ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
Δημήτρη, τι κρασί πίνουμε στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς;

Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει για το πάθος του γύρω από τον κόσμο του κρασιού. Είναι ο δημιουργός του @the.winevert, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές κοινότητες φίλων του ελληνικού κρασιού στο instagram! Εμείς, ως δεινοί wine lovers τον έχουμε ήδη γνωρίσει λίγο καλύτερα και λόγω των εορτών, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο σύμβουλός μας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

O Winevert, λοιπόν, μας παρέθεσε μερικές πολύ ιδιαίτερες και ξεχωριστές οινικές προτάσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας που θα πρωταγωνιστήσουν το γιορτινό σας τραπέζι.

Unsplash

Αμύνταιο Ροζέ Demi Sec από την Amyntas Wines

Η γαλλική Σαμπάνια είναι αναμφίβολα το κρασί must των εορτών, αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε κάτι εξίσου εξαιρετικό, 100% ελληνικό και πολύ πιο προσιτό οικονομικά τότε έχω το κατάλληλο κρασί για εσάς. Μιλάω, φυσικά, για το Π.Ο.Π. αφρώδες ροζέ κρασί από το Αμύνταιο και την Amyntas Wines, το Αμύνταιο Ροζέ Demi Sec.

Unsplash

Εδώ έχουμε ένα ημίξηρο αφρώδες ροζέ κρασί που παράγεται με τη μέθοδο της κλειστής δεξαμενής (Cuve Close) από 100% Ξινόμαυρο από την περιοχή του Αμυνταίου.

Το κρασί είναι ημίξηρο, δηλαδή βρίσκεται ανάμεσα στο ξηρό και το ημίγλυκο κρασί όσον αφορά τα υπολειμματικά σάκχαρα, είναι με τον τρόπο αυτό πιο φιλικό για έναν μη μυημένο καταναλωτή στα ξηρά αφρώδη χωρίς όμως να σας λιγώνει, ενώ η υψηλή οξύτητα του Ξινόμαυρου Αμυνταίου κάνει κάθε γουλιά μοναδικά ανανεωτική.

To Αμύνταιο Ροζέ Demi Sec πίνεται πολύ ευχάριστα αρκετά δροσερό σαν απεριτίφ, αλλά συνδυάζεται και εξαιρετικά με τάρτες και μους φρούτων.

Unsplash

Δείτε εδώ όλα τα αφιερώματα του Διακοπές για τις γιορτές! 

Απλά Λευκό 2022 από την Oenops Wines

Κάθε γιορτινό τραπέζι οφείλει να έχει ένα αρωματικό, φρουτώδες κρασί που θα γοητεύσει τους φίλους και τους συγγενείς. Το ρόλο αυτό θα παίξει το Απλά Λευκό του 2022 από την Oenops Wines, ένα πολύ νόστιμο, αλλά και γευστικά προσιτό blend από τις ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Βιδιανό.

Στο ποτήρι θα ανακαλύψετε αρώματα από ροδάκινο, νεκταρίνι, lime και άνθη λεμονιάς, ενώ στο στόμα το κρασί είναι καλοφτιαγμένο και πολύ ισορροπημένο. Ένα κρασί που πίνεται δροσερό σαν απεριτίφ, αλλά θα ταιριάξει και με κρύα ορεκτικά, πράσινες σαλάτες και εποχιακές πίτες.

Unsplash

Σαντορίνη Νυχτέρι 2021 από τη Santo Wines

Το Νυχτέρι παίρνει το όνομά του λόγω της οινοποίησης του τη νύχτα και ήταν ανέκαθεν το καλό λευκό ξηρό κρασί της Σαντορίνης.


Σαντορίνη: Ο απόλυτος προορισμός για κάθε wine lover


Στη σημερινή εποχή το Νυχτέρι της Santo Wines είναι ένα κρασί από 85% Ασύρτικο και το υπόλοιπο Αθήρι και Αηδάνι που έχει ωριμάσει για 6 μήνες σε μεγάλες γαλλικές δρύινες δεξαμενές των 5 τόνων. Η τυπική ορυκτότητα των κρασιών της Σαντορίνης και οι υψηλή τους οξύτητα, σε συνδυασμό με τις γλυκές νότες κέδρου και βανίλιας από το βαρέλι θα ταιριάξουν μοναδικά με γαλοπούλα γεμιστή ή/και κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και αγκινάρες.

Unsplash

Μεσενικόλας Ερυθρός 2019 από το Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου

Αυτό το πραγματικά μοναδικό κρασί είναι μία οινική Π.Ο.Π. αποκάλυψη που μας έρχεται από την Καρδίτσα και συγκεκριμένα από το χωριό Μεσενικόλα.

Μοναδικό καθώς αποτελείται κατά 70% από την εξαιρετικά σπάνια ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα και το υπόλοιπο 30% από τις γαλλικές Syrah και Carignan, ενώ το τετράγωνό του μπουκάλι το κάνει μοναδικό στην Ελλάδα και εξαιρετικά σπάνιο παγκοσμίως.

Ένα κρασί με πυκνό μαύρο και κόκκινο φρούτο, αρώματα από φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και κέδρο και βανίλια από τη δωδεκάμηνη παραμονή σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, που θα ταιριάξει εξαιρετικά με χοιρινό ρολό γεμιστό και roast beef.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γιώργου Καραμήτρου στο Διακοπές. 

Pexels

Ξινόμαυρο 2017 από το Οινοποιείο Βεγορίτις

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εορταστικές μας προτάσεις ο rock star του ελληνικού αμπελώνα και μιλάω φυσικά για το Ξινόμαυρο την πλέον πολυδυναμική ελληνική ποικιλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε το βραβευμένο Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο και το Οινοποιείο Βεγορίτις, εσοδείας 2017 το οποίο έχει εξελιχθεί και μαλακώσει υπέροχα στη φιάλη.

Αυτό εκφράζεται με τυπικά αρώματα φύλλων ντομάτας, πάστας ελιάς, λιαστής ντομάτας, αρώματα από πυκνά μαύρα φρούτα και δαμάσκηνο, κέδρο και γαρύφαλλο.

Ξινόμαυρο στο στόμα σημαίνει ρωμαλέες αλλά ντελικάτες τανίνες και υψηλή οξύτητα, που για τα κρασιά από το Αμύνταιο είναι εκ των ουκ άνευ. Το κρασί μας θα ταιριάξει πολύ ωραία με μοσχάρι με δαμάσκηνα, κυνήγι και κουνέλι στιφάδο.

Pexels

Λιάτικο 2012 από την Ιδαία Οινοποιητική

Και στο σημείο αυτό ήρθε η ώρα να βάλουμε μία γλυκά οινική πινελιά στο τραπέζι μας που θα συνοδεύσει τα διαφορετικά γλυκά στο τέλος ενός τραπεζιού.

Για την περίσταση έχω να προτείνω το πολύ ξεχωριστό και βραβευμένο γλυκό Λιάτικο εσοδείας 2012 από την Ιδαία Οινοποιητική, ένα κρασί από σταφύλια από την περιοχή των Δαφνών Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία έχουν λιαστεί για 8 μέρες και το κρασί έχει παραμείνει για τουλάχιστον 4 χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Ένα κατανυκτικά γλυκό κρασί, με μία θεσπέσια υψηλή οξύτητα που βοηθά να μη λιγώνει η γλυκύτητα του κρασιού και έντομα αρώματα και γεύσεις από αποξηραμένο σύκο και δαμάσκηνο, καφέ, κακάο, μόκα και καραμέλα. Το γλυκό Λιάτικο της Ιδαία Οινοποιητικής θα ταιριάξει μοναδικά με γλυκά με βάση τη σοκολάτα, καθώς και τιραμισού.

Μυηθείτε στον υπέροχο κόσμο του κρασιού μέσω του Δημήτρη Σπυριδάκου στο the.winevert.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Blame The Sun: Bρήκαμε το spot για να αγαπήσεις τη μπίρα λίγο παραπάνω


Σε αυτές τις κάβες θα κάνουμε τις γιορτινές μας αγορές

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα