MANTILITY: Η γκαλερί μεταξωτών μαντιλιών στην Καβάλα που τιμά το «made in Greece» 

Η ιδρύτρια της Mantility, Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη, μας μιλά για το πώς μια μικρή ομάδα ανθρώπων στην Καβάλα, έκαναν πραγματικότητα ένα τόσο ιδιαίτερο όραμα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
MANTILITY HOME Το “Σπίτι της Mantility” στην Καβάλα / Γιάννης Γκουζίδης

Όταν έρχεσαι σε επαφή με ένα τόσο επιτυχημένο, πρωτότυπο και απόλυτα Ελληνικό καλλιτεχνικό project δεν μπορείς παρά να χαίρεσαι. Και να νιώθεις περήφανος που η χώρα σου καθόλου δεν έχει ξεμείνει από ιδέες και δημιουργικούς ανθρώπους που μπορούν να τις υλοποιούν, παρά τις αντιξοότητες και τον περιρρέοντα πεσιμισμό.

Φωτο: Γιαννης Γκουζιδης

Κατ’ αρχήν είναι το όνομα: Μια σύνθεση των λέξεων Μαντίλι και Mentality. Μετά είναι η ιδέα: Μια γκαλερί μεταξωτών μαντηλιών, φτιαγμένων αποκλειστικά από Έλληνες καλλιτέχνες, που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Σε αυτά προσθέστε πολλά ακόμη: Υψηλή ποιότητα, μοναδικά σχέδια, οργανωμένο μάρκετινγκ, μετάξι από το Σουφλί – που έχει μπει σε πορεία ανάπτυξης μετά και τη συνεργασία με τον οίκο Dior το 2022- και πολλά άλλα.
Το made in Greece στα καλύτερά του.

Βασιλικη Ζαφειρια Υψηλαντη / Φωτο: Γιαννης Γκουζιδης

Τη Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη την γνωρίζω από παλιά, όταν ακόμη ήταν στέλεχος στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Καβάλα. Μου είχε κάνει εντύπωση. Ήταν δυναμική, ιδιαίτερα ευφυής, μορφωμένη και σίγουρη για τις απόψεις της.  Έτσι, δεν μου φάνηκε παράξενο όταν διαπίστωσα ότι εκείνη βρίσκεται πίσω από το project που τράβηξε αμέσως την προσοχή μου στη διάρκεια μιας έρευνας που έκανα ώστε να γράψω ταξιδιωτικό θέμα για την πόλη. Την ξανασυναντώ, λοιπόν. Σε άλλο ρόλο. Ακόμη πιο ενδιαφέροντα.
«Έχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Διπλωματία Πόλεων και Διοίκηση Πολιτιστικών Οργανισμών. Ήμουν στην Tοπική Aυτοδιοίκηση για 13 χρόνια, έκανα και ως business architect κάποιες σχετικές δουλειές. Βλέποντας, ωστόσο, την άνοδο του ελληνικού ντιζάιν από το 2008 ήθελα να κάνω κάτι δικό μου – έτσι αρχικά έφτιαξα κάποια concept stores. Ωστόσο δεν με κάλυπταν, ήθελα κάτι καινοτόμο», μου λέει.
Με βάση την εμπειρία και τις σπουδές της, μαζί με φίλους και μια κοινότητα δημιουργικών ανθρώπων που γνώριζε, σκέφτηκε, λοιπόν, δημιουργήσει την πρώτη γκαλερί μεταξιού. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, καθώς διαπίστωσε, ψάχνοντας στο Internet, ότι κάτι ανάλογο δεν υπάρχει.
«Το 2018 παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και τον Αύγουστο του 2019 κάναμε μια crowdfunding καμπάνια στην πλατφόρμα Indiegogo στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας μαζέψαμε 12.000 ευρώ».

Photos: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Ξεκίνησαν με το e-shop και τον χώρο όπου στεγάζεται η MANTILITY στην Καβάλα. Τον Αύγουστο του 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση «Κήπος από Μετάξι», στο χώρο του Μεστζίτ του ξενοδοχείου-μνημείου Imaret.  
«Ο covid μας έκανε να αλλάξουμε την αρχική μας στόχευση, που ήταν το εξωτερικό -καθώς ταίριαζε περισσότερο στο επιχειρηματικό μοντέλο και οι τιμές μας εκεί θεωρούνται προσιτές. Στραφήκαμε στην Ελλάδα και δεν το μετανιώσαμε. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας που στηρίζουν το ελληνικό ντιζάιν. Εκτιμούν το γεγονός ότι τα μαντήλια μας είναι φτιαγμένα εδώ, στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις και τις πρωτοπόρες ιδέες. Επίσης, τους αρέσει το ότι είμαστε από την Καβάλα και όχι από την Αθήνα», παρατηρεί.

Το «Κίνημα MANTILITY»

Όπως θα μου πει η Βασιλική, οι καλλιτέχνες σχεδιάζουν και η MANTILITY αποτυπώνει τα έργα τους στον μεταξωτό «καμβά», σε μαντίλια που κυκλοφορούν σε περιορισμένα «αντίτυπα», από 50-200. Πωλούνται μέσα σε χειροποίητα κουτιά και περιέχουν τη μοναδική, αριθμημένη και υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη concept card.
Αυτή τη στιγμή η ομάδα αριθμεί 45 ανθρώπους και είναι ζωγράφοι, γραφίστες, εικονογράφοι, αρχιτέκτονες, κεραμίστες, σκηνογράφοι, graffiti artists. Περισσότερα από 150 διαφορετικά σχέδια αποτυπώνονται σε μαντίλια διαφόρων διαστάσεων που παράγονται στο Σουφλί από μετάξι υψηλής ποιότητας και τυπώνονται ψηφιακά με οικολογικές μεθόδους.
Το κόστος τους κυμαίνεται από 90-350 ευρώ.

Η γκαλερί εκπροσωπεί, μεταξύ άλλων, το δημιουργικό γραφείο G Design Studio, τον ζωγράφο-αγιογράφο Γιώργο Κόρδη, τον εικαστικό Cacao Rocks, τον κεραμίστα Κώστα Καρακίτσο, τον φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη, την κεραμίστρια Λεώνη Γιαγτζόγλου, τον ζωγράφο Φίλιππο Θεοδωρίδη, την εικονογράφο Rima Lyma, την αρχιτέκτονα Χριστίνα Μόσχου, τον γραφίστα Sigma Gamma, τον ζωγράφο Λεωνίδα Μιχαλάκο, τους graffiti artists Blaqk και άλλους.

Goddesses / Photos: Ιωάννα Χατζηανδρέου

«Aντιλαμβανόμαστε τα μαντίλια μας ως έναν ευγενή αγγελιαφόρο του μεταξιού και ως “καμβάδες” για ταλαντούχους καλλιτέχνες, ώστε να αφηγηθούν ιστορίες και να περιγράψουν συναισθήματα. Να δημιουργήσουν μοναδικά τεχνουργήματα μόδας που συντροφεύουν τις καθημερινές στιγμές των ανθρώπων που τα φορούν», λέει η ιδρύτρια.
Και ονομάζει την επιχειρηματική της πρωτοβουλία «Κίνημα MANTILITY», τονίζοντας έτσι την ιδεαλιστική προσέγγιση που ενώνει τόσους δημιουργικούς ανθρώπους κάτω από μία ιδέα.

Charta
Poetry

Όπως θα μου πει στη συνέχεια, έχουν γίνει συνεργασίες με μουσεία και ιδιωτικούς φορείς. Το 2021, η MANTILITY σχεδίασε μια σειρά μαντιλιών για την έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός, Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου». Την ίδια χρονιά ξεκίνησε συνεργασία με πωλητήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο φιλοξενεί κάποια από τα μεταξωτά σχέδια της συλλογής, καθώς και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για το οποίο έχει σχεδιαστεί μια σειρά μαντιλιών εμπνευσμένων από τη μουσική.

Ένα σημαντικό βήμα ήταν το corner στον τέταρτο όροφο του attica στην Πανεπιστημίου, εκεί όπου βρίσκονται brands πολυτελείας. «Ήταν το μεγαλύτερό μας άνοιγμα, αλλά και το μεγαλύτερο δώρο τελικά. Είναι η βιτρίνα μας», λέει. Και συμπληρώνει: «Για πρώτη φορά σκοπεύουμε επίσης να μπούμε στον τουριστικό κλάδο λανσάροντας μια νέα σειρά που λέγεται Blue Silk Road, με ελληνικά θέματα».
Βήματα γίνονται και σε αγορές του εξωτερικού. «Πρώτη φορά συμμετείχαμε σε μια έκθεση στο Μονακό. Το 2023 στήσαμε ένα pop up space στο Concept Store Wolf & Badger στο Λονδίνο. Γίνεται ένα άνοιγμα στο Ντουμπάι και σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος  σε μια έκθεση στο Παρίσι».

To “Σπιτι της Mantility” / Φωτο: Γιαννης Γκουζιδης

Άλλες δημιουργίες

Τα μαντήλια, αν και βασικό προϊόν της MANTILITY, δεν είναι τα μόνα που θα βρείτε στο e-shop και στα καταστήματα.
«Κάνουμε συνεργασίες με αργυροχρυσοχόους που μας φτιάχνουν κοσμήματα τα οποία συνοδεύουμε με ένα μεταξωτό κορδόνι. Κάνουμε φυσικά κεριά εμπνευσμένα από σχέδια μαντηλιών και κορδέλες. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που το λέμε Re:mentality of Silk για να ανακυκλώνουμε ελαττωματικά μαντήλια, ή αυτά που χρησιμοποιούσαμε για φωτογραφίσεις. Μεταποιώντας τα δημιουργούμε πλάτες σε τζιν μπουφάν, τετράδια, κοσμήματα. Αυτό κατέληξε να γίνει πολύ δημοφιλές και ο κόσμος το αγάπησε. Έτσι πλέον δεν τα φτιάχνουμε μόνο με μεταχειρισμένα μαντήλια».

Β.Ζ. Υψηλαντη / Φωτο: Γιαννης Γκουζιδης

Η Βασιλική με τον σύζυγό της, art director στο project και editorial designer Ιωάννη Κ. Τσίγκα, ζει πλέον μεταξύ Καβάλας και Αθήνας, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη δουλειά της.
H γκαλερί της Καβάλας παραμένει το «Σπίτι της Μantility. «Δεν είναι ένα συμβατικό κατάστημα. Είναι ο χώρος όπου υποδεχόμαστε τους ανθρώπους της πόλης που ομολογώ ότι μας στηρίζουν πολύ. Εκεί -όπως και στο attica- θα βρει κανείς όλη τη συλλογή μας».

Έχοντας πλέον όλες αυτές τις πληροφορίες για το project αναρωτιέμαι πώς και δεν δίστασε να επενδύσει τα χρήματά της, μαζί με του crowdfunding -αφού δεν έχει πάρει επιδότηση από προγράμματα- για να προτείνει στην αγορά κάτι τόσο εξειδικευμένο.
«Αυτό από τη μια πλευρά μπορεί να σε καταστρέψει, από την άλλη μπορεί να σε εκτοξεύσει. Όσο πιο συγκεκριμένο και εξειδικευμένο είναι το προϊόν σου, τόσο περισσότερο ξεχωρίζεις. Το δικό μας είναι καινοτόμο και συνδυάζει design, παράδοση, ελληνικότητα, πρωτοτυπία και αισθητική. Όλα είναι χειροποίητα, φτιαγμένα στην Ελλάδα. Aυτά τα χαρακτηριστικά, όπως δείχνει και το feedback που έχουμε, κάνουν τη δουλειά μας να ξεχωρίζει».

Το corner στο Attica
Επικοινωνία

 https://www.mantility.com
Διεύθυνση: Εθνάρχου Μακαρίου 19, Καβάλα
Τηλ. 2510 230192

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα