την γη, τον φυσικό πλούτο της περιοχής, οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια το κοινό όραμα της Αναβίωσης της Βαμβακούς, ως ένα χωριό-πρότυπο, βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η επιστροφή των μόνιμων κατοίκων στο χωριό αποτελεί το βασικό μέλημα, το στοίχημα αυτής της μεγάλης, μακροσκελούς και αδιάλειπτης από τη δημιουργία της προσπάθειας ενώ τα οχήματα που ευελπιστούν να ανοίξουν τον δρόμο στους κατοίκους για να επιστρέψουν στον τόπο τους είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης μέσω του τουρισμού, της καινοτομίας, του πολιτισμού, της αγροδιατροφής, της επιχειρηματικότητας καθώς και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης.

Μια Βαμβακού που την άνοιξη σφύζει και πάλι παιδικές φωνές

Οι άνθρωποι της Vamvakou Revival ανυπομονούν να ακούσουν το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά, σαν ένας ήχος που θα επικυρώσει ότι η Βαμβακού θα μπορέσει ως πρότυπο, ως μοντέλο να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Για το λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο που δράσεις που αφορούν σε παιδιά είναι συχνές, ευφάνταστες και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων αλλά και σύγχρονων δραστηριοτήτων που ενσωματώνουν συχνά την τεχνολογία.

Δείτε τις επόμενες ανοιξιάτικες δραστηριότητες στo πλαίσιο της Vamvakou Revival εδώ:

«Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα» έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός. Η Άνοιξη και ο Απρίλιος στη Βαμβακού και στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα άνθισαν και σας καλούν να απολαύσετε τη φύση σε συνδυασμό με φωτογραφία, λαογραφία και μουσική, περιβαλλοντικά προγράμματα και εικονική πραγματικότητα, ρομποτική και πειράματα, θεατρικό παιχνίδι, messy και clay play, που υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς από τη Vamvakou Revival, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τέχνη, φύση & παράδοση
Η λαογραφία, η φωτογραφία και η μουσική στήνουν χορό, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, στη Βαμβακού. Φωτογραφίζουμε ιστορίες στα σοκάκια του χωριού και ανακαλύπτουμε βιωματικά τον τόπο μέσα από το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του, την καθημερινότητα των κατοίκων και τις παραδόσεις τους, ενώ ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού γεμάτο ήχους, μουσική, χορό, τραγούδι και χρώματα σας περιμένει στο χωριό.

Το περιβάλλον που μας «περιβάλλει»
Μέσα από το βιωματικό παιχνίδι, τα παιδιά κατανοούν τον κύκλο της ζωής διαφορετικών εντόμων και κατασκευάζουν ξενοδοχεία, για να προσφέρουν ένα ασφαλές σπίτι στα έντομα του χωριού (13/04), ενώ γινόμαστε μικροί αγρότες (14/04) και εξοικειωνόμαστε με τις καθημερινές εργασίες σε έναν βιολογικό λαχανόκηπο, μαθαίνουμε να χειριζόμαστε ελαφρά εργαλεία, αγγίζουμε τη γη και το χώμα, και φροντίζουμε εποχικές καλλιέργειες.

 
Το STEAM πήρε τα βουνά στο V.Lab
Η τεχνολογία και οι επιστήμες έχουν την τιμητική τους και τον Απρίλιο στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF). Ένα εργαστήριο ρομποτικής για ηλικίες 5-10 ετών (20/04), όπου τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά προβλήματα, από απλές προκλήσεις έως και προηγμένες αλγοριθμικές προσεγγίσεις, αλλά και ένα επιστημονικό εργαστήριο (21/04) με βασικό υλικό τα αβγά που επιπλέουν, μαλακώνουν, διογκώνονται και συρρικνώνονται, πιέζονται, από διάφορες οπτικές γωνίες εξετάζονται και βοηθούν τους μικρούς πειραματιστές να προσεγγίσουν τις βασικές αρχές της Επιστήμης.

Φύση, ελευθερία, δημιουργικότητα & έκφραση
Η επαφή με τη φύση και τη γη, αλλά και η σύνδεση με τους εαυτούς μας είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος «Clay Play Stories» (27/04), ενώ η ελευθερία, το παιχνίδι και η δημιουργικότητα συνδυάζονται αρμονικά στο «Σχολείο…Αλλιώς» (28/04). Ξεφυλλίζουμε βιβλία της βιβλιοθήκης του σχολείου της Βαμβακούς και συλλέγουμε εικόνες, ιστορίες, λέξεις για το δικό μας βιβλίο με πηλό, ενώ παίζουμε και διασκεδάζουμε μέχρι τελικής πτώσης στο σχολείο της Βαμβακούς επιλέγοντας ανάμεσα σε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια για όλους.
 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα