Looking for more ?
Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών

Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών

Τα μανιτάρια αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης και γαστρονομίας των Γρεβενών.

Μαρία Χατζηπέτρου

Από το 2007, η πόλη έχει ανακηρυχθεί ως Πόλη των Μανιταριών. Μάλιστα, από το 2011 υπάρχει Μουσείο Μανιταριών, ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο, το οποίο φιλοξενεί άγρια φυσικά μανιτάρια, καθώς και βιβλιογραφία & υλικό για να ενημερωθείτε πλήρως για την ιστορία και τα είδη τους.

Για τους λάτρεις των μανιταριών, βρήκαμε 3 συνταγές που θα δείτε να μαγειρεύονται συχνά στα περισσότερα γρεβενιώτικα σπίτια.


Εσείς γνωρίζατε ποια είναι η “Πόλη των Μανιταριών”;


Γρεβενιώτικη μανιταρόσουπα

Τι θα χρειαστείτε: μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα, ζωμό λαχανικών (περίπου 1.500 ml), μισό ποτήρι γάλα, 3 κουτ. σούπας τραχανά, βούτυρο, λευκό κρασί, αλάτι – πιπέρι (κατά βούληση)

manitaria_gastronomia_diakopes3

Πηγή: Unsplash

Εκτέλεση: Ξεκινάτε με το καθάρισμα και κόψιμο των μανιταριών. Σε μια ζεστή κατσαρόλα, τσιγαρίζετε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τον ζωμό και το πιπέρι. Όταν θα έχει πάρει μια βράση το φαγητό, ρίχνετε στην κατσαρόλα και τον τραχανά. Λίγο πριν είναι εντελώς έτοιμος, σβήνετε και προσθέτετε το γάλα.


Food Culture: Παραδοσιακά ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα


Μανιταρόπιτα Γρεβενών

Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό μανιτάρια, 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο του εμπορίου, 3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, βούτυρο, ελαιόλαδο και προαιρετικά, 3 πιπεριές φλωρίνης, αλάτι – πιπέρι (κατά βούληση)

Εκτέλεση: Ξεκινάτε με το καθάρισμα και κόψιμο των μανιταριών. Σε μια ζεστή κατσαρόλα, τσιγαρίζετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο. Αν θέλετε πιπεριά στη συνταγή σας, τσιγαρίζετε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Μόλις έχουν μαγειρευτεί τα μανιτάρια αποσύρουμε και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει λίγο το μείγμα και σταματήσει να βγάζει υδρατμούς.

manitaria_gastronomia_diakopes

Πηγή: Unsplash

Σε ένα μεγάλο ταψί λαδώνετε και τοποθετείτε μια στρώση φύλλο. Έπειτα απλώνετε την γέμιση και σκεπάζετε με το επάνω φύλλο. Μπορείτε να αλείψετε και με λίγο αυγό για πιο ωραίο χρώμα.


Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας


Μαγειρίτσα με Μορχέλες

Η Μορχέλα είναι ένα από τα πιο γευστικά άγρια μανιτάρια που θα βρείτε.

Τι θα χρειαστείτε: 1 συσκευασία των 25 γρ. αφυδατωμένες Μορχέλες, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού, ½ ματσάκι άνηθο, ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι – πιπέρι (κατά βούληση)

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρετε μαζί τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμυδάκια για 5 λεπτά. Προσθέτετε αρκετό νερό μέχρι τα 3/4 της κατσαρόλας και το αφήνετε να πάρει βράση.

Κόβετε τα μαρούλια και μαζί με τις μορχέλες, τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι, τα ανακατεύετε και σκεπάζετε με το καπάκι. Τέλος, τα αφήνετε να μαγειρευτούν για μισή ώρα. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, ρίχνετε χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο άνηθο και αφήνετε για λίγο να δώσουν τα αρώματά τους στη σούπα.

Δείτε επίσης: 

Εσείς γνωρίζατε ποια είναι η “Πόλη των Μανιταριών”;


Μια γεύση από πηλιορείτικη γαστρονομία: Οι συνταγές που θα συναντήσουμε στο Πήλιο

closesmenu