Looking for more ?
Πήλιο: Τα τοπικά προϊόντα που γεμίζουν τις αποσκευές μας
Πηγή: Unsplash

Πήλιο: Τα τοπικά προϊόντα που γεμίζουν τις αποσκευές μας

Όσοι μαγεύονται από αυτό τον τόπο, θέλουν να κουβαλήσουν μαζί τους κάτι από αυτόν.

Μαρία Χατζηπέτρου

Το Πήλιο είναι ένας ευλογημένος τόπος που πλημμυρίζει κάθε επισκέπτη από εικόνες, γεύσεις και αρώματα. Η ποικιλία που θα βρείτε στα περισσότερα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα είναι μεγάλη και φυσικά απαρτίζεται από δεκάδες διαφορετικά γλυκά του κουταλιού, μέχρι τα περίφημα μήλα Ζαγοράς Πηλίου.

Φιρίκι: Φρέσκο και γλυκό του κουταλιού

Μια υπέροχη ποικιλία μήλου που θα βρείτε σε κάθε χωριό του Πηλίου. Αυτά τα νόστιμα μήλα έφτασαν στο βουνό των Κενταύρων μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα και πρωτοκαλλιεργήθηκαν στη Ζαγορά.


Γιώργος Μάντικας: Η συλλογή άγριων μανιταριών και τα μυστικά της


Κάστανο

Το Πήλιο φημίζεται και για τα κάστανά του, τα οποία έχουν βαθιά νοστιμιά και θα τα βρείτε τόσο φρέσκα όσο και σε μαρμελάδα αλλά και γλυκό του κουταλιού. Μη χάσετε μια τρομερή εκδοχή τους, που θα βρείτε σε ορισμένα μικρά καταστήματα, όπου τα απολαύσετε βουτηγμένα σε μαύρη σοκολάτα. Μόλις τα βρείτε μη κάνετε δεύτερη σκέψη αφού θα είναι ένα γλύκισμα το οποίο θα θυμάστε μετά από καιρό.

Τσιτσίραβλα

Όποιος έχει επισκεφθεί κάποιο από τα τσιπουράδικα του Βόλου, σίγουρα θα έχει γευτεί τα περίφημα τσιτσίραβλα. Ο Βόλος και το Πήλιο είναι οι μόνες περιοχές που θα τα βρείτε και γι’αυτό μόλις τα βρείτε σε βαζάκι, προμηθευτείτε έστω ένα, ώστε να έχετε και στο τραπέζι του σπιτιού σας μια γεύση από την απόδρασή σας στο Πήλιο.


4 τσιπουράδικα στον Βόλο για αυθεντικούς μεζέδες


Ρίγανη

Μια από τις πιο μυρωδάτες που θα βρείτε, είναι η ρίγανη από το Πήλιο. Είναι μια καλή ευκαιρία για να φτιάξετε και ριγανοκεφτέδες στο σπίτι, μια συνταγή που προτιμούν οι ντόπιοι.

Σπιτικές χυλοπίτες και τραχανάς

Σε κάθε χωριό θα βρείτε ντόπιες χυλοπίτες αλλά και τραχανά σε διάφορες γεύσεις. Διαλέξτε ανάμεσα στις κλασικές χυλοπίτες ή σε αυτές με γεύση σπανάκι, μανιτάρια, σκόρδο, ενώ τον τραχανά θα τον βρείτε τόσο σκέτο όσο και σε σακουλάκια με τραχανότο λαχανικών ή μανιταριών.

Λουκάνικο από τις Σταγιάτες Πηλίου

Αν είναι διάσημο για ένα πράγμα το συγκεκριμένο χωριό, αυτό είναι τα περίφημα λουκάνικα που παράγονται εκεί από το 1850. Εκεί θα προμηθευτείτε λουκάνικο με γίδινο, βοδινό και πρόβειο κρέας, το κλασικό Σταγιατών με 80% βοδινό και 20% χοιρινό αλλά και το λουκάνικο με πράσο.

Δείτε επίσης:

Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών


Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε

closesmenu