Πήλιο: Τα τοπικά προϊόντα που γεμίζουν τις αποσκευές μας

Το Πήλιο φημίζεται για τις γεύσεις και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα του, συνθέτοντας τα ξεχωριστά σουβενίρ που θα πάρετε μαζί σας στην επιστροφή.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
Πήλιο: Τα τοπικά προϊόντα που γεμίζουν τις αποσκευές μας

Το βουνό των Κενταύρων δεν είναι μόνο ένας φυσιολατρικός παράδεισος. Το Πήλιο φημίζεται και για τον γαστρονομικό του πλούτο. Τα τοπικά μαγαζιά στα διάσπαρτα χωριά του Πηλίου διαθέτουν μεγάλη ποικιλία πηλιορείτικων προϊόντων. Από γλυκά του κουταλιού, πηλιορείτικες πίτες και λουκάνικα, μέχρι χειροποίητα ζυμαρικά, περίφημα μήλα Ζαγοράς και βότανα. Ας δούμε, ενδεικτικά, τα πιο νόστιμα πηλιορείτικα εδέσματα που θα γεμίσουν τις αποσκευές σας.

ΠΟΠ φιρίκια και μήλα

Το πηλιορείτικο φιρίκι καλλιεργείται εδώ και αιώνες στο Πήλιο και τη Μαγνησία. Από τα τέλη του 18ου αιώνα (1790) αναφέρεται ιστορικά ότι στο Πήλιο καλλιεργούνταν μηλιές. Ειδικότερα, το φιρίκι καλλιεργούταν από το 19ο αιώνα στη Ζαγορά (1850). Οι φιρικιές βρίσκονται σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής, ενώ το 2011 το φιρίκι Πηλίου αναγνωρίστηκε ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Το φιρίκι χρησιμοποιείται κυρίως ως επιδόρπιο, και γίνεται εκπληκτικό γλυκό του κουταλιού. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε τα διάσημα ΠΟΠ μήλα Ζαγορίν, πίσω από την οποία δραστηριοποιείται και ένας δυναμικός συνεταιρισμός. Ποιος δεν έχει δοκιμάσει τα τραγανά, ζουμερά και γλυκά μήλα στάρκιν Πηλίου;

Λεμονοροδάκινα

iStock

Το ραδάκινο που ευδοκιµεί στην περιοχή της Μαγνησίας είναι λευκόσαρκο, αρωματικό και λεμονάτο. Αν βρεθείτε στο Πήλιο από τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου προμηθευτείτε αυτόν τον ξεχωριστό καρπό.

Κάστανα

iStock

Μαζί με τις μυρωδιές και τις εικόνες του χειμώνα έρχονται και τα κάστανα, που αχνιστά συνοδεύουν τα κρύα απογεύματα στην πόλη και το βουνό. Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στο Πήλιο τον χειμώνα, μην παραλείψετε να τιμήσετε τα κάστανα της περιοχής. Αναζητείστε τα φρεσκοψημένα ή σε λαχταριστή μαρμελάδα και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού.

Γιώργος Μάντικας: Η συλλογή άγριων μανιταριών και τα μυστικά της

Γλυκά του κουταλιού

Αυτό το ρετρό και νόστιμο γλυκό θα σας θυμίζει τα καφέ κάτω από τα πλατάνια, στις ανοιχτές πλατείες του Πηλίου. Γυναίκες και συνεταιρισμοί παρασκευάζουν μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού από τα άφθονα φρούτα που παράγει ο τόπος. Κυδώνι, αγριοκέρασο, φιρίκι, καρυδάκι και κάστανο βρίσκονται ανάμεσα στις top επιλογές για να γεμίσουν τις αποσκευές σας.

Τσιτσίραβλα

Τα τσιτσίραβλα είναι διάσημος μεζές για τσίπουρο, που τον απολαμβάνουν στο Βόλο και το Πήλιο. Φανταστείτε νεαρά βλαστάρια από ένα είδος άγριας φιστικιάς (επιστ. ονομασία Πιστακία Τερέβινθος – Pistacia Terebinthus). Οι Πηλιορείτες συλλέγουν τον Απρίλιο τα βλαστάρια και παρασκευάζουν το νόστιμο τουρσί σε άλμη, με ξίδι και ελαιόλαδο. Όποιος έχει δοκιμάσει τσιτσίραβλα σε κάποιο από τα τσιπουράδικα του Βόλου ή στις γραφικές πλατείες τον χωριών του Πηλίου, σίγουρα, έφυγε με κάποιο βαζάκι στην επιστροφή.

Ρίγανη

iStock

Το βουνό των Κενταύρων μοσχομυρίζει ρίγανη. Είναι ευκαιρία να προμηθευτείτε ένα ματσάκι από τα τοπικά μαγαζιά, και, γιατί όχι, να φτιάξετε πεντανόστιμους ριγανοκεφτέδες στην επιστροφή, μια τοπική συνταγή που αγαπούν οι ντόπιοι.

Χειροποίητες χυλοπίτες και τραχανάς

Εταιρεια «ΤΟ ΠΗΛΙΟ»

Σε κάθε γωνιά του Πηλίου θα βρείτε τραχανά και χειροποίητες χυλοπίτες. Και τα δύο αποτελούν γκουρμέ τοπικά προϊόντα, τα οποία θα δοκιμάσετε σε διάφορες γεύσεις. Μπορείτε να αγοράσετε χυλοπίτες κλασικές αλλά και με παρμεζάνα, βασιλικό, μανιτάρια, κρασί, σκόρδο, παντζάρι και σπανάκι. Από την άλλη, ο τραχανάς -το super food που έχει θρέψει γενιές και γενιές από την αρχαιότητα- αποτελεί αγαπημένο φαγητό του Πηλίου. Οι Πηλιορείτες φτιάχνουν τον τραχανά τους κάθε Σεπτέμβρη και τον χρησιμοποιούν όλο τον χειμώνα. Προμηθευτείτε ξινό ή γλυκό τραχανά, ή ακόμα και το ιδιαίτερο συσκευασμένο τραχανότο με λαχανικά ή μανιτάρια.

Πίτες

iStock

Οι χωριάτικες πίτες είναι σήμα κατατεθέν του Πηλίου, και μπορείτε να τις βρείτε σε φούρνους και ταβέρνες. Δοκιμάστε πρασόπιτα και κλασική τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο, αλλά μην παραλείψετε την πιπερόπιτα, την κολοκυθόπιτα, και τη γαλατόπιτα. Θρεπτικές και χορταστικές θα σας θυμίζουν στην επιστροφή, τα πιο νόστιμα τραπέζια του βουνού των Κενταύρων.

Λουκάνικο από τις Σταγιάτες Πηλίου

Οι Σταγιάτες είναι γνωστό χωριό του Πηλίου, που φημίζεται για το καταπράσινο τοπίο του, τα τρεχούμενα νερά, τα παλιά αρχοντικά, αλλά και για τα παραδοσιακά του λουκάνικα. Τα φημισμένα λουκάνικα στις Σταγιάτες παράγονται από το 1850, από ανθρώπους –τους «Λουκανικάδες»- που γνώριζαν πολύ καλά την τέχνη. Μάλιστα, το χωριό είχε πολλές βιοτεχνίες που έκαναν εξαγωγές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα περίφημα πηλιορείτικα λουκάνικα. Τα πρώτα ήταν τα λουκάνικα «Στράκας», των οποίων η παραγωγή συνεχίζεται στο Βόλο ακόμη και σήμερα. Κρατήστε ως ανάμνηση αυτές τις γεύσεις στην επιστροφή. Επιλέξτε λουκάνικο από γίδινο, βοδινό και πρόβειο κρέας ή το κλασικό των Σταγιατών με 80% βοδινό και 20% χοιρινό, και το λουκάνικο με πράσο.

Οι γεύσεις και τα αρώματα της εύφορης γης της Θεσσαλίας αποτυπώνονται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες και στα λαχταριστά προϊόντα του τόπου, τα οποία αποτελούν το ιδανικό σουβενίρ για κάθε ταξιδιώτη.


Δείτε επίσης:

Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών


Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα