Οι πιο ξεχωριστές εκθέσεις πολιτισμού στον κόσμο για τις αρχές του 2024

Τι μπορείτε να δείτε στα μεγαλύτερα μουσεία και στους χώρους Πολιτισμού διεθνώς αυτή την εποχή.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
Alter Markt mit Museum Barberini Museum Barberini

Με το βλέμμα στη νέα χρονιά, η Τέχνη ταξιδεύει και μας προσκαλεί να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα όπως ακριβώς τη φανταζόμαστε. Ας ξεκινήσουμε μια περιπλάνηση στα εικαστικά δρώμενα της τρέχουσας περιόδου ανά τον κόσμο.

Επιδραστικός Πικάσο

MoMA, Νέα Υόρκη και Museu Picasso, Βαρκελώνη

Three Musicians/Picasso

Οι εκθέσεις που αποτίνουν φόρο τιμής στον Picasso για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του (1881-1973) συνεχίζονται και στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ανάμεσά τους, η έκθεση «Picasso in Fontainebleau» στο MoMA της Νέας Υόρκης (έως 17/2/2024) παρουσιάζει δύο εκδόσεις των εμβληματικών έργων «Three Women at the Spring» και «Three Musicians», τα οποία δημιούργησε το καλοκαίρι του 1921 στο γκαράζ μιας βίλας στην πόλη Fontainebleau της Γαλλίας. Την ίδια σχεδόν περίοδο στη Βαρκελώνη, η έκθεση «Miró-Picasso» (έως 25/2/2024) αποτυπώνει τη σχέση φιλίας ανάμεσα στους δύο κορυφαίους ζωγράφους και τη συνάφεια της δημιουργικής τους έκφρασης. Περισσότερα από 250 έργα παρουσιάζονται σε έξι χρονολογικούς και θεματικούς άξονες, επιχειρώντας να αναδείξουν δύο καλλιτεχνικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν την Τέχνη του 20ού αιώνα. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Picasso (1881-1973), που περιλαμβάνει μια σειρά 50 εκθέσεων για τον σπουδαίο ζωγράφο σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022 και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024. 

Pablo Picasso with his paintings and a work of his private collection by Joan Miró. Mas Notre-Dame-de-Vie, Mougins 1962.

*Έως 17/2/2024 & 25/2/2024

Women Masters

Thyssen-Bornemisza Museum, Μαδρίτη

Helene Funke/Peter Funke Estate

Μέσα από 100 έργα που περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική, τέχνη σε ύφασμα και χαρτί, η έκθεση «Women Masters» επιχειρεί να αποδώσει τη διαδρομή των γυναικών προς την απελευθέρωση από τον ύστερο 16ο αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Με τη φεμινιστική ματιά της Rocío de la Villa διερευνώνται οι αξίες, οι κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τη δράση επιφανών γυναικών, παρά το εγκαθιδρυμένο πατριαρχικό σύστημα, συνθέτοντας μια νέα διαδικασία φεμινιστικής αναθεώρησης.

CeciliaBeaux Confidencias

*Έως 4/2/2024

Accidentally Wes Anderson: The Exhibition

81-85 Old Brompton Road, Λονδίνο

Τα ονειρικά σύμπαντα του σκηνοθέτη Wes Anderson ζωντανεύουν μέσα από τη ματιά μιας τεράστιας κοινότητας φωτογράφων, που μοιράζονται τη λατρεία τους για τον σκηνοθέτη στο ομώνυμο Instagram account (ΑWA). Οι παστέλ αποχρώσεις, η συμμετρία και το ρετρό στυλ ταξιδεύουν σε περισσότερα από 200 πραγματικά μέρη του πλανήτη. Η παιχνιδιάρικη αισθητική των φωτογραφιών ντύνει εφτά θεματικά δωμάτια με μοναδικές εικόνες και απροσδόκητες ιστορίες πίσω από κάθε προορισμό. Η έκθεση «Accidentally Wes Anderson: The Exhibition» αποτελεί ένα διαβατήριο σε έναν άκρως κινηματογραφικό και παραμυθένιο κόσμο, όπου η έμπνευση συναντά τη φαντασία και η περιέργεια την περιπέτεια.

*Έως 17/2/2024

Zoom on van Eyck Masterpieces in Detail 

Gemäldegalerie Staatlichen MuseumΒερολίνο

Jan Van Eyck/Staatliche Museen zu Berlin

Κανένας άλλος ζωγράφος, στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης, δεν μετέδωσε την αίσθηση του πραγματικού κόσμου με τη λαμπρότητα και την ακρίβεια του ιδρυτή της φλαμανδικής αναγεννησιακής σχολής Jan van Eyck (1390/1400-1441). Η έκθεση «Zoom on van Eyck Masterpieces in Detail» στην Gemäldegalerie του Staatlichen Museen παρουσιάζει έργα του καλλιτέχνη, υπό το πρίσμα της τεχνολογικής έρευνας και της διαδικασίας αποκατάστασης τους. Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις αναπτύχθηκαν από το Bozar-Κέντρο Καλών Τεχνών και το Βασιλικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Βρυξέλλες δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρατηρήσει ακόμα και τις πιο μικροσκοπικές λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο του Jan van Eyck στη νατουραλιστική προσωπογραφία. 

2020 Bozar Installation view Facing Van Eyck. The Miracle of Detail. Photo: Philippe De Gobert

*Έως 3/3/2024

Max Oppenheimer & Gabriele Münter retrospectives

Leopord Museum, Βιέννη

Promenade an der Seine, Gabriele Münter/ Leopold Museum

Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας το Μουσείο Leopord διοργανώνει δύο ενδιαφέρουσες αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες σε σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης. Ο MaxOppenheimer ήταν πρωτοπόρος του εξπρεσιονισμού με επιρροές από τους Oskar Kokoschka, Egon Schiele και Albert Paris von Gütersloh. Μεταξύ άλλων έχει ζωγραφίσει τα πορτρέτα τωνThomas Mann και Karl Marx, ενώ έχει λάβει μέρος στις θρυλικές εκθέσεις Kunstschau Wien 1908 και Internationale Kunstschau Wien 1909. Η έκθεση Max Oppenheimer Expressionistpionee (έως 25/2/2024) παρουσιάζει από τα πρώιμα κυβιστικά έργα του έως αυτά της ωριμότητας.

Leopold Museum
GABRIELE MÜNTER
Retrospektive

20.10.2023 bis 18.02.2024

Την ίδια περίοδο στο μουσείο, θα ανακαλύψετε την πρωταγωνίστρια της γερμανικής avant-garde, Gabriele Münter (1877-1962). Η καλλιτέχνις, που ήταν ευρέως γνωστή για τη σχέση της με τον Ρώσο ζωγράφο Wassily Kandinsky, έχει παραδώσει αξιοσημείωτο έργο. Η έκθεση «Gabriele Münter Retrospective» (έως 18/2/2024) περιλαμβάνει περισσότερα από 130 έργα, λάδι σε καμβά, τυπωμένα γραφικά και φωτογραφικό υλικό, τα οποία και αναδεικνύουν το άγνωστο αλλά πολυσύνθετο έργο της Gabriele Münter. 

*Έως 25/2/2024

Philip Guston

Tate Modern, Λονδίνο

Philip Guston/ Tate Modern

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Philip Guston αποτύπωνε τον κόσμο που βρισκόταν σε αναταραχή. Βασικός πυρήνας των ζωγραφικών έργων και των σχεδίων του, ιδιαίτερα αυτών της πρώιμης περιόδου, ήταν ο ρατσισμός στην Αμερική, η κοινωνική και πολιτική βία και οι πόλεμοι. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 άρχισε να δημιουργεί ζωγραφικά έργα σε μεγάλη κλίμακα με φιγούρες που προσομοιάζουν σε κόμικ. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, καθιερώθηκες ως ένας τους πιο επιδραστικούς εκπροσώπους του αφαιρετικού εξπρεσιονισμού του 20ού αιώνα. Οι εικόνες του καταφέρνουν να γεφυρώσουν το προσωπικό με το πολιτικό, το χιούμορ με την τραγική πραγματικότητα. Η ομώνυμη έκθεση είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική του καλλιτέχνη στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 20 χρόνια. 

Tate Modern

*Έως 25/2/2024

Edvard Munch: Trembling Earth

Museum Barberini, Potsdam Γερμανία

Munch/Museum Barberini

Η τέχνη του Edvard Munch είναι γνωστή για τις ζωηρές απεικονίσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων, αλλά και τις έντονες αναπαραστάσεις της φύσης, η οποία διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο έργο του. Στην έκθεση «Edvard Munch: Trembling Earth» διερευνώνται για πρώτη φορά οι καλλιτεχνικές, επιστημονικές και φιλοσοφικές επιρροές που δέχτηκε ο Νορβηγός ζωγράφος και χαράκτης. Για τον πρόδρομο του εξπρεσιονισμού, η φύση αποτελεί τον καθρέφτη των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η δύναμή της αποκαλύπτεται μέσα από τα παραμυθένια δάση και τις ακτές της Νορβηγίας, καθώς σε πολλά έργα του ο Munch συνδέει τις μεταβολές του τοπίου με την ανθρώπινη ύπαρξη. 

Museum Barberini

*Έως 1/4/2024

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα