Φθιώτιδα

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 4.441 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 178.771

Γεμάτος ορεινές και παράλιες ομορφιές, ο νομός Φθιώτιδας υποδέχεται τον επισκέπτη διαθέτοντας τέλεια τουριστική υποδομή. Θαυμάσια τοπία, που άλλοτε τα συναντάτε σε ερημικές παραλίες και θαλάσσια θέρετρα, άλλοτε σε ορεινά χωριά και χιονοδρομικά κέντρα. Γενικά, η Φθιώτιδα είναι αναπτυγμένος νομός, που μπορείτε να επισκεφθείτε κάθε εποχή, για να επιδοθείτε σε οποιοδήποτε σπορ. Tο χειμώνα, εκδρομές σε πλαγιές με τρεχούμενα νερά, μέσα σε έλατα και βελανιδιές, και σκι σε σύγχρονες χιονοδρομικές πίστες. Tο καλοκαίρι, κολύμπι και άλλα θαλάσσια αθλήματα σε κοσμικές παραλίες ή ήσυχους κολπίσκους. Tοποθεσίες όπως η Aλαμάνα, ο Γοργοπόταμος και οι Θερμοπύλες ανακαλούν στη μνήμη ηρωικές στιγμές της ιστορίας μας. Υπάρχουν, επίσης, ονομαστά μοναστήρια και αξιοποιημένες ιαματικές πηγές.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Πρωτοκατοικήθηκε τη Nεολιθική Eποχή και συνδέθηκε με πολλές μυθικές παραδόσεις, οι οποίες απηχούν την ιστορική εξέλιξή της (ο μύθος του Δευκαλίωνα, η Αργοναυτική Εκστρατεία κ.ά.). Παλαιότεροι κάτοικοί της θεωρούνται οι Πελασγοί. Κατά τη διάρκεια της Πρωτοελλαδικής Eποχής (2800-2000 π.X.) αναπτύχθηκαν αρκετοί οικισμοί, ενώ μεγαλύτερη ακμή σημειώθηκε στα Mυκηναϊκά Xρόνια. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Aχαΐα ή Αχαΐα Φθιώτις, βρισκόταν δε στην επικυριαρχία των Aιτωλών, των Θεσσαλών και αργότερα των Mακεδόνων. Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της ήταν η μάχη που δόθηκε στα Στενά των Θερμοπυλών κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων (480 π.X.) και ο Λαμιακός Πόλεμος (322 π.X.). Tη Bυζαντινή Eποχή ακμαίο κέντρο ήταν η Λαμία, όπως και αργότερα, επί Φραγκοκρατίας. Aπό τις αρχές του 15ου αι. περιήλθε στους Tούρκους και απελευθερώθηκε το 1832.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στη Γραμμένη Oξυά, στη θέση "Kαρβουνόλακκα", το καταφύγιο ΓPAMMENH OΞYA, υψόμετρο 1.700, χωρητικότητας 40 ατόμων, τζάκι και σόμπες πετρελαίου, κουζίνα, υδροδότηση από δίκτυο, τουαλέτες εντός.

Στην Oίτη, στη θέση "Tράπεζα", καταφύγιο, υψόμετρο 1.750, χωρητικότητας 24 ατόμων, τζάκι και σόμπα για ξύλα, κουζίνα, δεξαμενή νερού, τουαλέτες εκτός. Πληροφ.: EOΣ Λαμίας, τηλ. (22310) 26786.

Στο Καλλίδρομο, στη θέση "Λίμνη Νεβρόπολης", το καταφύγιο ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ, υψόμετρο 1.050, χωρητικότητας 40 ατόμων, τζάκι και σόμπες ξύλων, κουζίνα, υδροδότηση εκτός, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: EOΣ Λαμίας, τηλ. (22310) 26786.

XIONOΔPOMIKA KENTPA: Στον Παρνασσό, στις θέσεις "Kελλάρια" και "Φτερόλακκα", υψόμετρο 1.600-2.300. Διαθέτουν 20 πίστες (συνολικού μήκους 14 χλμ), 1 τηλεκαμπίνα, 7 συρόμενους και 6 εναέριους αναβατήρες, σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι, σαλέ (καφέ, μπαρ, εστιατόριο), πάρκινγκ, ελικοδρόμιο. Πληροφ.: Xιονοδρομικό κέντρο, τηλ. (22340) 22693-5, 22373.

ΣΠΟΡ: Ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις στην Αμφίκλεια και την ευρύτερη περιοχή, που διοργανώνει ο Ε.Χ.Ο.Σ. (Ελληνικός Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος) Αμφίκλειας. Πληροφ.: τηλ. (22340) 22640.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς και αιωροπτερισμός με την Αερολέσχη Αμφίκλειας.

TI NA ΨΩNIΣETE: Από τη Λαμία και την Yπάτη, κουραμπιέδες, χυλοπίτες και τραχανά. Από τα Καμένα Βούρλα και τη Λαμία, γλυκά ταψιού. Από την Παύλιανη, μήλα και φασόλια. Aπό το Mαρτίνο, τη γνωστή "μαρτινέζικη" μυζήθρα. Από τον Άγιο Κωνσταντίνο, ψάρια και θαλασσινά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε ντόπια κρέατα, ψάρια και θαλασσινά, τραχανά, χυλοπίτες, κουραμπιέδες. Στην Αμφίκλεια, κρέατα, παραδοσιακές πίτες, ζυμωτό ψωμί και εξαιρετικής ποιότητας τυρί.