ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
Στη Δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα: Πεζοπορία σε τοπία που μένουν αξέχαστα

Οι δρακόλιμνες αποτελούν μυθικά και εντυπωσιακά τοπία, που φαντάζουν εξωπραγματικά. Το ιδιαίτερο με αυτές είναι πως για να μαγευτεί κανείς από την ομορφιά τους πρέπει να κοπιάσει, μια και βρίσκονται αγκαλιασμένες από ψηλές κορυφές. Η δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα είναι από τις πιο γνωστές της χώρας που συγκεντρώνουν πλήθος πεζοπόρων.

Στη δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα: Δυο εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες

Η απόλυτη travel bucket list για το 2022: Το Διακοπές προτείνει | Φωτό: Konstantinos Kaskanis/Unsplash

Πώς πάω στη δρακόλιμνη Τύμφης

Αρχικά, υπάρχουν τρεις επιλογές για αυτή την εξόρμηση. Είτε να πάει κανείς αυθημερόν (φυσικά ξεκινώντας πάρα πολύ νωρίς), είτε να κατασκηνώσει είτε φυσικά να κοιμηθεί στο καταφύγιο.

Το μονοπάτι ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο, με σήμανση Ο3. Η διαδρομή έχει πολύ καλή σήμανση, απλά για όσους δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση θα αποδειχθεί εξαντλητική.


Hint:

Σύμφωνα με έναν μύθο, στη δρακόλιμνη της Τύμφης και του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, που ήταν εχθροί. Κάθε φορά που τσακώνονταν πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλο. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αυτό εξηγεί τον λόγο που οι όχθες της δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ της Τύμφης το αντίθετο!


Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει κανείς σε αυτή τη διαδρομή είναι η μεγάλη υψομετρική διαφορά. Ωστόσο, έχοντας καλό εξοπλισμό και κάνοντας αρκετές στάσεις, είναι βέβαιο πως λίγοι θα τα παρατήσουν μπροστά στο εντυπωσιακό τοπίο που βρίσκεται στα επόμενα βήματα.

Πώς θα φτάσετε στη δρακόλιμνη Σμόλικα

Η δρακόλιμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.150μ. στα Δυτικά της κορυφής του Σμόλικα και η αφετηρία που επιλέγουν οι περισσότεροι πεζοπόροι είναι από το χωριό Πάδες.

Το μονοπάτι από τις Πάδες έχει βορινή κατεύθυνση προς την τοποθεσία Πάντε ελ Μπιζάνιο και από εκεί διαδοχικά στις θέσεις Μουγκρίλα και Μουγκουρίδα. Από εκεί σε 1,30 ώρα περίπου φτάνει κανείς στη Μισοράχη (2200μ) και κατόπιν με ανατολική κατεύθυνση πολύ σύντομα στη Δρακόλιμνη (2150μ).

Ακόμη, υπάρχει και άλλη επιλογή για την ανάβασή σας, η οποία είναι από το χωριό Αγία Παρασκευή. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι με νότια κατεύθυνση, που περνά από πανέμορφα δάση.

Η ορνιθοπανίδα γύρω από τη δρακόλιμνη περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη των αλπικών περιοχών. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε μεγαλόπρεποι χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες κ.α

Δείτε επίσης:

Οι Greek Adventure Riders στο Διακοπές: Ταξιδεύοντας σε δύο τροχούς


Οι must στάσεις γύρω από την περιοχή του Φενεού

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»