ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε

Σύμφωνα με την ιστορία και έναν αρχαίο θρύλο, ένας από τους λόγους που ο Ξέρξης ήθελε να κατακτήσει τα εδάφη της Ελλάδας ήταν για τα ξακουστά σύκα που είχε.

Το σύκο είναι ένας από τους πολυτιμότερους καρπούς της ελληνικής γης και το να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό. Με εύκολες συνταγές λίγων υλικών, μπορείτε να απογειώσετε τη γεύση του μέσω συνδυασμών που ίσως να μην είχατε ξανασκεφτεί.

Η κλασική συνταγή που όλοι αγαπούν

syko_figs_sintages_diakopes2
Πηγή: Unsplash

Μια από τις νοστιμότερες μαρμελάδες είναι αυτή του σύκου. Κάθε είδους μαρμελάδας είναι πραγματικά εύκολο για να το δοκιμάσει κανείς και γιατί όχι, αν δεν το έχετε ξανακάνει, τα σύκα θα είναι η καλύτερη αφορμή.

Ως υλικά αυτό που θα χρειαστείτε είναι: σύκα καθαρισμένα (1,5 κιλό), 600 γρ. ζάχαρη, 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη, 1 ξύλο κανέλας, μερικά γαρίφαλα και για το τέλος, χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι. Για την παρασκευή, πρώτα ξεκινήστε με το να βράσετε τα σύκα με τη ζάχαρη, το κρασί και τα μπαχαρικά. Σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, ανακατεύετε μέχρι να πάρουν μια βράση τα υλικά και να αποκτήσουν ενιαίο σώμα.


Δείτε επίσης: Φθινοπωρινά smoothies για αναζωογόνηση και ευεξία


Έπειτα σε χαμηλή φωτιά αφήνετε την μαρμελάδα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Λίγο πριν δέσει προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και μετά από λίγο αποσύρετε. Την μοιράζετε σε βάζα και θα έχετε αγνή, φυσική μαρμελάδα σύκου για πολύ καιρό στην κουζίνα σας.

Για όσους τολμούν πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς

Πηγή: Unsplash

Τα chutney είναι στοιχεία που μπορούν να απογειώσουν το φαγητό μας. Γι’ αυτό σκεφτείτε πόσο εκρηκτικός συνδυασμός θα ήταν ένα chutney σύκου που συνοδεύει κάποιο φιλέτο, για παράδειγμα. Η γεύση θα είναι σίγουρα μοναδική, άρα μην διστάσετε να φτιάξετε το δικό σας. Για υλικά θα χρειαστείτε: μισό κιλό σύκα καθαρισμένα, 50γρ μαρμελάδα σύκου, 50γρ σταφίδες, 50γρ ζάχαρη, 50ml κόκκινο κρασί, 50ml χυμό πορτοκάλι, μια κοφτή κουταλιά τζίντζερ, μια πρέζα κάρι και ξύσμα πορτοκαλιού.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή αφού σε μια κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά (εκτός από τα σύκα) σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά από 10 λεπτά περίπου, βάζετε τα σύκα στο μείγμα και το αφήνετε να βράσει για άλλα 15 λεπτά. Στο τέλος, μεταφέρετε το chutney σε βάζα και το μόνο που μένει είναι να τολμήσετε τους συνδυασμούς με διάφορες πρώτες ύλες.

Πηγή: Unsplash

Συνδυασμοί που δεν περιμένατε

Θα εκπλαγείτε μόλις αντιληφθείτε πόσο ταιριάζει το σύκο με το κατσικίσιο τυρί και το προσούτο. Είναι ένας συνδυασμός που δεν είναι τόσο κρυφός, αφού σε αρκετά εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας κάπως μπορεί να έχετε συναντήσει “παρέα” αυτά τα υλικά. Η συνταγή, λοιπόν, για σύκα με κατσικίσιο τυρί και προσούτο είναι πολύ απλή και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην τη δοκιμάσετε.


Δείτε επίσης: Συνταγές από τον τρύγο: Μουσταλευριά και άλλες δημιουργίες για το Φθινόπωρο


Τι θα χρειαστείτε: 10 σύκα (όσο πιο μεγάλα γίνεται), 100 γρ. κατσικίσιο τυρί, 10 φέτες προσούτο και 10 καρύδια. Η παρασκευή είναι πολύ απλή αφού πρώτα χρειάζεται να ανακατέψετε τη γέμιση, δηλαδή το τυρί με λίγο πιπέρι. Έπειτα, πλένετε τα σύκα και τα χαράζετε ελαφρώς στη μέση. Τα γεμίζετε με το τυρί και από πάνω “το σφραγίζετε” με ένα καρύδι. Τυλίγετε γύρω από κάθε σύκο μια φέτα προσούτο και το τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα. Το μόνο που μένει είναι να τα ψήσετε στο grill και μόλις δείτε το προσούτο να γίνεται τραγανό και να λιώνει το τυρί η συνταγή σας είναι έτοιμη!

Πηγή: Unsplash

Και μια σαλάτα για το τέλος

Φυσικά, σχεδόν όλα τα φρούτα μπορούν άνετα να απογειώσουν μια απλή σαλάτα. Το σύκο είναι ένα από τα υλικά που μόλις το δοκιμάσετε σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα, τότε η γεύση απλά θα σας συναρπάσει. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με διάφορες πράσινες σαλάτες αλλά σίγουρα αυτό που ταιριάζει άψογα είναι η ρόκα. Έχοντας, λοιπόν, ρόκα μπορείτε να προσθέσετε μερικά κομμάτια σύκο, λίγο μπλε τυρί ή κατσικίσιο, βαλσαμικό ξύδι και λίγα καρύδια. Με αυτά τα απλά βήματα θα έχετε μια σαλάτα που θα μονοπωλήσει το γεύμα.

Δείτε συνταγές αλλά και τα καλύτερα μέρη για φαγητό, εδώ.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ταξιδια Πολιτισμου Μουσεια Μνημεια αρχαιολογικοι χωροι και εμπειριες που αξίζει να βιωσεις

Από την Πέμπτη 14/3 στα περίπτερα