ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 16'
Νηστεύετε; 4 παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι ιδανική για να δοκιμάσουμε κάποιες από αυτές τις περίφημες νηστίσιμες, παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές. Πρόκειται για πιάτα με απλά υλικά που δεν χρειάζονται εξεζητημένες τεχνικές, παρά μόνο αγάπη και υπομονή στο σωστό μαγείρεμα.

Μερικές εύκολες και παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι

Πιπεριές Γεμιστές με μανιτάρια

Τι θα χρειαστείτε:

8 πιπεριές για γέμισμα, 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μανιτάρια, 2 κουταλιές ρύζι Καρολίνα για κάθε πιπεριά, 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, 2 ντομάτες τριμμένες, 1 καρότο περασμένο από τον τρίφτη, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι, 1 φλιτζάνι λάδι (σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα λαχανικά που μπορεί να θέλετε να μαγειρέψετε, όπως κολοκύθι ή μελιτζάνα)


Γιώργος Μάντικας: Η συλλογή άγριων μανιταριών και τα μυστικά της


Εκτέλεση:

Σοτάρετε τα μανιτάρια με λίγο λάδι, ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό και προσθέτετε το μαϊντανό. Αποσύρετε μόλις το νερό απορροφηθεί. Γεμίζετε τις πιπεριές, τις τοποθετείτε σε ταψί και ρίχνετε ένα ποτήρι νερό. Ψήνετε στους 200 βαθμούς και μόλις πάρουν ωραίο χρώμα οι πιπεριές και ψηθούν, το φαγητό είναι έτοιμο.

Στην αγιορείτικη κουζίνα, στη γέμιση προστίθενται και τα σποράκια από τις πιπεριές ελαφρώς ψιλοκομμένα.

Χταπόδι με φασολάκια

Πηγή: Unsplash

Πρόκειται για μια αρκετά εύκολη συνταγή. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε αρχικά είναι να βράσετε μόνο του το χταπόδι μαζί με μισό ποτήρι ξύδι και 2-3 φύλα δάφνης. Μόλις βράσει το αποσύρετε. Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ξεκινάτε να μαγειρεύετε τα κλασικά λαδερά φασολάκια, με τη μόνη διαφορά να είναι πως αντί για κάποιον άλλο ζωμό λαχανικών ή νερό που θα προσθέτατε, αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσετε το ζουμί που έβρασε το χταπόδι. Αφού έχουν περάσει μερικά λεπτά που βράζουν τα φασολάκια σας, προσθέτετε το χταπόδι κομμένο σε κομματάκια και μόλις μελώσει το φαγητό, αποσύρετε.

Ντολμαδάκια

Τι θα χρειαστείτε:

1,5 κιλό αμπελόφυλλα, 3,5 φλιτζάνια ρύζι, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο, μισό φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο, μισό φλιτζάνι λεμόνι, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζετε, αν είναι φρέσκα. Αν δεν είναι, δεν χρειάζεται να εκτελέσετε αυτό το βήμα. Έπειτα, σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζετε για λίγο το κρεμμυδάκι και το ρύζι. Δεν θέλουμε να μαγειρευτεί το ρύζι, γι’ αυτό προσέξτε μη το αφήσετε πολύ στη φωτιά. Μόλις το αποσύρετε, φτιάχνετε τη γέμιση με τα μυρωδικά και ανακατεύετε πολύ καλά.

Τυλίγετε τα ντολμαδάκια ένα-ένα και τα στρώνετε σε φαρδιά κατσαρόλα. Βάζετε από πάνω τους ένα βάρος και ρίχνετε το λεμόνι, νερό τόσο ώστε να τα μισοσκεπάσει και μισό φλιτζάνι λάδι. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μείνουν με το λάδι τους.


2+1 εκδρομές για ψάρι εκεί που σκάει το κύμα


Στιφάδο με Κάστανα

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό κάστανα, 3 κιλά κρεμμύδια μικρά (στιφάδου), 1 σκελίδα σκόρδο, 1 φλ. λάδι, 1 φλ. ξύδι, 1 κονσέρβα ντοματάκια ή 3 ντομάτες φρέσκες τριμμένες, 5-6 φύλλα δάφνης, 1 κουταλιά αλάτι, πιπέρι (καλύτερα σε κόκκους αν έχετε), 2 ξύλα κανέλας, 4-5 γαρίφαλα

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα τρυπάτε με ένα πιρούνι και τα αφήνετε σε νερό με λίγο αλάτι, από το προηγούμενο βράδυ. Ρίχνετε σε βραστό νερό τα κάστανα (με λίγο αλάτι) και μόλις πάρουν μια βράση τα αποσύρετε και τα καθαρίζετε από τη φλούδα και το χνούδι τους χωρίς να τα διαλύσετε. Έπειτα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τα κάστανα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνετε περίπου 2 ποτήρια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει.

Δείτε επίσης:

Στην Αίγινα για φρέσκο ψάρι και καλό φαγητό: Τα καλύτερα εστιατόρια


Ξεχωριστές συνταγές με γαρίδες για τη Σαρακοστή

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα