ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 34'
Ο Έλπις και η Δώρα μας μιλούν για τα ταξίδια που έχουν προορισμό τον άνθρωπο

Ο Έλπις και η Δώρα είναι ένα ζευγάρι διαφορετικό από τα άλλα. Έχουν χτίσει σχολικές αίθουσες σε χώρες όπως η Κένυα και το Βιετνάμ, πηγάδι στο Σουδάν ενώ, έχουν ποδηλατίσει από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα (2.500 χλμ) με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια της Φλόγας και πολλά ακόμη.

Τα τελευταία χρόνια οργανώνουν τα ταξίδια αλληλόδρασης MyQuest, ταξίδια από το Εγώ στο ΕΜΕΙΣ όπως τα ονομάζουν, με την ομάδα Wheeling2help σε κοινότητες στην Τανζανία, Κένυα, Νεπάλ και Βιετνάμ. Είναι 10ημερες αποστολές όπου εθελοντές από Ελλάδα και Κύπρο έρχονται μαζί τους και στηρίζουν κοινωνικά πρότζεκτ, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό.

Πρόσφατα επισκεφθήκατε στην Τανζανία. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του ταξιδιού;

«Όμορφες καλησπέρες! Πριν 2 εβδομάδες επιστρέψαμε από ένα ακόμη 3μηνο ταξίδι στην αγαπημένη Τανζανία. Στην Τανζανία, οι δράσεις μας γίνονται στο χωριό Gongo σε συνεργασία με την τοπική οργάνωση SANA (Saving Africa’s Nature) και αφορούν την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την ενδυνάμωση γυναικών.

Στοχεύουμε αρκετά στην ενδυνάμωση και όχι στην φιλανθρωπία, καθώς σκοπός είναι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, στην ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση και να πάρουν την εκπαίδευση και τα εργαλεία για να μπορούν να έχουν εισόδημα και να αναπτυχθούν, πάντα σε αρμονία με τη φύση, χωρίς να έχουν ανάγκη από κάποια εξωτερική βοήθεια».

Έχετε κάνει δύο σημαντικά ταξίδια, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, το AsiaQuest και το Afriquest. Πείτε μας λίγα λόγια για το τι αποκομίσατε από τις δύο αυτές εμπειρίες.

«Η αρχή της πορείας μας έγινε με 2 πολύ μεγάλα οδοιπορικά. Απόφοιτοι οικονομικών, και εγώ και η σύντροφος μου Δώρα, βρεθήκαμε στη Νότιο Αφρική στο μαγευτικό Cape Town στα 23 μας για δουλειά σε εξυπηρέτηση πελατών, και αφού μείναμε εκεί 3 χρόνια, πήραμε την απόφαση να παραιτηθούμε από τη δουλειά μας και να γυρίσουμε στην Ελλάδα, όχι με αεροπλάνο, αλλά με δίκυκλα, τρίκυκλα, minibus, οτοστόπ, τη σκηνή μας, κουζινικά, με ένα budget 10 ευρώ την ημέρα!

Και επειδή στα media ακούμε τα χειρότερα για την Αφρική, για αρρώστιες, πολέμους, φτώχεια κλπ, ενώ εμείς καθημερινά δεχόμασταν απίστευτη αγάπη, καλοσύνη και χαμόγελα, πήραμε την απόφαση να κινηματογραφήσουμε την εμπειρία μας και μάλιστα να βοηθήσουμε και κοινότητες στο δρόμο μας. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το AfriQuest».

6 μήνες, 12 χώρες, 15.000 χιλιόμετρα!

«Οργανώνοντας καμπάνιες crowdfunding, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε χρήματα να βοηθήσουμε ένα κέντρο προστασίας παιδιών σε παραγκούπολη στη Νότιο Αφρική, να βάψουμε και να εξοπλίσουμε ένα ιατρείο στην Τανζανία, να χτίσουμε μια σχολική αίθουσα στην Κένυα, να βοηθήσουμε ένα ορφανοτροφείο στην Αιθιοπία και να χτίσουμε ένα πηγάδι σε χωριό στο Σουδάν! Αφού επιστρέψαμε και δουλέψαμε για να αποταμιεύσουμε λίγα χρήματα, κάναμε ακριβώς το ίδιο για 6 μήνες στην Ασία με το AsiaQuest, από την Ινδία έως την Κίνα, με ανθρωπιστικές δράσεις σε Νεπάλ, Βιετνάμ και Καμπότζη!».

«Τα ταξίδια πάντα σου ανοίγουν το μυαλό και τους ορίζοντες, όμως όταν συνδυάζονται και με ουσιαστική προσφορά και αληθινές σχέσεις με ανθρώπους μιας διαφορετικής κουλτούρας, δημιουργούνται εικόνες και συναισθήματα πολύ δυνατά που σε αλλάζουν σαν άνθρωπο».

«Πήραμε πολλά μαθήματα ζωής από όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν πολύ λίγα υλικά αγαθά, αλλά είναι πλούσιοι σε αγάπη, καλοσύνη και χαμόγελα. Μάθαμε να ζούμε τη στιγμή, να έχουμε υπομονή, να μοιραζόμαστε και το πιο σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε!».

Στα ταξίδια σας, μιλώντας για την χώρα σας σε ανθρώπους που πιθανότητα δεν θα έχουν δει ούτε μια φωτογραφία από ένα μέρος της Ελλάδας, πώς την περιγράφετε συνήθως;

«Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες ταξιδεύουμε περισσότερο στην Ευρώπη για ταξίδια αναψυχής και όχι τόσο σε μακρινούς προορισμούς για ταξίδια περιπέτειας. Οπότε οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε, δεν έχουν ξανασυναντήσει κάποιον Έλληνα, όμως το όμορφο είναι ότι έχουν ακουστά για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, κάποιον Αρχαίο φιλόσοφο, για τα μαθηματικά ή την Ιατρική».

«Ως νέοι, απογοητευμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τις (μη) δράσεις μας ως Νεοέλληνες, αρχικά πέφταμε στην παγίδα να παραπονιόμαστε για όλα όσα συμβαίνουν, όμως γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα δε θα γνωρίσουν κάποιον άλλον Έλληνα, και στην ουσία δρούμε ως κινητή διαφήμιση για τη χώρα μας, οπότε επικεντρωνόμαστε πλέον περισσότερο στη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, η οποία όντως έχει έναν υπέροχο συνδυασμό από βουνά, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, υγιεινή διατροφή και ξεχωριστή παράδοση».

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείστε και στον χώρο του hospitality, με το NISI στις Ράχες Φθιώτιδας. Τι το ξεχωριστό έχει να προσφέρει το NISI στους επισκέπτες του;

«Το NISI είναι ένα Glamping / Πολυχώρος Εκδηλώσεων / Εκπαιδευτικό Κέντρο, στις Ράχες Φθιώτιδας, όπου κατάγομαι, και είναι ένα υπέροχο μέρος, εμπνευσμένο από τα ταξίδια μας, όπου θέλαμε να στεγάσουμε τα όνειρα και τις ιδέες μας από όλα όσα ζήσαμε τα τελευταία 6-7 χρόνια σε Αφρική και Ασία!».

«Όσον αφορά τη διαμονή θα βρείτε επιπλωμένες σκηνές Glamping, με κρεβάτια και ωραία διακόσμηση, ξύλινες χουχουλιάρικες καμπίνες, δεντρόσπιτο, cordwood bungalows με δικό τους μπάνιο, καθώς και κτίσματα από φυσική δόμηση, με χώμα, πηλό και άχυρο, φτιαγμένα σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργανώνουμε».

«Το πρόγραμμα εκδηλώσεων μας περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα από πολιτιστικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές δωρεάν εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, καθώς και στο Χειροτεχνείον, το εκπαιδευτικό μας κέντρο, μπορείτε να συμμετέχετε σε δωρεάν μαθήματα ραπτικής, ζωγραφικής, πηλού, πυρογράφου, μακραμέ, κατασκευής κοσμημάτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών από τους εθελοντές μας από το πρόγραμμα Erasmus+ και πολλά ακόμη! Με μόλις 2 ώρες και κάτι απόσταση από την Αθήνα, το NISI αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια όμορφη οικογενειακή απόδραση ή μια σύντομη εξόρμηση για περιπέτεια και αδρεναλίνη για τους νέους!».

Ποια αξιοθέατα θεωρείτε πως πρέπει να δει κάποιος ταξιδιώτης στη γύρω περιοχή;

«Οι Ράχες αποτελούν έναν παράδεισο για όσους αγαπούν τον αθλητισμό και τη θάλασσα. Θα βρείτε τον ιδανικό καιρό για ιστιοπλοΐα, kitesurf, windsurf, SUP, kayak και κολύμβηση, ενώ με μια σύντομη βαρκάδα θα βρεθείτε στα εξωτικά Λιχαδονήσια!».

Tα Λιχαδονήσια στην ουσία είναι σύμπλεγμα επτά νησιών. Είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας, που τοποθετείται στο 426 πΧ και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. | Φωτό: Unsplash

«Όσο κι αν λατρεύουμε τη θάλασσα, το βουνό κρύβει άλλη μαγεία, οπότε δε θα σας αφήσουμε να φύγετε από το NISI, αν δεν έρθετε μαζί μας σε μια μικρή πεζοπορία με βουτιά στους Καταρράκτες Βελλά, ακολουθήμενη από πικνικ στις Πηγές Βελλά!

Τέλος, μιας και η περιοχή μας είναι ένας απέραντος ελαιώνας με εξαιρετικό λάδι, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε γλυκό ελιάς καθώς και άλλους ιδιαίτερους μεζέδες στο Λεμβαρχείο από τον κυρ Γιάννη, ο οποίος μαζί με τσιπουράκι θα σας πει όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την ιστορία του τόπου μας».

Αν ξεχωρίζατε έναν αγαπημένο προορισμό για όλα τα ταξίδια σας, αυτός θα ήταν….

«Υπάρχουν αρκετά μέρη στον κόσμο που έχουμε αγαπήσει, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Η Ινδία για παράδειγμα, ήταν η πρώτη μου εμπειρία εκτός Ευρώπης, όπου έκανα πρακτική για 6 μήνες στα 22 μου και μου άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία. Από την άλλη, η Αφρική έχει και θα έχει για πάντα την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, είναι το κοκκινόχωμα, οι άνθρωποι.. από εκεί προερχόμαστε όλοι. Και η φύση είναι στα καλύτερα της, υπέροχη θάλασσα στη Μοζαμβίκη, απίστευτες λίμνες στην Ουγκάντα, μοναδικοί άνθρωποι στο Σουδάν και η λίστα δεν τελειώνει!

Όμως νιώθω ότι όλα τα ταξίδια μας έχουν προορισμό τον άνθρωπο. Μέσα από τα ταξίδια μας, μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ξεπερνάμε τα όρια και τους φόβους μας, γινόμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης αλυσίδας με ανθρώπους που περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν και τέλος και πιο σημαντικό, γινόμαστε ένα με τη φύση μας, αγαπώντας και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Σας ευχαριστούμε πολύ και κλείνουμε με μια ευχή, να έχουμε υγεία να δίνουμε αγάπη 😊

Photo credits: Έλπις Χρυσοβέργης & Δώρα Μπίτση

Χρήσιμα links:
Ιστοσελίδες: wheeling2help.com , NISI Raches

Δείτε εδώ τα ντοκιμαντέρ AfriQuest & AsiaQuest.

 

Δείτε επίσης:

Οι Greek Adventure Riders στο Διακοπές: Ταξιδεύοντας σε δύο τροχούς


Γνώρισε το Glamping και που μπορείς να το απολαύσεις στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα